Bünyamin Sürmeli Soru-Cevap

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 20-25 kasım arasında Ao indeksi pozitif seyirde olacak, Ao'nun pozitif olması batı rüzgarlarının kuvvetlenmesine böylece Avrupa üzerindeki soğukların kuzeye süpürülmesine ve Akdeniz havzasında kurak günler yaşanmasına sebep oluyor bildiğiniz gibi. Fakat 20-25 kasım civarında Avrupa'da pozitif indeks halinde görmeye hiç alışık olmadığımız bir pattern hakim olacağa benziyor. Orta ve Batı Avrupa'ya dalan derin alçak basınçlar, Akdeniz havzasında yağışlı günler, Avrupa kıtasında soğuk bir süreç...





    Yine 20-25 kasım aralığında bu sefer pozitif indekslere paralel olarak kutup girdabının kuvvetli olacağını görüyoruz. Yani kutup bölgelerine baktığımızda pozitif, Avrupa'ya baktığımızda ise negatif indeks değerlerinin izlerini göreceğiz.



    (Resimde kutup bölgesinde alçak basınçların bol olduğu (kutbi girdabın güçlü olduğu) görülüyor



    Bu, Ao indeksinin arada sırada işin içinden çıkamadığının ve kendi içinde çelişkiler yaşayabildiğinin bir göstergesi mi? Yoksa bizim Ao indeksinin negatif/pozitif fazları hakkında sahip olduğumuz genellemelerin sorunlu olduğu, indeksin pozitif olması için sadece kutbi girdabın güçlü olmasının yeterli olduğu ve gerisinin teferruat olduğunu gösteren birşey mi? Ben sınırlı bilgimle işin içinden çıkamadım, hazır gerçek bir meteoroloji bilgini bulmuşken sorayım dedim :)



    Cevap için şimdiden teşekkürler :)


  • Ao indeksinin altındaki , görüntüye nereden ulaşabilirim ?


  • M. Ventrice AO indeksini 8 faza bölmüş. Altta sol taraftaki 4 resim negatif sağ taraftaki 4 resim pozitif fazlara ait. Şu anda modellerde gördüğümüz sinoptik görüntü 5 numaralı fazla örtüşüyor. Ayrıca her mevsim farklı etkileri var. http://www.atmos.albany.edu/st…_comps/AO_height_500.html adresinde var hepsi.



    Bünyamin Bey'e sorum: İlerde kişisel bir internet sitesi / blog açmayı düşünüyor mu?

  • Benden de bir soru, geçmişteki iki süper el nino, 83 ve 98 özellikle batı kesimler ortalamanın hayli altında yağışla kapatmış kışı, ve bu sene de yaşanması muhtemel, bu olayda el nino' nun doğrudan etkisi varmı?


  • acaba bu sene batı kesimlerde kar yağışı nasıl olur?


    Yarın Türkçe'nin cenazesine tüm üyeleri bekliyoruz. Konum bilgilerini de girmeyen biri tarihin ilk anlamsız kelime grubunu kurmayı başardı.

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()

  • Yarın Türkçe'nin cenazesine tüm üyeleri bekliyoruz. Konum bilgilerini de girmeyen biri tarihin ilk anlamsız kelime grubunu kurmayı başardı. kimsin sen be

    Einmal editiert, zuletzt von Enes Orhan ()


  • Yarın Türkçe'nin cenazesine tüm üyeleri bekliyoruz. Konum bilgilerini de girmeyen biri tarihin ilk anlamsız kelime grubunu kurmayı başardı. sen kimsin be sus


    Mesajinizi duzenleyiniz, aksi takdirde yonetici onayina verilcektir.


    Lg G3 Beat kullanılarak gönderildi

  • Geçen seneki ocak başı sistemi gibi uzun süreli (uzun süreliden kastım kar`ın 1 hafta yerden kalkmaması gibi) bir sistem alabilir miyiz bu sene ? Birde betonlaşma hakkında ne düşünüyorsunuz ? 1 yil icinde gözlemdeğim süre boyunca dağdan son sürat gelen yağış şehir sinirina gelince takilip kaliyor sonra geri çekiliyor. Ne dersiniz ?