Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu sene memleketim Zonguldak Devrek ilçesi ormanlarında meşe palamudunun anormal fazla olduğunu gözlemledim. Sanki doğa zor kış koşullarına karşı hayvanların yiyecek ihtiyacı açısından tedbir almış gibi. Mesela domuz meşe palamudunu çok sever.

  • İstanbul'da (sancaktepe, cekmeköy) üstten döken ve yaprakları azalan ağaçların sayısında, gözle görülür belirgin bir artış var;

    8da51e248.pngea75b7fe323d58b9.pngff34f0a01c213aaf1.png


    Çekmeköy'den şile'ye giderken (özellikle ömerli tarafı) ağaçlarda yaprak dökümü fazlaca ilerlemiş. Düzgün resim çekemedim ama görüntü o şekilde

    c09faad2219cc7fcf95411.png


    Küçük bir düzeltme; genel olarak meyvelerin hepsi iyi demiştim. Cevizi bunların dışında tutmak istiyorum. Bu sene ceviz işaretleri iyiydi ama mahsül umduğum gibi çıkmadı.


    Aralık başına kadar yaprak dökülmelerini takibe devam.. Özellikle görmek istediğim; olası bir karlı sistem öncesi görmeyi umud ettiğim, ağaçlarda yeşil yaprakların dahi topluca yerlere dökülmesi durumu...


    Bizler için aylarca takip ve çalışmalar yaparak tahmin yürüten hocalarımıza, bizlerde doğayı takip ederek küçük bir katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. Gözlemleri sonlandırmamıza sanıyorum birkaç hafta kaldı artık.

  • Bu sene gördüğüm bazı mandalina ve iğde meyveleri, birçok ağaçta olduğu gibi iyi durumdaydı. Trabzon hurması ürün iyi, mahsul biraz erken olgunlaştı.


    Akçakoca köylerde "ormanlar haricinde" kavaklar ve meyve ağaçları gibi pek çok ağacın yaprakları tamamen dökülmüş, veya az kalmış durumda...

    Toplu ağaçlarda ise ortalama durum resimlerde görüldüğü gibidir;

    5780d14f7cd0da7294d1.pngeb3e491eae3b5ec.png


    ae908c4e.png0b5060dd1190a1.png0a271e89a143313.png285bab9f513cb86.png

  • Benimde bulunduğum yerde baya yaprak dökümü vardı. Sadece bi ıhlamur agacı var onunda tepeleri diğerlerine göre biraz daha yaprak vardı onun haricinde diğerleri baya dökülmüş. Akşama resim atabilirim :)

  • Dökülmeler bu hafta sonuna kadar %80 civarina ulasacak. Soguk hava arti rüzgar. Takvim yapraklarina bakildiginda ise 8 aralik da artik ağaclarin yaprak dökme döneminin sonuna gelindigini gösterir. Devaminda ise 12 Aralik kara kış firtinasi yazar takvim yapraklarinda... Yani mevsim artık kıştır...

  • Emreozer

    Yaprakların dökülmesinin rüzgarla bağlantısının olduğuna katılıyorum doğrudur.

    Fakat burada rüzgarın yaprakları dökme konusunda kendisine verilen görevi üstlendiğini, daha uygun tabirle anlatmak gerekirse, yapraklarından kurtulmak isteyen ağaca rüzgarın yardımcı olduğunu ve doğada herşeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.


    Yaz ayında yaprakları sayesinde gerekli besini depolayan ağaçlar, sonbaharda (yeterli gün işiğına maruz kalamama, gecelerin uzaması, sıcaklık değerlerinin değişmesi gibi) bazı sebeplerle kış mevsiminin yaklaştığını anlarlar.

    Bu noktada yazın kendisine faydası olan yaprakların, kışın kendisi için külfete dönüşeceğini bildiklerinden dolayı yapraklara giden besin yolunu kapatarak tasarruf moduna girerler. Kışa hazırlanırlar.


