Beiträge von O Sistem Buraya Gelecek!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Kış mevsimi boyunca ülkemize şiddetli soğuk hava dalgası gelmediği için Bugünlerde özellikle Marmara Denizi başta olmak üzere Tüm Denizlerimizde deniz suyu sıcaklığı normallerin çok üzerinde seyrediyor. Temmuz ve Ağustos gibi yine başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizde rekor derecede deniz suyu sıcaklıkları karşılaşma ihtimalimiz var. Bu durum hortum, şiddetli yağış gibi şiddetli hava olaylarının artmasına neden olacak gibi duruyor.



    Daha Nisan ayında olmamıza rağmen denizlerimizdeki deniz suyu sıcaklığı normallerin çok üzerinde. Karadeniz özellikle son 1 ayda çok ciddi derecede ısındı. Marmara Denizi ise genel olarak normallerin çok çok üzerinde. Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklıkları durumu daha şimdiden ekstrem düzeyde. Bu durum nedeniyle yine bir kaç ay önce söylediğim gibi özellikle Su Hortumları başta olmak üzere dolu, şiddetli yağış gibi şiddetli hava olaylarının artmasını bekleyebiliriz.

    Bu sonbahar mevsiminde geçen sene 2023 Eylül ayında Yunanistan ve Libya'da sel felaketlerine neden olan Akdeniz'de oluşan "sub-tropikal siklon benzeri" siklonlarla karşılaşacağız gibi duruyor.

    3 sene önce Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sel felaketlerinden biri olan 2021 senesinde Batı Karadeniz'de, Kastamonu'da yaşadığımız Aşırı Yağışlar sonucu olan Sel Felaketleri vb. şiddetli hava olaylarını yaşama ihtimalimiz çok fazla.


    Tüm denizlerimizdeki deniz suyu sıcaklık anomalisi bu durumda...





    Çarşamba günü (24 Nisan 2024) Adana'da ölçülen 39.2°C ile Türkiye'deki Nisan ayı sıcaklık rekoru kırıldı.

    (Türkiye'de Nisan ayında ölçülmüş Eski rekor 1970 Nisan'ında Hatay, İskenderun'da ölçülen 39.0°C.)




    Adana, Yüreğir, YÜREĞİR/ÇUKUROVA TARIM ARŞ. (TAGEM)39,2°C





    Ülkemizde Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece (25 Nisan 2024) ise en yüksek Değil, Gece ölçülen En Düşük Sıcaklıklarda bu durumda... (Doğu Karadeniz'de Fön rüzgarlarının etkisini görüyoruz.)





    Giresun, Görele, GÖRELE/KUŞÇULU KÖYÜ29,3°C
    Trabzon, Çarşıbaşı, ÇARŞIBAŞI/YAROZ28,7°C
    Ordu, Fatsa, FATSA/ILICA26,5°C
    Antalya, Demre, DEMRE25,3°C
    Samsun, Salıpazarı, SALIPAZARI/SULUCA KÖYÜ24,9°C
    Rize, Çayeli, ÇAYELİ BAKIR24,7°C
    Adana, Sarıçam, SARIÇAM/HACI SABANCI OSB24,4°C
    Mersin, Mezitli, MEZİTLİ/KUZUCUBELEN24,3°C

    Gemlik'te dün gece saat 03.57'de gerçekleşen 3.4 büyüklüğündeki deprem, Gemlik'teki Zemin berbat olduğundan (ve AFAD ile Kandilli arasında değişen derinliğe göre 4 ila 7 km derinlikte olan deprem), Gemlik'te çok şiddetli bir şekilde hissedilmiş. 'Depremin "gümleme" sesi' ve Şiddetli Sallantı, Gece herkesi uyandırmış.


    Ayrıca dün geceki 3.4 büyüklüğündeki depremin odak noktası, AFAD'da 23 Şubat'ta olan 4.1 büyüklüğündeki depremin konumuna çok yakın gözükürken, Kandilli 'de ise bambaşka yerde Gemlik İskelesinin altında gerçekleştiği gözüküyor.



