Son Efsane ''Şubat 2013''

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Modellerde kuzey afrikada ısınmaya bağlı olarak oluşturulan alçak basınç teorileri 220 saatten sonra kısa bir süre etkili olacak gibi görünüyor. Fakat unutmayalımki bu perturbation teorileri adı üstünde teoridir ve olma ihtimali kadar olmama ihtimalide vardır.
    İlk etapta olumlu gelişme 192 saat içinde genel anlamda bir şekilde doğu Akdenizen alçak basınç üreme ve kaybolması bir müspet gelişme olarak yorumlanabilir. Fakat yeterli gücü alamıyor. Sebebi Sibirya'nın anayurdu olan yakutsk'taki yüksek basıncın 1044 değerinde olması. O basınç 1050'nin üstüne çıksa doğu Akdeniz ve hazar arasında 1004-1008'lik tepki alçağı oluşacak ve en kötü ihtimalle marmara bile 1012 izobar'inın içinde olacaktı. Her sene bu zamanlar 1060'da gezen yakut basıncı bu sene 1040'i zor aşıyor. Yarın güney ve kuzeyasya Gfs modellerine weatheronline'dan bakın. Orada eğer Moğolistanın kuzeyinde 1052 mb yazarsa bilinki Gfs Doğu Akdeniz'de avrupa için yapacağı güncellemede en az 1008 mb'lik siklon öngörecektir. Yüksek basıncın saat yönünü bilen arkadaşlarda oradan ok işareti ile Türkiye'ye gelsinler, soğuğun kaynağının sibirya olduğunu göreceklerdir.
    Lakin yakutsk'taki yüksek basınç 1036'nın altına inerse ve başka bir yüksek basınç örneğin azor 1040 olursa azorun makarasında dönen yüksek basınç merkezi yanlış konumdan dolayı Türkiyeye soğuğu çekemez.

  • Basınç yerleşimleri doğru yere yerleşip Doğu akdenize ab kayarsa Sistemden kıyılarda nasibini alacak.
    3 Şart var oluşursa bu üç şart Efsane yanında komik kalır oluşmassa ben ılıkçı gibi konuşup güle güle kar derim ayın 16sında güle güle dersem bilinki bu sistemden bir cacık olmaz:)

  • Bu işten anlamasanız dahi sadece diyagramlara bakarak bile bu iş bitmiştir karlı sistemler yoldadır diyebilirsiniz. Ortalama çizgisi hendek yapmış resmen ;) alın kazma küreği yanıma gelin yardım edin de daha da derinleştirelim şu hendeği :D

  • Herşeyin vakti var.Yarın akşam ki modellerde ne çıkacaksa o olacak.20 Şubat'a kadar neler olacağı hemen hemen kesinleşti.20 Şubat'tan itibaren ise 2 seçenek var.1)Azor güçlenip enfes soğukları bize indirecek.2)Azorun gücü bitecek soğuklar batı ve orta avrupaya akacak..


  • Herşeyin vakti var.Yarın akşam ki modellerde ne çıkacaksa o olacak.20 Şubat'a kadar neler olacağı hemen hemen kesinleşti.20 Şubat'tan itibaren ise 2 seçenek var.1)Azor güçlenip enfes soğukları bize indirecek.2)Azorun gücü bitecek soğuklar batı ve orta avrupaya akacak..


    Semih bey yarın akşamki çıktılara göre konu başlığı veyahut yorum yapacak mısınız 15-20 arası için? İTÜ U dönüşüyle İstanbul için kky ve kar tahminine dönmüş.MGM'de dönecektir.Cemal Saydam,Özgür Menderes ve Gökhan Abur sistemleri görmekte Bünyamin Sürmeli de henüz tık yok.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.


  • Semih bey yarın akşamki çıktılara göre konu başlığı veyahut yorum yapacak mısınız 15-20 arası için? İTÜ U dönüşüyle İstanbul için kky ve kar tahminine dönmüş.MGM'de dönecektir.Cemal Saydam,Özgür Menderes ve Gökhan Abur sistemleri görmekte Bünyamin Sürmeli de henüz tık yok.


    sabırın tavan yaptığı bir süreçteyiz,bekliyoruz modelleri :D