2014-2015 Yılı Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arctic Deniz'inden Barent Deniz'i ve Sibirya'nın kutup bölgesine yakın denizlerinde mÜthiş bir soğuma var. Su sıcaklığı anomalilerin 2-3 derece altında ve yukarıdan Sibirya'nın kuzey kıyıları ve İskandinavya kıyılarına bu soğuk su yayılıyor.


    Avrupa Kıtasında geçen seneki gibi soğuk sıkıntısı olmayacak.Normalde Sibirya son yıllarda çok aktif ancak Batılı rüzgarlar sebebiyle(Yani Atlantiğin sıcak havasının kıta Avrupa'sına girmesiyle) Batı Sibirya'ya hareket edemiyor.Bu yüzden güneyli havaların etkisi altında kalıyoruz ve istediğimiz kar yağışlarını son 2 senedir alamıyoruz.


    Bu kış Sibirya'da ki soğukların QBQ endeksine göre Avrupa kıtasına kayması gerekiyor.Yani rüzgarlar batılı değil doğulu olacak.


    Önümüzde ki kış mevsiminde ki tek olumsuzluk Atlantik Okyanusu su sıcaklığının yüksek olması.Buda İzlanda'nın aktif olması anlamına geliyor.


    Aşağıdaki resimde de görüleceği üzere Atlantik Okyanusu sıcaklık anomalisi pozitif.



    Ancak şöyle bir şansımızda var. Bu sene Hem Sibirya yüksek basıncının hemde İskandinavya yükseğinin ; İzlanda Alçak Basıncını bloke etmesi bekleniyor. Yani Atlantiğin sıcak havası kıta Avrupasına giremeyecek. Kış sadece Balkanlar yada Doğu Avrupa'da değil hemen hemen tüm Avrupa'da sert geçecek.


    Bunun geçmişte birçok örneği var. Aşağıdaki resimde 1985 yılına ait Avrupa Kıtasının yer sıcaklığı anomalisi var.Tüm Avrupa'da kışın ne denli sert geçtiğinin kanıtı.Buna benzer daha birçok örnek var.



    Yukarıda ki resimde de görüleceği üzere İzlanda A.b eğer Avrupa kıtasına giremiyorsa sonuçları böyle oluyor.


    Aşağıda Ecmwf'nin Aralık ve Ocak Ayı yani kışın ilk yarısı için tahmini var ;



    Bu resimde Ocak-Şubat yani kışın ikinci yarısı için yapılan tahmin ;




    Bu resimlerde anlatılan Sibirya yada İskandinavya çevresine Yüksek basınç oturacağıdır. Bu Yüksek Basıncın alacağı konum , göreceğimiz kar miktarına doğrudan etkisi olacaktır.



    Kısaca yurt genelinde ,


    Mevsim normalleri altında sıcaklıklar ile


    Mevsim normalleri üzerinde yağış bekliyorum..


    Öyleki ; 2006-2008-2012 yi sollayan bir kış olabilir.


    Efsane sistemler için herşey mevcut. 2012 yılının şubat ayında ki gibi son anda ortaya çıkan bir alçak basınç vuku bulmazsa bu kış bizi kimse tutamaz.


    ''Tarihinin en karlı kışlarından birine hazırlan Türkiye'm ''


    Kaynaklar : http://www.worldclimateservice.com http://www.ilmeteo.it

  • Öncelik tabiki bol yağış. Soğukta tuzu biberi olacaktır bizim için.
    Teşekkürler. :)

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein

  • @"Efsane-Semih" Evet hepsi.

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein


  • Hocam o aralık-ocak ocak-şubat ayları modelleri neyi anlatıyor:hfyeni (39):


    Kışın ilk yarısı hem sibirya hem polar sistem alacağımızı söylüyor.Kışın 2. yarısında ise soğuklar tüm avrupaya yayılcak diyor.Bizi hafif normal üstü vermiş.değişir daha.

  • Kışın ilk yarısı hem sibirya hem polar sistem alacağımızı söylüyor.Kışın 2. yarısında ise soğuklar tüm avrupaya yayılcak diyor.Bizi hafif normal üstü vermiş.değişir daha.


    Hocam dediğiniz *değişir daha* bizim lehimize olur değilmi ? Teşekkürler :hfyeni (42):


  • Hocam size göre en şanslı bölgeler hangileri.


    Sibirya kışlarında hiç belli olmuyor.2012 de batı karadeniz kopmuştu.2010 da trakya ve doğu karadeniz.2006 da özellikle iç anadolu.
    Yani kısmet işi.Ama çoğu bölge öyle yada böyle kar alıyor.Bu sene alçak basınçta eşlik edecek.O yuzden hemen hemen tüm bölgeleri etkileyecek.

  • Aralık


    Ocak


    Şubat
                                               



    Hocam bu modeller sizin dediklerinize benzer sizce gerçeklik payı varmı



    bu fotoraflar havaturkadan tengizman adlı kişiye aittir.

  • @"Efsane-Semih" hocam sizi fazla sıkmayayım ve son bir soru sorayım.Rizede 2004 ve 2006 daki gibi 60-65 cm üstü kar yağışları olur mu ve kar yağışları daha uzun süreli mi olacak.