    Burada Gemlik için çok daha önemli bir konuyu belirtmek istiyorum. Gemlik'te yukarıda da yazdığım gibi 23 Şubat'ta ilçe merkezine çok yakın bir konumda 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu depremden sonra Gemlik / Celal Bayar Anadolu Lisesi boşaltılmış. Çünkü sadece 4.1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Lisedeki kapının camı patlamış, Lisedeki duvarlarda en az 1 tanesi boydan boya olmak üzere çatlaklar oluşmuş. Lise tamamen boşaltılmış, şu an burada okuyan öğrenciler ise başka okulda eğitime-öğretime devam ediyor. Gemlik'te sadece bu okulda değil, Şehit Ethem Yaşar İlkokulu'da deprem riski nedeniyle öğrenciler başka okula nakledilmiş.

    Toplamda 2 okulda deprem riski nedeniyle eğitim-öğretim artık verilmiyor.



    Anlatmak istediğim durum bu Gemlik'te sadece 4.1 büyüklüğündeki bir deprem bile en güvenli ve en sağlam şekilde yapılması gereken Okullarda bile böyle hasara yol açabiliyor. Artık gerisini siz düşünün. Geçen yazımda yine belirtmiştim. Gemlik'te büyük bir depremde maalesef Felaket bir durumla karşılaşacağız...



    23 Şubat 2024 tarihinde Gemlik'te olan 4.1 büyüklüğündeki depremden sonra Celal Bayar Anadolu Lisesi'nin hali...






    whatsapp-image-2024-02-23-at-210549-1.jpeg


    Deprem Sonrası Celal Bayar Anadolu Lisesi Bu Hale Geldi!


    whatsapp-image-2024-02-23-at-210548.jpeg


    Resim



    Arkadaşlar bölgeye hakim biri veya konuya hakim biri yazabilir mi

    Eskişehir Sarıcakaya eskiden de bu kadar sıcak mıydı ?


    Eskişehir, Sarıcakaya aslında her sıcak dalgasında en Yüksek Sıcaklık sıralamasında hep görülen bir istasyon.

    İç Anadolu'nun aylık ortalama olarak baktığımızda en yüksek sıcak ortalamasına sahip istasyonudur.


    Sarıcakaya istasyonun neden bu kadar yüksek sıcaklıklarla karşılaştığını en basit şekilde açıklamak gerekirse:

    Sarıcakaya istasyonu, Sakarya Nehri'nin geçtiği bir Vadi içerisinde ve rakımı yaklaşık 250 metre. Kuzeyinde ve güneyinde rakımı 1000 metreyi geçen tepeler/dağlar bulunan bir ilçe. Bu ilçede her sıcak dalgasında sıcak hava bu Vadi içerisinde çöküyor ve hapsoluyor, bu şekilde de burada aynı geçen seneki 'rekor' derecede olabilecek yüksek sıcaklık değerlerinin görülmesine olanak sağlıyor.



    Bölgenin Topoğrafik Haritası:



    7962a934c19791b.jpg

    Bu konu hakkında yorum yapabilecek biri varsa sevinirim. Sorum şu; bir kuyruklu yıldız bu kadar kısa bir sürede nasıl manevra yaptı? Kuyruğundaki toz bulutundan anlaşıldığı üzere manevra yapmış ve 10 sn kısa bir sürede videoda kuyruklu yıldızın asıl kısmında enerjinin bittiği ve ışığını yitirdiğini görüyoruz sizce de sorgulanması gereken bir durum değil mi?


    Rusya Savunma Bakanlığı, 2 gün önce balistik füze testi gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. Bu balistik füzenin rotasına bakacak olursak, balistik füze Orta Doğu'dan, Kafkaslar'a, Hazar'ın güneyinden-doğusuna kadar geniş bir coğrafyadan görülebilirdi. Sonuç olarak, görüntülerdeki kuyruklu yıldız değil, görüntülerdeki bu Balistik Füze.


