Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Daha soğuk bir Sibirya'yı Barents-Kara Denizi deniz buz kaybına bağlayan Stratosferik bir yol:


    Önceki çalışmalar, Arktik deniz buz anomalilerinin kışın orta boy sirkülasyonu ve ilişkili yüzey iklimi üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde araştırmıştır. Bununla birlikte, deniz buzu çekilmesinin bitişik kıtalar üzerinde gözlemlenen soğuk anomali ile sonuçlanıp sonuçlanmadığı ve nasıl devam ettiği hakkında sürekli bir bilimsel tartışma vardır. Gelişmiş bir atmosferik genel sirkülasyon modelinde, gelişmiş bir atmosferik genel sirkülasyon modelinde, sonbaharın sonlarında Barents-Kara denizlerinde deniz buzu kaybını takiben kışın sağlam bir “soğuk Sibirya” modeli sunuyoruz. Ek hedefli deneyler, deniz buzunun zorlanmasına stratosferik cevabın Sibirya üzerindeki soğuk koşulların gelişiminde çok önemli olduğunu ve troposfer içindeki doğrudan cevaba kıyasla stratosferik yolun baskın rolünü gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle, stratosferik dolaşım anomalisinin aşağı yönlü etkisi, Ural Dağları yakınlarındaki sırt ve Doğu Asya üzerindeki oluğu(trofu) önemli ölçüde yoğunlaştırır. Sürekli yoğunlaşan sırt ve oluk Sibirya üzerinde daha sık soğuk hava salgınlarını ve daha soğuk kışları tercih eder. Bu bulgunun, orta şiddetteki soğuk olayların mevsimsel iklim tahminini iyileştirmek için önemli sonuçları vardır. Sonuçlar ayrıca stratosfer-troposfer bağlanmasını temsil eden model performansının, son çalışmalar arasındaki tutarsızlığın önemli bir kaynağı olabileceğini düşündürmektedir.

    Kaynak: https://advances.sciencemag.org/content/4/7/eaat6025

    Bu arada Aralık 2019 kutuplarda soğuk geçen yerler Kanada-Grönland arası ve Sibiryanın en doğusu olmuş. Yani soğuk çok uzakta kaldı diyenler hemen hemen haklılar. Geçen ayın genelinde 850'de -14'lük sağlam bir soğuk alabilmemiz için Grönlanddaki soğuğun binlerce km yol kat etmesi gerekmiş.

    Figure2b.png


  • Görüldüğü gibi Ecm aylık tahmini bundan önceki tahmini gibi Avrupaya daha gelemeden pozitif endekslerle Game Over kış diyor. Onu geçtim Rusyayı bile sıcak gösteriyor 10 Şubat sonrası yani Rusya sıcakken bizi soğuk tarafta göstermiş ilginç bir şekilde - 2 -4 civarıları ortalama genel olarak Mart ayına kadar hep soğuk tarafta bırakmış umarım kuru soğuk şeklinde olmaz ama 500hpa 850 gibi uzun vadeye göre pekte iyi değil bunu söylemeden geçemiyecem daha çok Doğu Karadeniz tarzı diyelim. Genel olarak soğuk sektördeyiz Şubat 2-3 itibariyle 1 Marta kadar.

    7 Şubat

    VqMgmU.jpg

    12 Şubat

    VqMBi1.jpg

    17 Şubat

    VqMlVN.jpg

    24 Şubat

    VqMMdY.jpg

    1 Mart

    VqMbT0.jpg

  • Orta Asya ve Sibirya taraflarına skala yetmemiş. Bu gidişatın sonu ne olacak Storm Chaser hocam. Dünyanın kurtuluş yolu 3. dünya savaşı, çok ciddi kuraklıklar, salgın hastalıklar yada meteor çarpması görünüyor. Çünkü insan ırkı dünyayı korumak adına hiçbir şey yapmıyor.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...