    Besini kesilen yaprakların, "soğuk giden havalar, yağmur, esen rüzgar gibi" bazı yardımcı unsurlar ile daha erken veya daha gec, yada daha şiddetli dökülmesi biraz da bu yüzdendir .


    Rüzgar nedeniyle havada uçuşan yaprakları yaz ayında değilde sonbaharda görmemizin asıl sebebi budur. Ağaç zaten o yapraktan kurtulmuştur gerisi doğanın diğer elemanlarının etkisine bağlı kalmıştır.


    İşaretler dikkatli takip edilirse bize kışa dair bir ipucu verebilir bence. Ama sadece ağaçlar değil, doğanın içindeki bütün unsurları bir bütün halinde gözlemlememiz gereklidir.

  • Palamuttan sonra, İstavrit ve Hamsinin de bol olduğu bir sezon geçiriyoruz:

    d0758e41b8d1f18f85f66e6.png

    http://m.akcakocatv.com/gundem…denizde-istavrit-bereketi

    https://m.yeniakit.com.tr/habe…i-kilosu-5-tl-552976.html

    https://www.google.com.tr/amp/…-bollugu-1223553-ekonomi/


    Ağaçlara baktığımda , son yaşadığımız yağışlı günlerin ardından Akçakoca'da yaprak dökümü daha ilerlemiş görünüyor.

    Aşağıdaki resimleri (400-500 rakım civarını) yakın plan incelerken çektim.


    2018/19 kışı öncesi doğadan anlık paylaşımlarımın artık sonuna gelmiş bulunmaktayım.


    Göze çarpan bazı durumları kısaca toparlarsak, geçen seneye kıyasla balık daha bol göründü.


    Meyve ağaçları ( bölgemde ceviz hariç) bereketli bir sezondu. Ürün boldu.


    Bağ bahçe geçen senenin aksine lezzetli ve bereketliydi (mısır, domates, salatalık, fasulye, lahana, bezelye vs.)


    Ağaçlarda daha erken sararma gözledim.

    Bazı ağaçların meyvesini erken hasat ettik. (ıhlamur, hurma, kestane)


    Kuşların erken göçüne şahit olduk.

    Ve

    Geçen seneye göre ağaçlarda, üstten dökülme daha fazla - alttan dökülme çok daha azdı.


    Ülkemizin her karışı için güzel ve bereketli bir sezon dilerken. Hava_Forum hocamızın doğa ve kış bağlantısı hakkında yapacağı son yorumu ilgiyle bekliyor olacağım.

  • Herkesin eline gozune saglik. Doga

    takibimizin bu sezonki sonbahar gozlemlerinede son vermis bulunmaktayiz.


    Doganin dedigine gore,benim anladigim 2012 tarzi surekli soguk olmayacagi ancak arada gelen soguklarin iz birakacagi yonunde.


    Gecen seneye gore cok daha iyiyiz. Takip etmemiz gereken agaclarin cogunda dokulme ciddi boyutta oldu. Hayirlisi bakalim.

  • Seyyah hocam sordum tombul fındıkmış püsküller cok iyi gercekten görüntü iyi gözüküyor karanfillerin gözükmeye basladıgını soylediler tabi senin bilgin daha iyi hocam az cok anlamıştırsın

  • fehmi28 yok hocam estağfurullah, en bilgili bahçenin kendi sahibi, emek verenidir şüphesiz.

    Yazdıklarınıza katılıyorum hocam, tek dileğim: Ülkemizde ne üretirse üretsin Tüm üreticilerimizin (her açıdan) sıkıntısız bir sezon geçirmeleridir.

  • Mart karı fındığın düşmanıdır o da yaprak açarsa. Fare kulağı kıvamına geldiğinde yaprak o zaman dondan etkilenmeye başlar. Önemli olan o kıvama gelmemesi. Hava inşaallah soğuk giderse o duruma gelmesi zaten mart sonunu bulur