Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Gerçi yarın 6’yı yaşasak bu sefer de öncüydü daha sertine ortam hazırladı falan diye daha ağır senaryolar başlar

    Ne konuşsak para etmeyen bir konu bu

    Aynısı bizde oldu. 6.3'lük Karaburun depreminden sonra bazı kişiler veri sunmadan aynı bölgede daha büyük, 7'lik bir deprem bekliyoruz demişti :D. Prim yapanlar var malesef.

    Screenshot-20190919-181822-Whats-App.jpg


    İzmir ve çevresinde bulunan fayların üretebileceği maksimum deprem büyüklükleri burada hesaplanmış. Buna göre İzmir için en riskli fay hatları Gülbahçe ve İzmir fayları görünüyor. Gülbahçe fayının en son ne zaman yıkıcı bir deprem ürettiği, kayma hızı ve tahmini deprem periyodunu biliniyor mu acaba :/?


    Bir de Hasan Sözbilir hoca araştırmaların buradaki kd-gb, k-g uzanışlı Seferihisar, Gülbahçe, Midilli faylarının sanıldığı gibi Batı Anadolu değil de KAF parçası olabileceğini gösterdiğini söylemişti böyle bir şey olabilir mi ?

    An itibariyle;

    Bayındır/Çınardibi köyü 7.1

    Urla Uzunkuyu orman sahası 9.5 derece


    Bayındır Çınardibi köyü Nif Dağı'nın eteğindeki bir düzlükte 700 rakımda yer alıyor burası için böyle bir soğuma çok normal ama bu Uzunkuyu çok acayip bir yer :/. Enverziyonlu sonbahar gecelerinde çok acayip bir soğuma oluyor bu istasyonda. Buranın özelliğini bilen ya da inceleyip çözebilecek bir babayiğit var mı aramızda :D ? Enverziyon var tamam ama kendisi 149 rakıma rağmen maşallah Bozdağ'ı bile sollamış durumda. Urla merkezle de arasında neredeyse 11 derece fark var (Urla 20.2 derece). Üstelik öyle çok karasal bir yerde de değil iç kesimdeki ilçelerimiz bu kadar soğuyamıyor gerçekten ilginç.


    Demek ki kışın Sibirya sistemi gelse ve enverziyonla çakışsa burası -10'a kadar inecek.

    Artçı sarsıntı olan depremler daha çok 6 ve üstünde oluyor, diye biliyorum. bu 4.8, bence korkulacak bişey yoktur Kıyı Egede bu depremler sık sık oluyor.

    Öyle bir kural yok. 4'lük bir depremden sonra normal olanı küçük ölçekli veya mikro büyüklükte artçılar olmasıdır. Geçen ay olan 4.8 ve 30 Ağustos'ta olan 4.5-4.6 Ege Denizi depremlerinde en az 20 tane mikro artçı olmuştu. 3'lük bir depremden sonra bile 2-3 tane 1-2 büyüklüğünde artçılar gelebiliyor.

    Pergamon hocanın yazısını hatırlayan ve depremlerin konumuna bakan var mı ? Fayda kırılmaya çok yakın bir süre kaldığında deprem kümelenmeleri oluşur bunun anlamı fayın kırılma hazırlığı yapması diyordu. Haritaya bakınca fayın ortasında tam bir kümelenme oluşmuş =O.

    Paldon, hocam Onur35 bana öyle demiştide

    Ben öyle bir şey dediğimi hatırlamıyorum. Onu sana Ege için demiştim ve Pergamon hocamız da Afrika plakasının hızının arttığı dönemde Batı Anadolu'da depremselliğin arttığını söylemişti. Marmara için bir ara Tekirdağ açıklarında hareket vardı forumda da hissedilir hareket gelebilir diye konuşuluyordu onu demiş olabilirim ama onda da Pergamon hocamızın ismini kullanmadım.

    Arkadaslar İzmir körfezi bir hayli hareketli ben bugün hafif de olsa iki deprem hissettim koltuğunda yatarken bu hareketlilik hayra alamet mi?<X

    Dostum yanlış anlama korkutmak istemem ama daha önce de yazdıklarına bakılırsa bence ya sizin binada bir sıkıntı var ya da zeminin çok sıkıntılı. 50 km mesafede olan 3'lük depremleri hissetmek, 20 km mesafede olan 3.1'lik depremde duvar çatlaması duymak, 4 şiddetinde hissedilen bir depremde tabak çanak kırılması pek hayra alamet değil. O binadan çıkın bir şekilde derim ben :/.

    Ege Bölgesi'ndeki fayların araştırılması gerekiyordu ve bu konuda en önemli adımları Hasan Sözbilir hoca attı. Umarım en kısa süre içerisinde bölgedeki diğer fayların da deprem üretme potansiyelleri ve periyodları hesaplanır. Hatta haberde de bahsedilmiş deprem tahmini projesi de var inşallah o da başarılı olur.


    Çoğu kişi Ege'deki fayların kısalığından dolayı yıkıcı deprem olamayacağını iddia ediyor ama Ege Bölgesi kesinlikle Marmara ve Doğuyla birlikte en tehlikeli bölgelerden biri. Deprem tehlike haritasında da kıpkırmızıyız. Bunun sebebi bölgenin en büyük yerleşimi İzmir merkez de dahil olmak üzere Ege'deki çoğu yerleşimin altından diri fay geçiyor ve bu fayların çoğunun 6.2-7 arası deprem üretme potansiyeli bulunuyor. Tabi bir KAF kadar olamaz bu faylar ama hocamızın da dediği gibi ülkemizde 6 büyüklüğünü geçen bir deprem yıkıcı olabildiği için Allah korusun bu bölgede karasalda olabilecek 6.5 ve üzeri bir deprem can ve mal kaybına neden olabilir /:.

    Deprem kahincisi Frank, Ülkemizi hafta sonu için büyük deprem uyarısında bulundu, 6 7 büyüklüğünde deprem olabilirmiş, okudunuz mu?

    Ben o adamın dediklerine inanmıyorum. Bir de bu haber medya çarpıtması olabilir. Adam belki de öyle bir şey demedi ama bizim medya tık, reyting uğruna insanları korkutup paniğe sürüklemekte bir beis görmüyor. Geçenki İzmir ve Denizli depremlerinde de bu adamı kullanıp aynı haberleri yazdılar.