10-31 Ağustos Arasi Beklentiler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugunden itibaren havalar tekrar isinmaya basliyor.17 agustosa kadar nemli ve sicak hava etkili olacak.1 hafta bunalicaz.17 agustostan sonra iskandinavya kokenli serin hava once avrupayi sonra bizi etkileyecek.Tekrardan sel su baskini dolu hortum gorulecek.22 agustos gibi sicakliklar tekrardan yukselise gecicek.1 hafta daha sicaklar surecek gibi gozukuyor.Aybasinda yaz mevsimine veda edicez.


    Sonbahar icin hep bol yagisli dedik.herhangi bi degisim yok.sicakliklar normallerde gozukuyor.


    Kiş mevsimi 2012 den dahi sert gececek gibi gozukuyor.Umarim verilerde değisim olmaz.Tarihinin en karli kislarindan birine hazirlan Türkiye'm..


    El nino tam istedigim yerde frene basiyo.yani kuresel iklim uzerinde fazla bir oynama yapmayacak.maksimum +1 olacak.
    Buda guclu olmayan el nino demek.yani yagisli ama notre yakin pozitif.


    Kış tahminim yarindan itibaren baslamak uzere en geç aysonuna kadar gelecek.

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()

  • 2012 ile aynı olsada sıkıntı yok ben çatalca'da oturuyorum ve nerdeyse her gün bir sistem bir kar çatalcada bir ara kar kalınlığı 80-90 cm buldu bunun daha ilersi 1 metre kulağa hoş geliyor

  • Eğer gidişatta değişiklik olmazsa bu kışın bir 1985'den 2004'den bir eksiği olmayan bir kış olabilir.Beklediğimiz pattern her yönden işimize gelir.Atlantik ısınmadı zaten doğru düzgün.Beklentiler olumlu.Son 30 yılın en sert kışlarından biri olabilir.Ama sadece bir tahmin bu.

  • Zitat von Enes Güleç(ENx) pid='98114' dateline='1407843235'

    26 sında bir soğuma daha belirmiş ne dersiniz


    33 - 34 derecelerden 27 - 28 derecelere iniş ve Şiddetli Gökgürültülü Sağanaklar derim :D

  • Zitat von Efsane-Semih pid='98133' dateline='1407920411'

    Önümüzdeki serinlemeden sonra yani ağustosun son haftası Afrika geliyor.Bu senenin en sıcak günleri..


    üstad 23-26 arası sıcaklama diyorsun heralde çünkü 27 sine yine soğuma belirdi

  • Evet.Afrika gelirse peşinden serinleme ve yağış mutlaka gelir.İşte o serinleme yazı bitirecek ;) Yani artık bunaltan sıcaklar olmayacak.


    Bu arada yaz tahminimde aşağıda ;


    Uzun vadeli mevsimlik tahminlerinde dunyada ün yapmis kurumlarin 2014 Yaz mevsimi icin genelde normaller üstü sicaklik ve normallerde yağis vermektedir.Yillardir alisilagelmis olan mevsimlik tahminlerini bu senede değistirmediler.Cogunluklada son yillarda surekli normaller ustunde yaz mevsimi geciriyoruz.Ancak biz bizlere olan yansimasina bakiyoruz.Yani ne kadar zor yada kolay gectigine bakiyoruz.Gecen yaz Haziran ve Temmuz ayinda genelde sikintisiz gecmisti.Agustos ayi ise biraz zorlamisti.Uzmanlar ve uzun vadeli mevsimlik tahminler(Ecmwf,Iri) bizi asiri sicak gosterirken gecen seneki yaz tahminimde asiri sicak yaz beklemedigimi soylemistim.nitekim agustos ayi biraz zorlasada guzel bir yaz gecirdik.


    Bu yaz mevsiminde de gecen seneye benzer bir yaz bekliyorum.Yine Agustos ayi en sicak ay olacak.Ic Anadolu bolgesinde biraz daha sicak bir yaz olabilir.Bati bolgeler ve Karadeniz'de yagislar yazinda yuzumuzu guldurecek.


    Yaz başında yaptığımız tahmin yüzde 90 oranında başarılı olmuştur.Kış tahminimizin tutması açısından yaz tahmininin tutması önemliydi.

  • Cuma gunu istanbul'da durulmaz..hem nem hem sicak.hissedilen 45 i gecer.ayrica en sicak gun sanirim serinlemeden sonra gelecek.pesinden yagista gelecek ve yaza nokta koyucaz..

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()


  • Temmuz yurt genelinde sıcak geçti aslında.Ağustos ise şuana kadar yurt genelinde geçen aya göre daha serin geçiyor Bence 2011'deki gibi Temmuz zorluyucak Ağustos daha rahat olucak.İstanbul için söylemek gerekirse bence ay sonundaki serinleme ortalama sıcaklığı normallere çekmeye yetecek.

  • Sevket ;bizim icin son 10 yilin en az 8 tanesi normaller ustu gecti.onemli olan ne kadar bunalip bunalmadigimizdir.haziran ve temmuzda bunaldiginiz gun sayisi 2 3 gunu gecmez.o yuzden iyiydi.ama agustos dokturuyo maalesef..

  • Bu yaz birçok kez üst seviyeden çok güzel soğuk sarktı mesela 7 Ağustos'tu galiba 500 hPa'da -13 görüldü. Gerçekten bu yaz sistemler aldık. Waterspoutlar oldu,sağlam dolular görüldü. Denizlerimizde sıcak olunca iş devreye girdi. Aslında bu sonbahar çok yağışlı geçecek. Birçok model hemfikir. Neyse Ağustos ayı yazın en sıcak ayıdır bence.Özellikle bu cuma günü 850 hPa mevsim normallerinin baya baya bir yukarısına çıkacağız. Sadece bu değil birçok koşul bizi yakmaya aday. Hissedilen sıcaklık tavan yapar.Bu sıcaklardan sonra ayın 18-19'unda sistem gücünü gösterir o kadar aksiyonu bol olmayacak daha önceki sistemlerdeki aksiyonu hissettiğimiz için bu sistemden zevk almayanlar olacaktır. Yağış konusunda iyi olabilir ayrıca bundan sonraki zamanlarda ayın 20'sinden sonra yurt genelinde sıcaklık artışı olacak zaten bu sistemde doğu taraflar etkilenmeyecğei için batı asıl ısınacak doğu da ısınacak. İşte yakıcı günler olacak yurdumuzda yine. Bu sistemden sonra benzer pattern olacağını düşünmekteyim. Uzun vadeli modellerin şimdiden kestiremez fakat ayın 28'inde ya da daha sonraki süreçte bir yağışlı dalganın ihtimalinide vermek isterim. Birde bilimsel değil ama şöyle bir sözde var. Her sıcağın arkasında soğuk vardır.

  • Ayın 18-19'unda kuzey kesimlerde kuvvetli yağışlar görülecek.Ayın 21-24 arası çok kuvvetli bir sıcak olacak ve peşinden serinlemeyle birlikte ekstrem yağış ihtimali var.