2015'i karla kapatıp 2016'yı karla açıyoruz!...

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Arkadaşlar, sitedeki tahmin kalitesinin her geçen yıl daha iyiye gittiğine mi sevineyim yoksa hareket dolu bir yıl başlangıcına mı sevineyim şaşırdım :). Öncelikle söz konusu sistemi başından bu ana kadar takip eden ve etmekte olan tüm amatör tahminci arkadaşlarımı başta Efsane Semih olmak üzere tebrik etmek istiyorum. Efsane Semih'e ayrı bir tebrik keza ihtiyatlı davranarak son ana kadar bekledi ve kimseyi yanıltmamaya özen gösterdi ve en önemlisi de bilimsel dayanakları referans göstererek sizlere bizlere bilmediklerimizi ve göremediklerimizi öğretmeye çalıştığı için. Umarım hayatta da her adımında aynı rasyonelliği sergilersin ve şans da her daim yanında olur.


    Gelelim 2015 yılının son kar yağışı getirecek ve 2016 yılına çevremizi beyaz bir gelinlikle sokacak olan sistemimize... Sistemin emektarlarından olan (bu sistem için konuşuyorum) Coğrafyacı kardeşime katılmamak elde değil keza iğne ipliğe bağlı olarak buralara geldi. iskandinavya'da oluşan YB Sibirya - Polar birlikteliğindeki soğuk hava yı körük gibi üzerimize çekmekte, şu an şu saat itibariyle bunu yapmaya başladı çok şükür ki...


    Yarın öğle saatlerinden itibaren Orta Karadeniz'de başlayacak olan bulutlanma İğne ada Sinop arasına sistemin ilk emarelerini taşımış olacak. Yarın gece geç saatlerden itibaren Marmara'nın doğusu, Sinop, Kastamonu kıyı ilçeleri ile Düzce dolaylarında başlayacak olan yağıışlar genellikle yağmur, Düzce civarlarında yüksek kesimlerde kky şeklinde olacak. Rüzgar Yıldız ve Yıldız- Poyraz'dan Orta kuvvette yağış alan yerlerde kuvvetli esecek.


    30/12/2015 Çarşamba sabah saatlerinde Bolu, Düzce, Adapazarı'nın Taraklı gibi yüksek ilçeleri ile Kartepe eteklerinden kar haberleri gelmeye başlayacak olup sıcaklıklar yağışla birlikte ilk 6 saat içinde 3 ile 5 derece arasında azalacak ve öğle saatlerinde İstanbul'un doğu ilçelerinde dahi yüksek kesimlerde kar yağışının hafif olarak başladığı haberleri gelecek. Yağışlar özellikle ilk gün Marmara'nın doğusu ve güneyinde etkili olacak ve öğleden sonra sıcaklık düşüşü ile birlikte yağış da kar şeklinde etkisi artıracak ve özellikle İstanbul'da akşam trafiğinde sıkıntılara yol açma olasılığı var. Zonguldak, Kastamonu, Düzce ve Bartın civarlarında daha etkili olmak üzere kar yağışı ve kuvvetli yıldız ve yıldız-poyraz etkisini Çarşamba gece saatlerinde artıracak. Örtü oluşması İstanbul'da yer yer akşam 20:00 den sonrayı bulabilir burada neden kar tutmuyor diye hayıflanmayın sakın ama çoğu yer için istanbul'da örtü oluşması saat 15:00 den sonra başlayabilir.


    İstanbul'da hava sıcaklığının çarşamba'yı Perşembeye bağlayan gece Bakırköy, Kadıköy gibi ilçelerde -1C, Şişli, Mecidiyeköy, Ataşehir, Ümraniye gibi semtlerde -3C olabileceğini özellikle dek bantları bekleyenlerin bu gece hayal kırıklığı yaşayabileceklerini düşünüyorum. Kar yağışı sabah saatlerinde İstanbul il genelinde etkisi artıracak olup, Valiliğin tedbiri erken alıp gerekirse bazı yerlerde doğru düzgün yerde kar olmasa dahi 31 Aralık günü okulları tatil etttiğini duyurması gerekir bu uyarım Kocaeli ve Sakarya Valiliğini de kapsıyor. Gün içerisinde istanbul'da bşr çok yerde sıcaklık 0.5C'nin üzerine çıkamayacağından kuvvetli yıldız ile hissedilen sıcaklığın -5C'lerde olacağını söyleyebilirim.


