Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Hocam bundan bağımsız olarak fayın toprakta olduğu yerlerde çok kuvvetli yağışların depremi erkene çekebileceği-teyikleyebileceğide bulunmuştu. https://www.newscientist.com/a…-can-trigger-earthquakes/

    Bunları bilmem ama şu bir gerçek ki 2009'a kadar doğru düzgün deprem görmeyen Oklahoma hidrolik çatlatma ile kaya gazı çıkarmaya çalışınca 1000'lerce deprem yaşamaya başladı. Ayrıca hidrolik çatlatma yeraltı sularını kirlettiği için doğayı da mahvediyor demişti Elon Musk. Şimdi son 2-3 yıldır azalttılar depremlerde azaldı.

    images?q=tbn%3AANd9GcSUNJsTH3csBlZTtevtJBUeiEWkIgwX6dOsa1tAkdkroTxKaSfM

    İzmir'de bu sene ocak ayında efsane yağışlar oldu. 1 ay içerisinde 450-500 mm yağış aldık, ovalarda resmen yeni göller oluştu, baraj kapakları açıldı, herkes yağmurdan bıktı ama 25 Ocaktaki 4.5 Menemen (kara), 8 Ağustostaki 4.8 Seferihisar (deniz) dışında etkili bir deprem olmadı. Bunlar da zaten İzmir'de her sene birkaç kez olan normal depremler :) .

    Şu an ilginç bir şekilde Balçova'da görüş azalmaya başladı ve çok alçak bulutlar bastı. Normalde evimden görünen 400 metrelik teleferik dağı şu an sis bulutundan kaybolmuş durumda :). Şahin Tepesi kamerasında ise sis bulutu şehre çöküyor gibi görünüyor. sabah özellikle Bornova, Gaziemir gibi yerlerde yoğun sis sürpriz olmaz gibi. Geçen konuşulmuştu İzmir'de sis olmaz diye bakalım bu sefer bir ters köşe yapacak mı şehir ^^.

    Hocam peki Midilli Fayındaki enerji tamamen boşaldı mı ? Pek katılmasam da 6.3'lük depremden sonra Ahmet Ercan buradaki enerjinin tam boşalmadığını, beklenen depremin 7'nin üzerinde olduğunu, ilerleyen yıllarda daha büyük 7'ye yakın başka bir hareket olabileceğinden bahsetmişti. Bir de bu stres haritasına göre Karaburun, İzmir Körfezi civarından başka bir kırılma beklenebilir mi :/

    Menemen çok hareketli 13 mikro deprem gerçekleşmiş bir hareket gelebilir dikkatli olalım oradaki fay hattına dair bilgisi olan var mı?

    Menemen fay zonu 25 Ocak'ta 4.5'lik deprem üretmişti. En yüksek deprem üretme potansiyeli 6.5 olarak hesaplanmış. Uzun zamandır kırılmadı diye biliyorum 5.5-6 arası bir kırılma sürpriz olmaz bence.

    Orta hasarli binalar donusume ugradimi peki ?

    İşte onu bilmiyorum. Zaten yaşımdan ötürü depremlerden 1-2 tanesini hayal meyal hatırlıyorum ama bana anlatılanlar hasar alan, duvarları yarılan binalar olmuş. Gerçi bu şehirde yan yatmış öylece duran binalar var (googleya yamuk apartman yazınca haberleri çıkıyor) onlara bile bir şey yapılmıyorsa hasarlı binalar da büyük ihtimal dönüşmemiştir. Sık sık deprem yaşadığımız ve 1. derece deprem bölgesi olduğumuz halde buranın da insanları, yetkilileri duyarsız bu konuda.

    Bence böyle olması daha iyi. Neden diye sorarsanız direkt ana şok vurmasındansa ana şoktan birkaç ay önce birkaç tane 5-6 arası olsun ve ana şok gelince yıkılacak binalar kendini belli etsin o binalar boşaltılsın ondan sonra kırılma olsun. Böylece belki binlerce insanımızın hayatı kurtulur. Birkaç tane orta büyüklükte deprem kolay kolay yıkım yaratmaz ancak 7'nin üstünde olacak bir depremde yıkılacak binaları ortaya çıkartacaktır. Biz 2005'te arka arkaya ilk 3'ü aynı gün olmak üzere 5.7, 5.8, 5.6, 5.9, 5.2 yaşadık ve hafif-orta hasarlarla atlattık.


    2 dk lik video. Istanbul guney sahilleri, yalova ve bursa icin anlatilmak istenen tamda bu.

    Aynısı İzmir'in Alsancak, Mavişehir, Karşıyaka, Bayraklı semtleri için de geçerli. Üstelik burada o zeminin üstünde 30-40 katlı gökdelenler var, 20-25 katlı koca apartmanlar var. Yıkıcı bir deprem olursa o balçık zeminin üstündeki gökdelenler, koca apartmanlar dayanabilecek mi merak konusu. Sağlam olsa bile zemin yüzünden devrilebileceğinden bahsetmişti bir hoca.

    Adalar fayı kırılırsa bu 2'ye ayrılma olayı Osmangazi Köprüsünde de olabilir mi acaba ? Fay hattı tam ortasından geçiyor :/.

    Üstteki fotoyu görünce aklıma direkt bizim burdaki Bayraklı gökdelenleri ve Mavişehir'deki kocaman apartmanlar geldi. Bir hoca zeminin, gökdelen bölgesinde 300 metreye kadar balçık olduğunu (özellikle Mavişehir zaten çoğunlukla doldurma alan), gökdelenlerin sağlam olsa bile yıkıcı bir depremde devrilebileceğini söylemişti. Tam bir felaket olur öyle bir durum =O.

    Muhtemelen arkadaşlar psikolojik deprem yaşamış :D .


    Daha önce kaç kere yazdım bilmiyorum başka yazanlar da oldu. Şiddetli sarsıntıdan sonra insanın kalp atışlarını bile deprem zannetmesi çok normal. 2017 depremlerinde aynı durumu bizler de yaşadık. Eğer ufak sallantı hissederseniz hemen yazmak yerine kandilliye, afada bakın düşerse yazın bence.

    Artık tehlike kalmadı arkadaşlar bence her şey normala dönüyor yavaş yavaş

    Bunun hakkında kimse kesin bir şey diyemez, toprağın ne yapacağı hiç belli olmaz. Profesörler bile kesin konuşmuyor ihtimaller üzerinden konuşuyor. Ben İstanbul'da yaşasaydım rahatlamaz kesinlikle önlem alırdım her ihtimale karşın.

    Şiddetli sarsıntılardan sonra deprem olmasa bile insan psikolojik olarak sallanabiliyor arkadaşlar. 2 yıl önce ramazanda biz 1 ay boyunca haftada 1-2 kez sallandık ve o sıralar biz de aynı psikolojideydik. Kalp atışımdan sarsılıp deprem oldu zannediyordum, sürekli avizeye bakıyordum. Önleminizi alıp sakin kalmanızı öneriyorum.

    Dualarım sizinle arkadaşlar inşallah bu deprem fırtınasından bir an önce kurtulursunuz.


    3. Havalimanının biraz da bu olası deprem düşünülerek yapılmış olabileceğini düşünüyorum şahsen.