    12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın normalde Dünya'dan nasıl gözüktüğünün fotoğrafını da koyuyorum: (2. Görsel).



    Balistik Füzenin Rotası:



    a1a7bf6dc43ddbc3.jpg






    12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı normalde Dünya'da bu şekilde gözüküyor:




    9itFpXxznvQshzaq7V2NQf-970-80.jpg.webp



    ff5d173835197d4ddbef5f.jpg

    Meksika’da güneş tutulduğu an.

    İnanılmaz görsel 😳



    Bu fotoğraf Gerçek değil. Son senelerdeki (özellikle hep Portekiz diye paylaşılır) her güneş tutulmasında bu fotoğraf istisnasız hep paylaşılır.

    Burası aslında gerçekte İspanya'da bir yer ama bu görsele Güneş Tutulmasıda sonradan montajla efekt olarak eklenmiş.


    Kaynak:

    https://teyit.org/analiz/fotografin-portekizde-gerceklesen-gunes-tutulmasini-gosterdigi-iddiasi

    Nasıl yani ?😳






    Geçtiğimiz günlerde Çin'de çok şiddetli hava olayları vardı; Microburst olayı. Bu Microburst olayında ani rüzgar hamleleri 200 km/h hızı geçerek evlerin balkon kapılarını, camlarını patlatıyor. Geçtiğimiz günde Çin'de yaşanan olayın videosu;



    ECMWF modelinde önemli gelişmeler var.


    Ocak ayında yeni Yapay Zeka veri tabanlı bir tahmin sistemine (AIFS) geçilmişti. 29 Şubat'ta içerisinde Daha yüksek çözünürlüğe sahip olan tahminlerle birlikte önemli veri setini erişime açık hale getirdiler. Bununla birlikte ECMWF sitesinde Charts bölümünde yapay zeka tahmin sistemi AIFS modelinin artık Yağış Tahminlerine ve Toplam Yağış gibi verilerine de ulaşılabilir.


    Meteociel, Pivotal Weather gibi sitelere de ECMWF-AIFS tahmini eklendi.


    Ön araştırmalara göre yapay zeka entegre tahmin sistemi olan ECMWF-AIFS modeli, diğer yapay zeka tahmin sistemi olan Google-GraphCast modeline göre daha başarılı.



    Ayrıca ECMWF, Orta Vadeli Toplu tahminleri (ENS) ile Yüksek Çözünürlüklü (HRES) tahminleri aynı yatay çözünürlüğe sahip olduğundan artık "HRES" terimini kullanımını bırakacaklarını duyurdular.



    ECMWF-AIFS Modelinin sıcaklık, basınç ve yağış vb. tahminlerine ulaşmak için ECMWF sitesinin linkini bırakıyorum:


    ECMWF | Charts




    ABD, Kaliforniya Eyaleti bugünlerde güçlü Jet Stream ile Rüzgarın hamleleri 200 km/h geçen Yoğun Kar Fırtınası / Blizzard görülüyor. Bazı istasyonlarda ani rüzgarın hızı 265 km/h olarak kaydedildi.


    Kaliforniya eyaletindeki bir çok Dağda kısa sürede 3+ metre gibi kar kalınlıkları olması mümkün. Eğer koşullar uygun devam ederse birçok yer kar kalınlığı bakımından rekor kırar.





    Eyaletteki Bazı Kayak Merkezlerinin canlı videoları:


    Dün saat hatasına takıldığı için silinen yazımı tekrardan paylaşıyorum.



