2013 Sonbahar Tahmini ve Kış Öngörüsü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ülkemizde son yıllarda sıkça görülen ılık sonbahar bu sene yerini mevsim normalleri ve altına bıracak. Sebebi Nötr ve hafif pozitif Nao beklentisi. Bugünlerde modellerde de gördüğünüz Azor yüksek basıncının Batı ve Orta Avrupa'ya hakimiyetiyle kuzeyin soğuk ve yağışlı havasını sonbahar ve kış mevsiminde bol bol göreceğiz. Nao indeksi beklentisi Sonbahar ayında Atlantiğin geçmişteki yıllara göre daga soğuk olmasından dolayı İzlanda Alçak Basıncı'nın kıta Avrupasına hakimiyetini bu sonbahar ve kış döneminde geçen seneki kadar etkili olma ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Azor Yüksek Basıncının alacağı konum kış mevsiminde alacağımız kar miktarını önemli ölçüde etkileyecek.Nao indeksinin hafif pozitife meylettiği dönemlerde ise Karadeniz ile İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi çoğunlukla soğuk ve yağışlı olacakken, Marmara Ege ve Trakya'da yüksek basınçlı, sisli, puslu günler görülecek.






    Yukarıda ki resimde deniz buzu miktarının geçmiş yıllara göre bir hayli arttığı görülmektedir.Buda Negatif AO ve Nao (Çoğunlukla İzlanda Alçak Basıncı ve soğukların Batı ve Orta Avrupa'ya akması) ihtimalini iyiden iyiye azaltmaktadır.


    Genel olarak Sonbahar'da Bol bol Avrupa'nın batısına ve içlerine ilerlemeye çalışan bir Azor ile kuzeyden inmeye çalışan bir Alçak basınç modelleri ile karşılaşacağız.



    Ülkemiz adına kış mevsimininde sert soğuklarla geçmesini bekliyorum.Sebebi ; Bu sene 24.döngünün tam olarak gerçekleşmemesi.Güneş'te her 11 yılda bir tepe noktasına ulaşan leke sayısı (130-140 civarı) bu sene yarı oranında gerçekleşmiştir.(65-70 arası) Yani güneşteki olması gereken aktivite düşük kalmıştır.Bu aktivide düşüklüğü önce atmosferin üst seviyesine yansır(soğuma olarak) ve önce dünyada kutup bölgesini etkiler.Daha sonra soğuma kıta içlerine doğru iner.Bu düşük aktiviteye bağlı olarak kutupta son yıllara göre deniz buzu miktarının kapladığı yer daha fazla olmuştur. Güneşte'ki maksimum aktivite sona erdi ve şimdi minimum düzeydeki aktiviteye doğru ilerlemektedir.


    Kısaca bu kışa damga vuracak olan soğuklar kutup bölgesinde oluşmasını beklediğim devasa soğuklardır.Bu soğukların bize inmesini sağlayacak Nao (Bir nevi Azor Y.b) indeksi tamda ülkemiz için uygun olan değerlerdedir.


    Her ne kadar mevsimsel modellerde Sibirya Yüksek Basıncı için net veriler ortaya çıkmasada, ben kutuptan kopacak soğukların hem Balkanlardan hemde Sibirya üzerinden ülkemize akacağını düşünüyorum.Yani Sibirya'dan sistem almamız için illa Sibirya Yüksek Basıncı olması gerekmiyor.Sibirya Y.B'nin kış mevsiminde hakim basınç olup olamayacağı ise Ekim ayında ki mevsimsel tahminlerde netlik kazanacak.



    Hem Sonbahar hemde kış mevsiminde yağışlarda herhangi bir azalma sözkonusu değildir.Azor bize gereken yağışları indireceği gibi kuzeyden inecek soğuklarda da Orta Akdeniz'de gerekli Alçak basınçlar muhtemelen oluşacaktır.O yüzden ben mevsim normallerinin yakalanacağını düşünüyorum.


    Geçen sene söylediğim '' Tarihinin en karlı kışlarından birine hazırlan Türkiye'' sloganımıza 20 Aralık ve 8 Ocak sistemleriyle çok yaklaşmış ancak mucizevi bir şekilde devamı gelmemişti.Bu sene kaldığımız yerden devam edip eksik olan ''2004-2006-2008 kışı efsane sistemleri'' ayarında bir sistemin bu sene geleceğini düşünüyorum.Sonbahar ve Kış sezonun bol karlı geçmesi dileğiyle..





    Efsane-Semih

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()

  • Abi azor yb'si batıya pek yaramaz diyorsun.Yine de iç egede Afyon-Kütahya-Uşak gibi yerlerde sağlam kar olur mu??Hep sis don yemek istemiyorum offf. :( :(

  • Yanlış yorumlamışsın.Batıyıda etkileyecek ancak zaman zaman nao pozitife meylettiğinde soğuk hava orta ve doğuda etkili olacak.Afyon Kütahya vs.buralar etkilenirmi onu modelleri takip ederek görücez.

  • Kış tahminimde bölgelere tek tek değinmeme sebebim Azor'un alacağı konumu bilmediğimizden kaynaklanmaktadır.Onu ancak zamanı geldiğinde modeller üzerinden göreceğiz ve nereyi ne derece etkileyeceğine ozaman karar vereceğiz.Azor daki 100 km lik batıya yada doğuya kayma soğuğun ve yağışın merkezini doğrudan etkileyecektir.İşin içinde Azor varsa bölge bazında tahmin zordur.

  • Peki Eylül ayı nasıl geçecek İstanbul da?Son yıllarda hep normallerin üzerinde geçiyor bu sene de aynısı mı olucak?Sonbahar 2011de olduğu gibi Ekim in ortasında aniden mi kendini gösterecek?

  • Eylül ayı Batıda normaller ve altı beklentim var.Kış Kasımda başlayacak.İlk karda kasımda görülecek İstanbul gibi batı bölgelerde.

  • Kardes simdi etkili sistemler gelirmi gelmezmi bilemiyiz bu biraz isin ince tarafi yani genel anlamda soguk gececek enazindan tahminler o yonde digerkismi zamani gelince beli olur


  • Kardes simdi etkili sistemler gelirmi gelmezmi bilemiyiz bu biraz isin ince tarafi yani genel anlamda soguk gececek enazindan tahminler o yonde digerkismi zamani gelince beli olur


    Yağış olmayınca soğuklar güzel olmuyor.İnşallah 2012 gibi her yer bol kar alır. :)

  • Nostalji yapalım Afyon 2012 12 ocak kar 55 cm.Benim olduğum yerde 57 cm. ölçtüm.





    12 ocak sabah kar çok etkili değil ama 10'da tekrar yoğun kar yağmıştı ve gece saatlerine kadar sürdü.Hem sıcaklık -2 -3 derece idi ve lapa lapa.ondan sonra pazar günü çok kar aldık.yaklaşık 80-85 cm'ye vardık. :)

  • Semih abi değerli tahminlerin için teşekkürler.Ben uzun vadeli tahminlerden pek anlamam ama senin tahminlerin gerçekten bizim için önemli ve çok değerli...:)