Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Bölgeleri Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Özlediniz demi hemşehrilerim kışı valla bende özledim :D Sistemleri beklemek insana tatlı heyecan veriyor hayattan bi parça bizim için kar yağışı, Az kaldı ztn Her şeyin sonu olduğu gibi bu sıcakların da sonu var ALLAH ın izniyle :)

  • GAP projesinin etkisiyle uzun vadede çok daha değişik etkiler gözükecektir. Şuan ben şahsen o bölgeden biri olarak özellikle son yıllarda bölgede değişken hava koşullarını ve nem değişimini özellikle bölge geneliyle ayrı Urfa olarak düşündüğümüzde bu a bağlıyorum.

  • Şanlıurfada eskiye göre mesela geçen seneye göre çok büyük farklar var gibi. Bu sene nem fazla bulutlulukta fazla sıcaklık düşük. Şanlıurfa da ağaçlık alanlar ve Gap projesiyle iklimi etkileyebilir.


  • Şanlıurfada eskiye göre mesela geçen seneye göre çok büyük farklar var gibi. Bu sene nem fazla bulutlulukta fazla sıcaklık düşük. Şanlıurfa da ağaçlık alanlar ve Gap projesiyle iklimi etkileyebilir.


    Oraya tuz gölü kadar bir yapay göl yapılsa nem artışı sebebiyle atmosferik termodinamik kurallarına göre 4000 civarı CAPE ve Dünyanın en şiddetli orajları olur. Niye öyle olacağını merak edenlere anlatırım. :) Ama konu uzun olduğu için isteyen olmadan ortaya yazmayacağım.


  • Oraya tuz gölü kadar bir yapay göl yapılsa nem artışı sebebiyle atmosferik termodinamik kurallarına göre 4000 civarı CAPE ve Dünyanın en şiddetli orajları olur. Niye öyle olacağını merak edenlere anlatırım. :) Ama konu uzun olduğu için isteyen olmadan ortaya yazmayacağım.


    Niyemi o göl şiddetli buharlaşmaya maruz kalır, oraj olmaz, çünkü 40 derce üstü sıcaklıkta 500 mb ve daha yukarısıda yeteri kadar soğuyamaz.

  • Kuru Adyabatik Lapse Rate : 0,98C/100M
    Doygun Adyabatik Lapse Rate : 0,4C/100M
    Yer seviyesi 40C
    500 hPa -5C


    Şu durumda yer seviyesi nem oranı %0 ise


    ((6000-0)/100×0,98C) - (40 - (-5)) = +13


    Şu durumda yer seviyesi nem oranı %100 ise


    ((6000-0)/100×0,4C) - (40 - (-5)) = -21


    Bulduğum değerler ekstrem durumlardaki Lifted İndex değerleridir. Nem artışının ne boyutta etkisi olabileceğini gösterebildiğimi umuyorum. Eğer hiç nem artışı olmasaydı kararsızlık için 500 hPa -20 civarına inebilmeli. Ama nem varsa yukarı seviye soğuması gerekli değildir.

  • Sulamanın ne kadar etkisi var tam bilmiyorum ama benzer durum Kızıltepe'de de var özellikle gece sıcaklıkları aynı rakımdaki Nusaybin'den çok daha düşük geçiyor çoğu zaman 600 metre daha yüksekte yer alan Mardin merkezin 8-9 derece daha düşük değerleri ortaya çıkıyor..Belki enverziyondur ama sulama çok etkili o da olabilir

  • Biri sıcak mı dedi? Sıcaklar o derece vatandaşı bunaltıyor ki; Memleketimin güzel insanı Mardinliler çözümü klimada bulmuşlar ama bu klima bildiğiniz klimalardan değil. :D


    Toplu taşıma aracına ev ve ofislerde kullanılan klimalardan taktırılmış sonuç alttaki resim. :D