Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ınsallah ıyı yagıslar alacagız uzman veya tahmıncı degılım ama hıslerım ıyı yagıs alacagız dıyor ozellıkle kıyı kesımde yasayan kar sever olarak havada da gormeye razıyım su saatten sonra

  • Gfs ye göre sistem var soğuma yetersiz kıyılar için, Ecmwf ye göre ise sistem Orta Avrupa'nın bize birşey yok. Bu sene geçen kıştan daha berbat gidiyor, özeti bu! Kimse demesin ki model efsane verdi ya da soğuk verdi diye,tarih yaklaştıkça öteleniyor bu net.

  • aynen bende:)vermeyince mabud,neylesin mahmut..hocalar cok emek harcadı bu sene..en cok içimi burkan durumda bu aslında..herkesin canı sağ olsun..

    Einmal editiert, zuletzt von divane ()

  • ama sunu da soylemek ısterım modeller ısık vermese de efsane semıh hocam ıyı bır seyler beklıyor 2019 kısına daır tek ve en buyuk umudum da bu bır an once subat ortası gelse de neler olup bıttıgını gorsek

  • Anlayamadığım için soruyorum, bu sene geçen kışa göre daha kötü çıkarımını sizlere yaptıran veriler nelerdir?


    Bunu belirtirseniz, mesela kendi açımdan neye yanlış baktığımı çözebilirim belki.


    teşekkürler.

  • Arkadaşlar anlayamadığım nokta soğuk havanın yönü hep orta avrupa olması geçmiş yıllarda karadeniz kırım üzerinden inerken niye böyle. Avrupa bir enayilik yapmış olabilir mi?İklim değişimi mi

  • Bu kış, kıyılar adına berbat geçti. Yüksekler, iç kesimler, Doğu Anadolu kara zaten doydu. Özellikle Karadeniz Dağ ve yaylaları, Doğu Anadolu'da birçok köy, kent ...

  • Arkadaşlar ben 1150 rakımlı bi yerde ikamet ediyorum 4-5 kere saglam kar yagdı iki kere 30 ila 40 cm arası kar oldu .Örtü oluştu lakin 3-5 gün sonra eridi.Ama çocukluğumu hatırlıyorum 90 lı yılların ortaları ve 2000 başları kar yağdımı bi 10 15 gün kalkmazdı.Bence iklimler degişti.Kıyı ve batı kesimler için çok üzülüyorum.:(

  • Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı başkanı Adil Tek in yaptığı kış tahmini şuana kadar çok iyi gidiyor.Batı bölgeler için Özelllikle İstanbul için az kar yağışı, sınırda kuvvetli olmayan soğuklar bekliyordu.Adamı kale bile almamıştım hatta kendi kendime kızmıştım.Moralim bozulmuştu.İşime gelmemişti yaptığı tahmin bana tersti.Anladımki işime gelmeyen tahminleride kale almam gerekiyormuş.Adamla dalga geçenler bile olmuştu.Şimdi oda kendisiyle dalga geçenlerle dalga geçiyordur.

  • Kartutkunu


    Ben Kandilli'nin açıklamasına halen muhalif olan birisiyim.

    Yayınlanan açıklaması İstanbul'la sınırlı olan bir açıklama değildi.

    Türkiye genelinde beklenen kış ile ilgiliydi.


    Tabii gerçek değerlendirme, kış bitiminde MGM'nin fiili verileri masaya konarak yapılır.

    Ama kıyılar haricinde Kandilli'nin yanıldığını düşünüyorum.


    Yok yanılmadılar ise de sunum sırasında projeksiyon da açık olan modeli takip edelim, olsun bitsin.


    Son bir ilave, yapılan açıklamalar, bilimsel derinliği olmayan,flu açıklamalar, ben aynı söylemle Mars gezegenini ilk Maya'ların ziyaret ettiğini bile ispatlayabilirim :)



    iyi forumlar

  • Üstad size katılıyorum sıcaklık konusunda tahminleri tutsada kar anlamında yanıldılar iç kesimler özellikle iç ege iç anadolun güney ve batısı göller bölgesi dogu anadolu tatmin edici kar aldı.Geçen seneyle kıyaslamak bile çok absürt.

  • Ilker Gunebakan abi Adil Tek CFS modelini yorumladı ve bu nedenle hem modelin hem de bu modeli referans alarak tahminde bulunanların başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan açıklamanın bilimsel bir tarafı yoktu demek doğru değil. İşimize gelmeyen bir tahmin olması veya medyanın söylenenleri çarpıtması da açıklamayı ve bu açıklamanın sahibini bilimsellikten uzaklaştırmaz. Belki tek bir modeli referans kabul etmesi kullanılan yöntem bakımından eleştirilebilir ancak medyada yer alan fotoğrafta CFS çıktılarını kullanmış olmasından muhabir orada yokken başka modelleri kontrol edip etmediğini anlayamayız.

  • MGM, aylık tahminlerinde (Ecmwf'den alıyor verileri) Allahtan normallerimizde göstermiş ülkeyi.Kırmızı renk olsaydı hepten sıkıntı çökerdi.


    Ay ortasındaki sistemde şahsen 850hpa'da -6-8 soğukları daha olası görüniyor ki bu da kıyılar için yine sancılı bir oluşum demek.Şuan modeller Trakyadan yanalar. Sistemin doğulaması lazım, en azından havada da olsa ya da yerde 2-3cm olacaksada bari adam akıllı olsun. Olacak mı olmayacak mı ikileminde kalmak istemiyoruz artık.


    Ay sonu sistemi için daha önceleri tahminimi yapmıştım ama şuan riske girdi o sistem. Şuan görünen sistem Batı Avrupanın olacak.İnşaallah değişir, yoksa sıkıntı.


    Mart ayından da ümitliyim ancak tatmin edici bir sistem gelir mi şimdilik bilemiyorum maalesef.

  • Hocam madem sadece İstanbulla ilgili verileri sunacaklar neden sene başında ülke geneli için tahmin sunuyor .Önüne gelen kuruluş alıyor mikrofonu konuşuyor ilginç bir durum .

  • Kartutkunu


    Yazdığın ile ( senin tezlerin ile) bir sorunum yok :)


    Bilimsellik kastım şu. Yöntem ile ilgili sorun var, Kamu'ya duyurulması ile ilgili bir sorun var, falan filan.

    Bilimsel yaklaşım şunu gerektirirdi bana göre;


    - faydalanılan kaynaklar kamu ile paylaşıır.

    - Konu bir makale ( veya makaleler) ile açıklanır.

    - Soru alınır, cevap verilir.

    - Eğer basının yaklaşımı sansasyonel ise, düzeltme yayınlanır ki Boğaziçi Üniversitesi bunu en iyi yapanlardan biridir.



    Bu örnekleri çoğaltabilirim tabi ama, bunların olmaması bende açıklamanın magazin tarafını gündeme getirir.

    Ben ne Üniversitenin bilimsel yönünü tartışabilirim ne de kurulun başındaki akedemisyeni tartışmaya ne eğitimim yeter ne de konu hakkındaki olmayan uzmanlığım. Sadece yöntemi tartışır ve bunu da her platformda eleştiririm.


    Olay budur benim açımdan. Eğer aklınıza takılan noktalar varsa, konuyu meşgul etmeden, özel mesaj atabilirsiniz.


    Selamlarımla, iyi forumlar