Beiträge von huso_1905

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Storm Chaeser hocam, muhtemel ay ortası sistemde İstanbul kar alabilecek mi sizce?. Soruyorum çünkü hocam; İstanbul üzerine -10 -12 grandyan giriyor. -15 grandyan girseydi kar büyük olasılıktı. Ancak -10 -12 grandyan eğer rüzgar karayel olmazsa kar zor gibi ne dersiniz?.

    ÖNEMLİ GÜNCELLEME

    Stratosferik rüzgarda ciddi bir değişim var. İlk baştaki Split yüzünden Rusyadaki zonal rüzgarlar doğuluya dönmüyor batılı kalıyor. Ancak bu Avrupa Sibiryası için muhtemelen sorun teşkil etmeyecek. Çünkü 2010 kışı da böyleydi./scatisma2::341

    Kutup Yükseğinin getireceği Sibirya soğukları için hazırlanalım. 8)8)8)

    Ancak unutulmamalı ki; 2010 kışında sadece bir kere 23-30 ocak arasında Sibirya kaynaklı soğuk alabilmiştik.Şubat ve mart kötü geçmişti.

    Haklısın ama soğuma konusunda istikrarlı ilerliyor.

    Aslında sıkıntı ay ortası muhtemel sistem öncesinde sert lodos yiyerek sıcaklıkların yer yer 20 derecelere çıkmasıdır. Zira gelmesini umut ettiğimiz polar sistem sıcaklıkları 20 derece birden düşürebilecek güçte değildir. Bu yüzden de özelinde İstanbul olmak üzere sahillerde kar zor. İstanbul yağmur ve kky şeklinde yağış alacak gibi görünüyor. İstanbul' un kar alması için muhtemel sistemin ardından kısa sürede yeni bir polar atak alması lazım ya da Sibirya antisiklonu merkezli soğuk atak alması gerekmektedir.Ancak modeller olası senaryoları biraz daha azaltmalı çok fazla senaryo var şu anda!. Mesela daha dün akşam GFS 17 ocak tarihinde 500 hpa' da -45 ' lik grandyanı Marmara' ya hatta neredeyse İstanbul üzerine sokuyordu. Bugün ise -35 sokuyor. Biz alıştık zaten ülkemize soğuk akışı olunca bin takla atmayı çok severler. ABD ila Avrupa olsaydı kesin -45 grandyan her güncellemede ısrarla görünürdü.:(3232:|

    Arkadaşlar, lütfen biraz sabırlı ve temkinli olun. Daha 10 günden fazla bir zaman var ve bazılarımız şarjör boşaltmaya bütün hızlarıyla devam ediyor. İstanbul burası, son 72 saatte kaçan birçok sistem gördük. Şu an yaşadığımız sevinç sonradan büyük bir hüzne dönüşüyor. Bunu birçok kere tecrübe ettik.

    Çok mantıklı bir yaklaşım. Kesinlikle katılıyorum.

    Son veriler ışığındaki tahminim: İstanbul bu gece yarısından sonra hızlı ve etkili bir sağnak yağış alacak. Perşembe akşamından itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek ılık ve yağışlı havanın etkisine girecek. Pazar günü lodos fırtınasıyla birlikte sıcaklıklar 20 derece ve üzerini görecek Afrika atağı sayesinde. Pts Salı da yağış var lodosla birlikte Önümüzdeki hafta sonuna doğru muhtemelen perşembe cuma gibi Kuzeyden büyük olasılıkla Kırım üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 10 ila 15 derece azalacak ve kky ve kar yağışları yavaştan başlayacak inşallah

    Yani İstanbul eğer 20 dereceyi görecekse gelecek polar atak kar bırakmayacak demektir. Çünkü sıcaklığı 18-20 derece birden düşürebilecek bir soğuma ne 500 hpa' da ne de 850 hpa' da görülüyor. Desene tarantula arkadaş, İstanbul'a yağmur ve kky şeklinde yağışlar var fakat kar yok. Gerçi yağmura şu dönemde çok ihtiyacımız var ancak kar olsaydı harika olacaktı. Sanırım polar atak arkası Sibirya atağı olursa İstanbul olarak kar alabiliriz. Aksi halde zor görünüyor. Ne dersin tarantula arkadaş?.:(3232:(3232:(3232

    GFS son güncellemede 990 mbar lık alçak iç Anadolu taraflarına doğru hareket ederken kuzeyimizden polar atak alıyoruz ve hemen akabinde ise Sibirya antisiklonu 1040 -1045 mbarlık güçle Moskova hattına doğru yaklaşıyor. İzobarlar ciddi şekilde sıklaşmaya başlıyor. Yani eğer bu senaryo son 96 saatte de görülürse biliniz ki kuvvetli poyraz fırtınası ki saatte 90 km yi rahatlıkla bulabilir ; eşliğinde uzun süreli olmayan ancak etkili yağış bırakabilecek vur-kaç niteliğinde güzel bir sistem ve özellikle de İstanbul özelinde mevsimin ilk karlı sistemini ve ilk etkili soğumasını getirebilecek hava akımını almış olacağız gibi görünüyor. Ancak 2m. sıcaklığı için sahiller de örtü bırakmayabilir tabi böyle bir risk de bulunmaktadır. Fakat iyi bir soğuma sağlayıp olası bir Sibirya atağına harika bir yüzey sıcaklığı hazırlığı sağlamış olacaktır eğer bu senaryo gerçekleşirse!.

