Beiträge von Berke D.

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu yaz birçok kez üst seviyeden çok güzel soğuk sarktı mesela 7 Ağustos'tu galiba 500 hPa'da -13 görüldü. Gerçekten bu yaz sistemler aldık. Waterspoutlar oldu,sağlam dolular görüldü. Denizlerimizde sıcak olunca iş devreye girdi. Aslında bu sonbahar çok yağışlı geçecek. Birçok model hemfikir. Neyse Ağustos ayı yazın en sıcak ayıdır bence.Özellikle bu cuma günü 850 hPa mevsim normallerinin baya baya bir yukarısına çıkacağız. Sadece bu değil birçok koşul bizi yakmaya aday. Hissedilen sıcaklık tavan yapar.Bu sıcaklardan sonra ayın 18-19'unda sistem gücünü gösterir o kadar aksiyonu bol olmayacak daha önceki sistemlerdeki aksiyonu hissettiğimiz için bu sistemden zevk almayanlar olacaktır. Yağış konusunda iyi olabilir ayrıca bundan sonraki zamanlarda ayın 20'sinden sonra yurt genelinde sıcaklık artışı olacak zaten bu sistemde doğu taraflar etkilenmeyecğei için batı asıl ısınacak doğu da ısınacak. İşte yakıcı günler olacak yurdumuzda yine. Bu sistemden sonra benzer pattern olacağını düşünmekteyim. Uzun vadeli modellerin şimdiden kestiremez fakat ayın 28'inde ya da daha sonraki süreçte bir yağışlı dalganın ihtimalinide vermek isterim. Birde bilimsel değil ama şöyle bir sözde var. Her sıcağın arkasında soğuk vardır.

    Genel Görünüm-2


    Evet arkadaşlar yeni verilerle karşınızdayım . Dünde dediğim gibi orajların başlayacağını söylemiştim . Artık yavaş yavaş yurtta başlayacak . Şimdi bir açıklama yapayım . Bolu-Karabük civarında şuan bir kütle var . Dediğim gibi orajlı dönem başlıyor arkadaşlar . bu dönem içinde batı taraflar daha şanslı gibi duruyor fakat İç bölgelerde orajlar şiddetli olacaktır . Hatta İç bölgelerde kütleler ara sıra çok kuvvetli olabilir . Bugünden itibaren takipte kalın ve her zaman radara bakın derim .



    Orajların yarından itibaren Anadolu ve Ege'de başlayacağı ve Akdeniz , Marmara , İç Anadolu , Ege , Karadeniz'de orajların görüleceğini düşünmekteyim .



    Mesela Eskişehir skew-t'sini incelediğimizde şöyle konuşabiliriz . Cape değeri 815 yani iyidir iyi . K indeksi 30 yani oraj oluşabilir , kapasite var . Lifted indeks -4'e dayanmış bu da iyi . Bu sayede oraj oluşabilir . Fakat işba sıcaklığı (dewpoint) ile hava sıcaklığı (temperature) arasında 10 dereceye yakın bir sıcaklık farkı var yer seviyesinde . Ayrıca üst katmanlarda da arada bir fark var . Bu yüzden oraj oluşabilir mi diye düşündüğümde karasızlık kalıyorum ben açıkçası . Her iki ihtimali de var sayalım .



    Burası da sivrihisar skew-t'si , buna göre de konuşursak eğer bu zamana göre önemli birşey olmaz gibi ama bu zamana göre Pazartesi saat 3 için . cape değeri 208 yani ihtimal var cape değerine göre ama yetersiz . Lifted indeks -2 yani yine ihtimal var buna göre . K indeksi ise 26 , yetersiz . Yoğunlaşma depresyonu da kötü bu yüzden önemli birşey olmaz bu yerde arkadaşlar . Eskişehir kadar şansı olmayabilir bu zaman için ama diğer zamnalrı incelemediğim için diğer şeylerde birşeyler görülebilir .


