Nevruz (Yenigün) Nedir ?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  •  NEVRUZ



    Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

    Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

    Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

    Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
    Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

    Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

    On iki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.


    {KarTutkusu03}

  • Nevruz'daki ateşin üstünden atlama olayının Zerdüştlük dininden geldiği bu yüzden kürtler arasında çok yaygın olduğu söyleniyor dikkatli araştırmak lazım neden Türk değilde Kürt kutluyor bu bayramı?


  • Nevruz'daki ateşin üstünden atlama olayının Zerdüştlük dininden geldiği bu yüzden kürtler arasında çok yaygın olduğu söyleniyor dikkatli araştırmak lazım neden Türk değilde Kürt kutluyor bu bayramı?


    Anlamıyorum bende bunu

  • Aslen Türklerin kutladığı bir bayramdır ama ne hikmetse kürtlerin bayramıymış gibi davranılıyor ve onlarda bunu üzerlerine bir etiket olarak yapıştırdılar halada kullanıyorlar. Nevruzun bildiğim kadarıyla ergenekon destanıyla alakası vardır..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Anadoluda" Hıdrellez" diye ;nam salmış kimi yerlerde "NEVRUZ "bayramı dedikleri şey, ateşin üstünden atlama ,baharın habercisi ,baharın gelmesi ile bizim oralarda(Karadeniz ve İç anadolu ve anadolunun tamaında )şenlik havasında kutlanan adet ,gelenek nasıl oluyorda, bazıları maşa olarak kullanıp,ismini farklı provokatif eylemleri amacı ile kullanıyor bu ülkede anlamış değilim doğrusu ??

  • Hıdırellez Mayısta değil mi :) ?



    Bizim yörede aşırı yaygındır Hıdırellez.
    Nevruz farklı.

    valla benim bildiğim aynı tarihleri farklı sadece sanırım .ama tam biliyorum bizim oralarda nevruz çatısı altında bir bayram veya etkinlik yapılmaz doğu ve gneydoğu anadolu insanları ile bütünleşmiş biraz da sanırım Nevruz...:)