    Öğle saatlerinden sonra Yılbaşı alışverişini son saatlere bırakanlar için yollarda aciz görüntüler ortaya çıkmasın isteriz ama maalesef tedbirsiz ve kış lastiği olmayan bazı araçların karışacakları maddi hasarlı trafik kazaları yüzünden dışarıdaki programlarına yetişemeyecek birileri olabilir kendilerini şimdiden uyarmak istiyorum, tüm planlarınızı 1 saat öncesine göre yapın.


    Yılbaşı akşamı tüm Karadeniz sahilinde Rize ve Trabzon'un doğu sahilleri kky olmak üzere kar yağışı bekliyorum. Yağışlar özellikle Giresun'un batı ilçeleri ile Ordu, ve Sinop civarlarında etkili ve sürekli olacak.


    01/Ocak/2016 sabahı Kilis, G.Antep ve K.Maraş çevreleri de kar yağışından nasibini almış olarak güne başlayacak. Sözünü etmediğim diğer yerlerde özellikle Batı'da Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ çevrelerinde rüzgarın poyraza evrilmesi beklenmeli ve Marmara ve Karadeniz'in maharetli DEK'leri gözlemlenmelidir. Bursa'nın doğusuna kadar yağış sıkıntısı olmayacak, Balıkesir ve ilçeleri ise aralıklı kar sağanakları alacaklardır. Sıcaklıklar gün içerisinde bile -2C civarında olacağından örtü konusunda endişe etmelerine gerek yoktur.


    Söz konusu sistem yapısı itibariyle İstanbul'un Anadolu yakasına daha fazla yağış bırakacak, sistemin gücü 01 Ocak günü öğleden sonra pik yaptıktan sonra azalmaya başlayacak. İşte bu göreli sıcaklık yükseliş dönemlerinde genellikle kar yağışının en fazla olduğu dönem olduğu tecrübe ile sabittir. Dolayısıyla özellikle Marmara'nın doğusu ile Bursa ve Bilecik civarlarında etkili kar sağanakları bekliyorum. 01 Ocağı 02 Ocağa bağlayan gece Marmara'nın çoğunluğunda bulutsuz ve az bulutlu bir gökyüzü çift haneli eksili değerleri rahatlıkla görmemizi sağlayacak olup İstanbul içinde dahi özellikle Batı'da karasallığın hakim olduğu yerlerde gece sıcaklıkları -8C leri rahatlıkla görebilir.


    02 ocak günü Marmara'da durgun hava lodosa dirse edecek olan rüzgarın etkisi ile ılımanlaşarak güneş alan bölgelerde kar erimelerine yer yer yol açacaktır. 03 Ocak pazar günü sabah ilk saatlerde Edirne'nin güney ilçeleri ile Çanakkale'nin batısı ve Balıkesir'in batı ilçelerinin yükseklerinde kar yağışı hafif şekilde görülebilir.


    pazar günüyle birlikte sistem, etkisini doğu karadeniz kıyıları dışında tamamen yitirecek olup yurdumuz Orta Akdeniz üzerinden gelecek olan (bunu duymayalı ne kadar zaman oldu değil mi? :)) AB ve buna bağlı cephe sistemlerinin etkisine girecek. Bundan sonrasını konuşmak için erken diyorum. Şimdilik önümüzdeki sistemin tadını çıkaralım ve değerini bilelim.
    Sevgiyle kalın...

  • Hayırlı olsun güzel bi konu.Bu arada ben de forumdaki tahminci arkadaşları ve efsane semihi tebrik ederim.Bi de bilmeyenler için söyleyeyim efsane semih bu akşam bi açıklama yapacak takipte kalın.

