Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Kıyı Ege konusunda birkaç defa söylemiştim burada da söyleyeceğim atmosfer bir mevsimin içinde bir sinoptikte, patternde ısrarcı, inatçı oldumu o sinoptik desen, pattern değişmiyor fotokopi gibi mevsim çıkana kadar hep aynısı gelip duruyor genelde bu sene de bu bölgede kuzeyin birkaç cm alıp güneyin yararlanamaması şeklinde görüyoruz belki fosçuluk, verisiz sallama gibi olacak ama İç Ege'nin güneyi bu ısrarla bu kış çok bir şey beklemesin bence.

    Eski İç Ege ciddi ciddi tarih olmuş ben bunu anladım küçüklüğümde hatta lise zamanımda İzmir'den İç Ege'nin aldığı karlara bakıp iç çeker, kıskanırdım. İç Ege'de en az 1-2 kış geçirmiş, üniversite okumuş büyükler bana ne hikayeler anlatırdı ağzım açık dinlerdim şimdi ise Kıyı Ege gibi havada, 2-3-5 cm görmek için kıvranılıyor. Zaten son birkaç kıştır Orta Akdeniz siklonlu, balkanlı sistem göremediğimiz için İç Ege'nin havası sönüyordu farkediyorduk (art niyetli demiyorum bunu deyim olarak diyorum) 2023-2024 ile resmen dip yapmış. Benim de Manisa'ya bağlı ama Kütahya'nın dibinde olan 900 rakımlı ilçede (Demirci) şu ana kadar gördüğüm toplam kar sadece 1 cm şaka gibi ne heves ve beklentilerle gelmiştim. Ki burası da anne tarafımdan memleketimdir dedem ve anneaannem anlatıyormuş eski kışlarda dizin üstünde bele kadar kar yağar dışarı çıkamazlarmış.


    Artık bende bu kış için umut ve heves kalmadı bitti ama yine de inşallah bazı arkadaşlarımızın beklediği, umduğu gibi Şubat bir sürpriz yapar da eskisi gibi İç Ege'nin sağlam sistemlerinden 1 tane görürüz ve bana da okul bitmeden yaşamak nasip olur.

    Pazar günü 850 hpa 3 izotermi var ve İzmir poyrazin etkisiyle 7 derece söyleyeceklerim bu kadar neleri kaçırdık 😪

    Poyraz değil de daha çok doğulu izobar ve rüzgar etkisi hocam. İç Ege ve İç Anadolu'nun soğuğunu yerden kıyı kesimlere kadar taşıyor. İzobarlar kuzeydoğu-güneybatı uzansa böyle olmayacağına neredeyse eminim. Manisa merkez ve ovaları da büyük ihtimalle 4-5 dereceyi geçemeyecek o gün :) .


    İzmir'e bir gün rekorluk kar yapabilecek olası dizilim türlerinden biri de budur. Ah şöyle bir dizilimi 500hPa'da mavilikler ve 850hPa'da -2 -3'ler ile çakıştırsak...


    Bu kadar kuru soğuğun sonu umarım en aşağı 2012 gibi bir sürprizle en yukarı da kar rekoruyla kapanır. İzmir'in bu kadar uzun süre kuru soğukta kalırsa bir şeyler kapabileceğine inanıyorum (1985, 2022 gibi extrem talihsizlikler olmazsa). Sıcak cephe olmazsa bile Şubat'ta gelebilecek bir sistem için altyapı hazırlanmış olur.

    Valla yalan söylemeyeceğim ben bu kıştan çok umutluydum mesajlarım da duruyordur zaten. 2023'e girerken çok umutsuzdum çünkü bizim için olumlu olan hiçbir şey yoktu ama bu sene bizim bölgemiz için gerçekten umut vadediyordu. Hem verilerin bizim açımızdan oldukça olumlu olması (Balkan-Trakya-Ege kışına işaret etmeleri), hem İzmir'in ortalama örtülük kar periyodunun gereğinden fazla aşılmış olması, Kasım'da bize yarayan sinoptiklerin gelip bol yağışlı geçmesi, Süper El Nino ve Doğulu QBO'nun çakışmış olmasıyla kuvvetli soğukların ve yağışların bizim bölgemizde bu sene çakışıp efsaneye, yoğun kar yağışlarına sebebiyet verebileceğini düşünmüştüm ama büyük yanıldım. Çoğumuz İzlanda-Atlantik siklonlarının gereğinden fazla şişip kışı çöp edebileceğini kaçırdık. Eğer benim mesajlarımdan umutlanıp, beklentiye giren varsa da çok üzgünüm.

    Olay burada geçmedi ama arkadaş geçen bana da başka platformda aynı şekilde yaptı. Poyrazlı bir senaryonun İzmir'e yaramayacağını, yağış sıkıntısı olacağını söyledim diye verdiği cevap "git bak yağış var mı yok mu ondan sonra konuş" oldu. Bunun üstüne senaryoya dikkatli bakınca verdiği yağışın sadece 0.1-0.2 mm civarı olduğunu görüp verdiği agresif cevabın da etkisiyle ben de "evet 0.2 mm" gibisinden cevap verdim, üsteleyince anlamak için bilgi tecrübe yeter dedim ve karamsarlıkla suçlayıp engel bastı. Arkadaşın öğlen "aşağılama" olarak bahsettiği şey de sadece buydu 😀 . Kendimi de hiçbir zaman sahteden "meteoroloji mühendisi" olarak görmedim ve öyle gördüğümü de bugün kendisinden öğreniyorum.


    Abicim ya da kardeşim hayat böyle geçmez valla bak manyak olursun. Azıcık sakin ol, kimse anasının karnından meteoroloji bilerek doğmadı hepimiz hata yapa yapa tecrübe edine edine öğrendik, sen de hata yapabilirsin bu ayıp değil. Nazikçe yanlışını düzeltmeye çalışıp sana da bilgi vermek isteyen herkese ters rüzgar yaparsan bu sefer de insanlardan imtiyaz bekleme hatta ters, olmadık birine denk gelirsin olan yine sana olur.

    Ocak ayındaki diyagrama bak yağış namına bir şey yok. Yaz ayında Susuzluk çekeriz bu gidişle. Kar falan boşverin bize yağış lazım.

    Yanlış bir düşünce olduğunu düşünüyorum. Barajların dolması yeraltı sularının, derelerin beslenebilmesine bağlı, yeraltı suları ve derelerin beslenmesi de kar yağmasından geçiyor. İlla sahillere, merkezlere kar yağması da değil kastım yükseklerimiz, dağlarımız adam gibi bir kar almalı Bozdağ'da, Spil'de bile kar yok, Yamanlar-Çatalkaya güzel bir kar bile alamadı. Kasım'dan beri o kadar yağış var ama kar olmadığı için Tahtalı barajını sadece %26'dan %31'e zorla yükseltebildi.