Kaan'ın Fırtına Tahmin Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Benden kurtulamazsınız.... :gun_bandana::hfyeni (18):


    İstanbul saat 15:00 Skew-T diyagramı. LFC yer seviyesinde olduğundan gördüğünüz en alçak bulutlar hatta sis bile kalınlaşıp oraj oluşturabilir.


    LCL 900 hPa'nın altında. Bulut tabanı alçak olacak anlamına geliyor.Diğer değerler çok güzel.


    Atmosfer bol nemli.
    Modeller de yağış gösteriyor.


    Uyarı : Geçen sistemde Poseidon modelinin gösterdiği bulut shelf cloud değil multicell'di.


    Çünkü shelf cloud yağış yapmayan bir buluttur. Ama bu model bulutun altında ciddi yağış göstermişti.


    Shelf cloud saatlerce bozulmadan kalmaz. Bu model 12 saat civarı bulutu tutmuştu.


    Bu bulut uzunluğu yüzlerce kilometre olabilsede genişliği 1 km'yi geçmez. Model bu bulutu 30-40 km'lik bir alana yaymıştı. (YATAYDA) Bu mümkün değil.


    Shelf Cloud oluşumu için genellikle CIN = 50 yani dereço durumu gereklidir. Bu saatlerde CIN değeri 50'ye ulaşmıştı ve Çanakkale'de shelf oluşmuştu. Ama model çıktısı bu bulutu artık göstermiyordu.


    Bunlara bağlı olarak oluşması beklenen bulutun multicell olduğunu söylemek istedim. Oluşmadı zaten.


    Bu konu ne alaka dimi?:hfyeni (18): Bugün İstanbul'da shelf bekleyen varsa boşuna umutlanmasın demek için yazdım. Dediğim gibi CIN = 50 değil. Lokal bir orajda belki olur. Ama sanmam.


    ----


    Sabahtan radarınız dolarken ben Antalya'da tek damla yağmayan yağmurun derindeyim. Bugün için çok hafif sağanak umudum var ama o toroslar yüzünden karasaldaki bulutlar buraya geçemiyor. Dağdan aşağıya sarkıyor ama yağışı dağa bırakıyor.:realmad:

  • Gök gürültülü fırtınalar iki gruba ayrılabilir. Alçalma ve yükselme hareketi aynı yerde olanlar ve alçalma ve yükselme hareketi farklı yerde olanlar şeklinde.


    Bu iki tip oraj birbirine göre farklılıklar içerir. Farklı yerde olanlar genellikle bantlar oluşturabilen ve uzun süre etkisini sürdürebilen orajlardır.


    Aynı yerde olanlar ise iki hareketin birbirini engellemesi sebebiyle yağışı
    hızla bırakıp ortadan kaybolurlar.


    Roll cloud hareketlerin farklı yerlerde olduğu konvektif oluşumdur. Bu boru şeklinin bir yanı yukarı diğer yanı ise aşağı hareket eder. Bu nedenle çok uzun bir bant oluşturabilir ve bozulmaz. Yani dikey bir siklondur. HAARP ile alakası yoktur ama HAARP tarafından üretilebilir. Dikey siklonlar kumulonimbüslerde de bulunur. Anormallik yoktur.


    Bu bulutun oluşum sebebi arkasındaki soğuk havanın aşağıya inme hareketi ile önündeki sıcak havanın yukarı çıkma hareketinin kesişmesidir. Genellikle deniz üzerinde oluşan bir tür soğuk cephe sayılabilir.

    Einmal editiert, zuletzt von EtcilDayi ()