Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İskandinavya-Grönland basınç anomalisi farkını veren Scandinavia-Greenland Dipole'ün negatife ve stratosferik rüzgarında 60N'de normallere inecek olması bize blokajın doğu ucunun yavaş yavaş çözülmeye başlayacağını gösteriyor. Yani kuzeyimizdeki yüksek yavaş yavaş doğuya kayıyor.

    RCpFqh.png

  • Abi yanlış biliyorsam düzeltin ama o yağışı kar olarak alsak sanırım barajlara daha fazla etki yapıyor :)(yanlış biliyorsam lütfen söyleyin)


    Şaka bi yana geldiğimiz hale bakın, yağış olsun yeterci olduk hepimiz...

  • Abi yanlış biliyorsam düzeltin ama o yağışı kar olarak alsak sanırım barajlara daha fazla etki yapıyor :)(yanlış biliyorsam lütfen söyleyin)


    Şaka bi yana geldiğimiz hale bakın, yağış olsun yeterci olduk hepimiz...

    Tabi ki barajlar ve yeraltı suları için en ideal yağış kar. Ya da klasik bahar yağmurları olur ya, günlerce sürer ama şiddetli sağanak olarak değil de

    usul usul yağar, faydası olan yağış o.


    Ama bu aralar dediğin gibi, yağışın her türü yarar bize :)

  • Stratosfer ısınma


    Bu yazı google translate tarafından otomatik olarak çevrilmiştir. Yazının orjinal linki yazının altında paylaşılmıştır.


    * Stratosfer ısınma * Aralık ayı başlarında yeni ve güçlü bir ısınma aşaması inşa ediliyor. Stratosferik sıcaklıklar normalden 30 ° C'nin üzerine çıkacak ve halihazırda zayıflamış olan vorteksi etkileyecektir!


    Kutupsal girdap yavaşça ama sürekli olarak gücünü kaybediyor. Basınç dalgaları kutupsal girdaba “saldırıyor” iken, Aralık ayı başında yeni bir sıcaklık dalgası oluşuyor, bu girdabın zayıflamasını uzatmalı ve belki de Aralık ayında bir süre daha geri dönme noktasının ötesine daha da itmeli.


    Geçtiğimiz günlerde stratosferik kutupsal girdabın zayıflaması ve muhtemel Aralık'ta çökmesi üzerine güncellemeler yazdık . Şu anda, kutupsal girdap, dalga-1 düzeninin ele geçirilmesine yol açan, yavaşça gerileyen bir dalga-2 düzeninde saldırı altındadır. Dalga sayısı bize kutupsal girdaba (düşük) karşı kaç tane "yüksek" bastırdığını gösterir. Aşağıdaki resimlerde (weatheriscool.com) kutup vorteksini zayıflatan mevcut devam eden dalga-1/2 modelini görebiliriz. Kısa bir ısınma aşamasını-1'in 24'ünde görebiliyoruz.

    Z_temp_10hpa_018-1.png

    Z_temp_10hpa_156-1.png


    16 günlük topluluk tahmini kutup gece jetinin gücünü gösteriyor, zaman içinde zayıflıyor, 22 Kasım'da kısa bir mola veriyor. Bu süreden sonra tekrar zayıflamaya başlar. Operasyonel GFS modeli stratosferik jet akım gücünde önemli bir azalma göstermiyor. Ancak bu, kutupsal girdabı büzüşen / sıkıştıran basınç dalgaları nedeniyle, strato-jet akımının hızının ölçüldüğü (60N) enlem çemberinin etrafında daha keskin bir basınç gradyanına neden olması nedeniyle, kılık değiştirmiş olabilir. Dolayısıyla, strato jet akımının sabit bir gücünü görmemize rağmen, girdap basınç / sıcaklık dalgalarına karşı savaşı kaybederken, aniden düşebilir veya hatta geri dönebilir.

    latest_u1060_ens-1-1.png


    22 Kasım'a kadar, 2.dalga paterni zayıflayacaktır. Polar vorteks üzerine bastırılmış bir tane baskın “yüksek” olan daha dalga-1 paternli bir görünüme kayma göreceğiz. 29 Kasım'a kadar, Asya'da yeni bir ısınma aşaması-2 başlayacak. Önceki aşamadan çok daha güçlü, daha hızlı ortaya çıkması bekleniyor. Bir hafta önce ek ısınma aşamalarını tahmin ettik. 1.dalga paterni, Asya'daki sıcaklıklardaki keskin yükselişle birlikte güçlenecek ve yavaşça ama düzenli bir şekilde kenarlarındaki girdabı “yiyecektir”. Güçlendirici bir girdap yerine, yılın bu zamanı için yaygın olmayan zayıflatıcı bir girdap göreceğiz. Dalga-2 paterni yavaşça tekrar ortaya çıkmaya başlamalıdır.