  • Hocam İstanbula Gece 4 5 Sularında -7 -8 Ler Girmeye Başlıyor Yağış Olursa Yükseklerde Kar OlarakDüşmeye Başlamazmı Yada Şöyle Söyliyeyim Yağış Var Mı O Saatlerde


  • Hocam İstanbula Gece 4 5 Sularında -7 -8 Ler Girmeye Başlıyor Yağış Olursa Yükseklerde Kar OlarakDüşmeye Başlamazmı Yada Şöyle Söyliyeyim Yağış Var Mı O Saatlerde


    Anadolu yakasında yağış var evet yükseklerde kky şeklinde olabilir yağış ancak Anadolu yakasında yağışın öğleye kadar tam oturmasını beklemiyorum, öğle saatlerinden hemen sonra saat 14:00 gibi boğaz çevresi ve Anadolu yakası ağırlıklı olacak şekilde kar yağışı etkisini artıracak ve 16:00 dan sonra yüksek kesimlerde yer yer buzlanma da etkili olabilir.

  • 200h civarında Orta ve Kuzey doğu avrupa'daki AB sarmalı, 1055 lik YB dan dolayı ancak ve ancak bu AB'lerin balkanlara ve Orta Akdeniz'e inmesi ile çözülecektir. Bu da barents üzerindeki YB'Nin yeniden genişleyecek alan bulmasını sağlayacaktır.

  • Hocam abantta kar ne zaman başlar?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN


  • Hocam Avrupa yakasının iç kesimleri 17 Şubatı geçer mi veya gecemesede çok fark olurmu ? ( Güngören Bağcılar vs)


    DEK'leri radardan takip edin, kar kalınlığı tahmini konusunda Efsane Semih'i öneririm onun tahminleri daha tutarlıdır. Bana kalırsa yer yer 50 cm'i bulur hatta geçebilir sizin oralar...


  • Hocam Dogu anadoludan hic basetmemissiniz


    SM-A700F cihazımdan Hava Forum kullanılarak gönderildi


    Doğu Anadolu için değişen çok birşey olmayacak, sıcaklık sıkıntısı zaten yok ama yağışın aslan payını Malatya ve Elazığ Çevreleri ile Ağrı Van ve Erzurum'un kuzey ilçeleri alacak diyebilirim.

  • Doğu Anadolu için değişen çok birşey olmayacak, sıcaklık sıkıntısı zaten yok ama yağışın aslan payını Malatya ve Elazığ Çevreleri ile Ağrı Van ve Erzurum'un kuzey ilçeleri alacak diyebilirim.


    Tam merkezdeyim sizce nasil kar gorurum? accu 40-60 cm arasi kar vermis sizce gerceklesebilirmi?


    SM-A700F cihazımdan Hava Forum kullanılarak gönderildi

  • Tam merkezdeyim sizce nasil kar gorurum? accu 40-60 cm arasi kar vermis sizce gerceklesebilirmi?


    SM-A700F cihazımdan Hava Forum kullanılarak gönderildi


    Merkez'de metrelik kar olmaz diye düşünüyorum ama accu'nun tahmini her zaman ihtiyatlıdır üstü olur altı olmaz...

  • Widleo üstat yılbaşı akşamı sarıyer tepesine çıkacağım rakım en az 80 m vardır sıkıntı çıkar mı

    Dediler ki “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur”
    Dedim ki “Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur.”

    MEVLANA

  • Merkez'de metrelik kar olmaz diye düşünüyorum ama accu'nun tahmini her zaman ihtiyatlıdır üstü olur altı olmaz...


    Tesekkur ederim yorumunuz icin,accu tam soyle yazmis:carsamba ogle arasi ile cumartesi sabahi 40-60cm kar büyük kar firtinasi riski. Bunu gorunce bi an heyecanlandim o yuzden sorayim dedim.


    SM-A700F cihazımdan Hava Forum kullanılarak gönderildi