    Bu ne demek oluyor tam olarak? Anlamıyorum veri işlerinden pek.

    Bu demek oluyor ki Sibirya yüksek basınç merkezinde büyük bir güçlenme yaşanıyor. Eğer Sibirya yükseği batıya doğru genişleme yaparsa kuvvetli soğukların gelmesi olasılığı güçlenir demektir. 2001 Aralık döneminde en son bu kadar güçlenmiş bir Sibirya yükseği vardı. Batıya doğru 2002 ocak ayı başlarında genişlediğinde sert soğuklar ve yoğun kar da getirmişti.

    Orhan Şen değerli bir hocamızdır bu işin bir amatör bir de poztif bilim yönü var hocalarımız İTÜde çok değerli çalışmalar yapıyor (+). Meteoroloji ile ilgilinirken bazı sınırları korumak lazım.

    Ben değersiz hocadır demedim sayın Şen için!. Ancak çoğunlukla bilimsel tahminlerinin tutarlılığının düşük olduğunu belirtmek istedim. Yani ben de eleştirirken tecrübelerimle edindiğim resme göre yazıyorum arkadaşım.

    Bu arada arkadaşlar, dikkat ederseniz özellikle İstanbul'a kar ve soğuklar erken giriş yaptığında ( 1 ocak -12 ocak arası) genellikle kış erken bitiyor. 2015 kışını ayrı tutarsak dikkat ediniz 2004 2006 2003 gibi kışlarda mesela İstanbul olarak hep 16 ocak sonraları kar ve soğuklar gelmeye başlamıştır.1985 yılı mesela ocak ılık şubat müthiş soğuk ve güzel kar yağışlarıyla geçmişti. 87 yılı zaten ocak-şubat neredeyse bahar tadında olmuştu. Kışın biraz geç gelmesi genellikle daha iyi kış getirebiliyor devamında!.

    Sibirya’dan neden 850 de -36 -40 lar bize erimeden gelemiyor bunun sebebi nedir kırılarak geliyor hep max -20 felan

    Bazı sistemler merkezden yola çıktığında güç kaybederek gelir. Mesela -40 derece çekirdekli bir Sibirya soğuğu, merkezden kopup da eğer doğu Avrupa tarafına geçip de oradan bize sarkarsa dolambaçlı şekilde geldiğinden belli derecede güç kaybı yaşanır. - 40 derece yerine -15 -20 derece ile üzerimize yerleşir. Ya da direkt üzerimize gelirse ki bu çok ender olan bir atmosfer olayıdır; ya Kafkasya tarafından ya da Karadeniz üzerinden üzerimize gelir ve daha sert soğuklara neden olur. Örneğin şubat 1997 de Sibirya yükseği direkt Kafkasya tarafından yani doğumuzdan geldi ve doğu Karadeniz 'de sahillerden iç kesimlere kadar kara ve soğuklara gömmüştü bölgeyi. Sahillerde bile sıcaklıklar -4 leri görürken iç kesimlerde gündüz dahi -16 ila -20 dereceleri görmüştü. Ayrıca Sibirya'dan kopup gelen soğuk havanın derecesi genellikle ilerleme güzergahlarındaki alanlardan daha soğuk olduğundan ötürü de belli bir ısınma kazanarak da gelebiliyor. Nasıl ki İzlanda siklonu üzerimize gelirken izlediği rota üzerindeki alanlar soğuk olduğunda soğuyarak gelebiliyor ve kar yağışlarına neden olabiliyorsa aynı durum ters şekilde Sibirya antisiklonunda meydana gelebiliyor.;)uzays3271653126yagmurs-semsiyes23232

    Barent's kara buz denizinde buzul azlığı demek güneş ışınlarının atmosfere geri yansımasının azalması ve bu da arctic bölgede atmosfer üst seviyelerinin daha az ısınması demektir. Atmosfer üst seviyelerinde ısınma azalışı bölgede ab oluşumunu zorlaştırarak polar girdabın zayıflamasını ve AO endeksinin de kuvvetli pozitif faza çıkmasını zorlaştırır. Böylece ister Sibirya antisiklonu olsun isterse de kutup bölgesi antisiklonu olsun güçlenir.Ve bu soğuk merkezi bölgelerden soğuk kaçakları yaşanır.

    Gronland bölgesindeki sürekli alçak basınç sarmalının olmasının sebebi nedir ? Her güncellemede neredeyse bu senaryoyu görmekteyiz. Delirdik artık.

    O sarmalın nedeni kutup bölgesinde basınç anomalisinin kuvvetli şekilde yükselmeye başlaması ve buna paralel olarak da İzlanda siklonunun yoğun tepki alçak basınç alanı üretmeye başlamış olmasıdır. Yani AO endeksinin kuvvetli negatif faza inmeye başlamasıdır.