    Z_temp_10hpa_276-1.png

    Z_temp_10hpa_378-1.png


    Stratosferdeki ısınma genellikle yukarıdan aşağıya doğru gelir. Yere yakın düşük seviyelerden gelen enerji yukarı doğru saptırılır ve stratosferin tepesine ulaşır. Daha sonra, tematik enerjiyi serbest bırakarak, üst stratosferik tabakaları ısıtarak ve yavaşça aşağı doğru ilerleyerek, işlemdeki polar vorteksi gömmek ve zayıflatmak için büyütülür. Aşağıdaki görüntülerde görebiliyoruz, stratosferdeki yüksek sıcaklıkların aslında normal değerlerin oldukça üstünde olan pozitif değerlerde olacağı tahmin ediliyor! 1mb seviyesi 45km irtifa, 5mb seviyesi 34km irtifadır.

    NH_TMP_1mb_384.gif

    NH_TMP_5mb_384.gif


    10mb seviyesindeki sıcaklıkların (~ 30km rakım) -55 ° C'den -10 ° C'ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu seviyedeki sıcaklık 30 yıllık ortalamanın 30 ° C'nin üzerinde!

    Temperature_isobaric_in_fsdf-1.jpg

    GFSOPNH12_384_42.png



    Bu dalgaları ne sürüyor? Cevap belki de soru kadar basit değildir. Ancak ana enerjinin aşağıdan geldiğini söyleyerek sadeleştirebiliriz. Dinamik bir hava düzeni ve havanın bulunduğu troposferdeki güçlü basınç farklılıkları. Bu stratosfere enerji dalgaları gönderebilir. Aşağıdaki iki grafikte dinamik bir hava durumu örneği örneği görüyoruz. EMCWF'den gün-10 basınç anomalisi tahminini gösterirler.

    gfs-ens_mslpa_nhem_53.png

    gfs-ens_z500a_nhem_53-1.png


    ECMWF'den gelen en son aylık tahmin, Aralık / Ocak için güçlü pozitif anomaliler gösteriyor. Soğuk ve derin bir girdap yerine, aslında daha zayıf ve daha sıcak bir stratosferik dolaşıma işaret ediyor. Bu, çökmüş bir kutup vorteksinin güçlü bir işareti ve yıl sonuna kadar ani bir stratosferik ısınma olayının yüksek olasılığıdır.

    ec4.png

    ec2.png


    Bütün bunlar havalarımız için ne anlama geliyor? Çöken bir girdap, kış mevsimi Avrupa ve CONUS'a olan şansını her zaman büyük ölçüde artırıyor. Çok fazla şey mevcut baskı modelinin nasıl göründüğüne bağlı, stratosferden gelen etkiler ise bize çarpıyor. Bazı durumlarda, etkiler kısmen "saptırılabilir" ve günlük hava koşullarında fazla bir değişiklik hissetmiyoruz. Ancak çoğu durumda, etkilerin hava sistemlerinin yarımkürede dağıtımı üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Aşağıdaki grafiksel örnek, büyük bir ısınma olayından 0-30 gün sonra ortalama sıcaklık anomalisini gösterir. Ana soğutma etkilerinin Avrasya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde görebildiğini görüyoruz.

    dsad.jpg


    Önemli bir gelişme hakkında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz, çünkü bu durum gelişmeye yeni başlıyor, haftalarca süren izleme ve gözlemleme ile!


    Kaynak: https://www.severe-weather.eu/…x-warming-watch-phase-fa/

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Eksik bir yazı pozitif IOD dan mjo fazlarından GWO dan AAM den destek gelmediğini belirtmemişler.Ayrıca FNMOC da katılmıyor henüz ssw ye.Bence iş uzar hatta traposfer desteği gelmezse ssw bile olmayabilir.O yüzden henüz kesin olacakmış gibi düşünmeyin derim...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Judah bile bu nedir diye sormuş @4 Şubat Hocama. Hocam bize beyin egzersizi yaptırıyor. :D

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.