    Gemlik hakkında şunları söyleyebilirim:

    İznik Gölü'nden gelen ve Gemlik Körfezine dökülen Karsak Deresi var ve bu dere Gemlik'te ilçenin içinde iki kola ayrılıyor. İlçe merkezi olarak Hisar ve Cumhuriyet (Manastır) mahalleri hariç Gemlik komple Alüvyon, Bataklık üzerine kurulu olduğundan Zemin tamamen Berbat. Gemlik'teki Yapı Stoğu/Malzemesi hiç iyi değil desem yeridir. Binaların neredeyse tamamı Deniz Kumundan yapılmış çok kötü binalar ve çok kötü sokaklar ile tamamen Çarpık Kentleşme var olduğunu söyleyebilirim. Şahinyurdu ve Umurbey biraz daha iyi zemin olarak. Fakat Gemlik Körfezi boyunca Mudanya'ya doğru uzanan kıyı yerleşim yeri olan Kurşunlu Mahallesi ve Armutlu'ya doğru olan kıyı yerleşim yerleri olan Kumla, Karacaali, Narlı, Kapaklı ve Fıstıklı (mahallerinde) köyleride dereyle içi içe, bu yerlerde Alüvyon üzerine kurulu ve yapı stoğu iyi değil.

    Gemlik'in nüfusu en az 120.000. Bu bölgede yazlık sayısı ve site sayısı çok fazla bu yüzden Yaz aylarında bu bölgedeki nüfus 200.000'i geçiyordur diye tahmin ediyorum.

    Ayrıca Gemlik'te Gemport Limanı gibi önemli bir Liman ve içinde Borusan gibi Fabrikaların olduğu önemli Sanayi Bölgesi var.



    Aralık 2017 senesinde Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname ile olacak büyük deprem nedeniyle Gemlik ilçesinin neredeyse tamamını taşımak istemişti. Gemlik komple berbat olan zeminden, zemini daha düzgün olan tepelere taşınacaktı. Aralık 2017 senesinde konuşulan bu konu bir kaç ay sonra Mart 2018 senesinde KHK'den çıkarıldı ve bu proje hiç bir zaman hayata geçirilmedi. Bu konunun yerine ise yeni konutların tepelere yapılması ve eski konutların kentsel dönüşüme girmesi gibi konular konuşulmaya başlandı fakat bunların özellikle kentsel dönüşümün önemle yapıldığını göremedim.



    Olacak büyük bir depremde sadece Gemlik ilçesi etkilenmeyecek fakat sadece Gemlik ilçesi için konuşursak Nüfus - Yapı Stoğu - Zemin üçlüsüne baktığımızda büyük bir deprem sonrasında Felaket bir durumla karşılaşacağımızı söylemek zor değil...




    Aşağıya linkini bıraktığım bir çalışmadan sayfa 46'da Gemlik ilçesinin Jeoloji Haritasına ve sayfa 65'te Gemlik ilçesinin nüfus yoğunluğu haritalarına ulaşabilirsiniz: Nüfus Yoğunluğunun çok büyük bir kısmı Alüvyon zeminin üzerinde:


    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://acikerisim.sakarya.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12619/96892/T09123.pdf%3Fsequence%3D1%26isAllowed%3Dy&ved=2ahUKEwjurffKrsiEAxWHg_0HHSYXBJUQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3DwKgGG7T8q0iekvmnYLfH




    Gemlik ilçesinin KHK ile taşınma haberi ve sonrasında KHK'de yapılan değişikliklerin haberlerinin linkleri:


    Gemlik'in taşınma krizi KHK ile aşıldı
    Bursa’nın Gemlik ilçesinde uzun zamandır beklenen depremselliğe yönelik yasa, hafta sonu yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Geçici 25.…
    www.cumhuriyet.com.tr


    KHK'den çıkarıldı: Gemlik taşınmıyor
    696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Geçici 25'inci Maddesi'nde Gemlik'le ilgili yer alan 'İlçe sakinlerinin halihazırdaki yerleşim yerlerinden…
    www.birgun.net

    Gemlik'teki akrabaları aradım; 'Depremin sesinin' çok şiddetli olduğunu ve çok kötü sallandıklarını hatta evlerdeki bazı eşyaların yere düştüklerini ve herkesin dışarda olduklarını bildirdiler.

    Bu bölgenin zemininin çok kötü olduğu gerçeğinide unutmayalım.