    Genel Tahmin


    Öncelikle Merhaba arkadaşlar . Bildiğiniz gibi Nisan ayına girmiştik . Bu zamanlarda orajlar başlar diye konuya giriyorum . Anadolu'da hafif ve orta kuvvette orajlar meydana gelebilir . İlk önce güçlü tahmin eden Euro4 haritalarına bakalım . Anadolu'da yağışlar olabileceğini meydana atmış .



    Bu da sınırlı alan modeli değil ama yine de burada paylaşayım GFS haritasını :



    Görmüş olduğunuz gibi çoğunlukla Anadolu'da yağışları ve oluşabileceği orajları görüyoruz ama bu olay bir süreliğine azalabilir ama her an tekrar güçlenebilir çünkü havalar ısınacak ve karasızlıklar artacak yani orajlar şiddetlenecektir .


    Aşağıdaki ise yine GFS yağış haritası ve gördüğünüz gibi yurttaki yağışlarda ciddi azalma var . Yüksek basınç geliyor .




    Fakat kısa süre sonra tekrardan Batıya yağışlar uğrayacaktır . Batıya alçak basınç yaklaşması söz konusu .



    Buna göre ise ileriki tarihlerde durum aynı şekilde olacaktır diye düşünüyorum .



    Yüksek çözünürlü GFS haritasına bakarsak eğer şöyle konuşabiliriz . Ayın 6'sında yağış ihtimali var onun dışında farklı bir durum yok diyebiliriz .



    ECMWF haritasına bakarsak hafif bir ısınma olacak ondan sonra çok küçük bir serinleme olabilir hava sıcaklığı bakımından .



    GFS'de de tahmin aynı gibi .



    İleriki tarihlerde belirttiğim gibi Yunanistan'da bulunan Alçak basınç konumu sayesinde tekrar yağışlar başlayabilir .



    Bahsettiğim gibi aşağıdan gelen sıcak hava dalgası sayesinde yarın sıcaklıklar bazı yerlerde yüksek olacaktır . Aşağıda görmüş olduğunuz Balıkesir'de 25 derece var . Gerçekten tam bir bahar olacak yarın ....


    Bu arada bahsettiğim gibi gelen sıcak hava dalgası Pazar günü doğu Taraflara ulaştığı için işte aşağıdaki kırmızıları göreceksiniz . Mükemmel . Geçen hafta Diyarbakır , Mardin taraflarına kar yağmıştı şimdi ise aşağıdaki sıcaklığı görün bir bakalım .



    Neyse herkese iyi akşamlar .... Saygılar .....

    Genel tahmin sayfasını bulamadım . Buraya koydum .



    Arkadaşlar merhaba öncelikle , bu tahminimde sadece 3 günün tahminini paylaşacağım . Havalarımız bahar tadında geçiyor gibi . Şimdi haritalı açıklayacağım .


    Yarın Batı bölgelerde hava sıcaklığı 20 derece üstünü görecek yerler olacak bu veride gördüğünüz gibi .



    Perşembe günü ise havalarımız batı bölgelerde biraz daha ısınacak mesela aşağıda gördüğünüz gibi balıkesir'de 24 derece sıcaklık yazıyor örneğin .



    Cuma günü ise yine sıcak olacak ve tam bir bahar günü olacak .



    Bu akşam batı bölgeler çoğunluk olmak üzere yerel yağışlar görülecek .



    Yarın çoğunlukla yurt genelinde yer yer yağışlar olacak haritaya bakarsak .



    Yarın akşam iç bölgelerde yağışlar olabilir .



    Perşembe günü öğle saatlerine doğru Trakya'nın kuzeyinde yağış ihtimali var .



    Cuma günü ise Hakkari'de iyi yağış var , Hatay tarafı ve Doğu bölgeler yerel yağış görebilir .


    Bu ayrıntısız 3 günlük kafa taslak tahmindi . Akşam modelinden sonra inceleme yaparım . İyi akşamlar şimdiden ....