Beiträge von O Sistem Buraya Gelecek!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Benimde merak ettiğim Kahramanmaraş depreminden sonra özellikle Hatay ve Mersin kıyılarını etkileyen tsunaminin kaynağının belirlenmesi hakkında sonunda en açıklayıcı bulduğum bir makale yayımlandı.

    6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş depremlerinden sonra Doğu Akdeniz'de küçük ölçeklide olsa bir tsunami meydana gelmişti. Bu meydana gelen Tsunaminin oluşma mekanizmasını saptayabilmek ve bölgede gelecekte olabilecek olası tsunami olaylarının oluşma mekanizmalarını önceden anlamak için bilimsel olarak araştırmalara/çalışmalara başlanmıştı. 20 Ekim 2023 tarihinde tsunaminin kaynağının belirlenmesi hakkında bir makale yayımlandı. Bu makaleyi kısaca açıklayacak olursam:



    Tsunaminin tam olarak nasıl meydana geldiği bilinemiyordu: Yani şöyle açıklayabilirim bu tsunaminin meydana geliş sebebi için iki olasılık öne sürülüyordu.:

    1) Sismik kabuk deformasyonunun denize yayılması

    2) Denizaltı heyelanı


    (Bu ihtimali 3. ihtimal olarak sayarsak; Depremin ilk haftalarında depremin ve tsunaminin olduğu gün yani 6 Şubat günü Doğu Akdeniz'de kıyı çökmesi ile birlikte saatte 60 km'yi aşan rüzgarlar nedeniyle tsunaminin değil sadece denizin taştığını olarak söylenmişti.)



    Haritada Mavi Üçgenler ile gösterilenler ve yanında Arsuz, Erdemli, Taşucu istasyonları gelgit ölçer kayıtlarının olduğu yani tsunamiyi tespit eden istasyonlardır.

    2. ve 4. Haritalarda ise Kırmızı dikey kesik çizgiler depremin zamanını, Mavi oklar ise Tsunaminin vardığı zamanı göstermektedir.

    1. Haritayı açıklayacak olursam; 1. haritada LS1-LS2-LS3-LS4-LS5-LS6 gibi alanlar gösterilmiş burada belirtmek istenen durum: Land Slide (LS) yani denizaltı heyelan olan bölgenin hangi yerde daha yüksek ihtimalle geldiğini belirlemek. Bunun için bu harita yapıldıktan sonra tek tek tsunami simülasyonları üzerinde deneme yapılıyor. Sonrasında hangi bölgede gelen denizaltı heyelanının istasyonlardan gelen verilerle karşılaştırıması yapılıyor. Bu sonuca göre de denizaltı heyelanının gelmesi en olası yer ise LS3 bölgesi çıkıyor. 1. Haritada bu LS3 bölgesi sağ üstte gözüküyor. 2. Haritada daha ayrıntılı bir şekilde LS3 bölgesine bakıyoruz. LS3 bölgesine baktığımız zamanda depremin merkez üssüne yaklaşık 90 km uzaklıkta olan LS3 bölgesi dik bir yamaçta denizaltı heyelanı meydana geldiği tahmin ediliyor. Böylece Hatay ve Mersin kıyılarını etkileye tsunaminin kaynağı çok büyük ihtimalle bulunmuş oluyor. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum: Bu makalede sadece istasyonlardan alınan dalga formu analizlerine ve sayısal modellemeye dayanmaktadır ve deniz tabanının jeolojik haritalaması ile doğrulanmamıştır.

    Peki "Neden en başta yazdığım 1. ihtimal yani Tsunaminin kaynağının sismik kabuk deformasyonu olduğu göz ardı edildi?" bu durumu da kısaca açıklayacak olursam;

    Çünkü yapılan deprem kaynağına bağlı tsunami simülasyonlarında yine Mw 7.8 büyüklüğündeki depremde çok daha küçük bir tsunami meydana gelmesi gerekiyordu. Bu yüzden kabuk deformasyonu ihtimali göz ardı ediliyor.



    Sonuç olarak:

    6 Şubat 2023 Doğu Akdeniz tsunamisinin, Kahramanmaraş depreminin (Mw 7.8) merkez üssünün 90 km içinde tetiklediği bir denizaltı heyelanı tarafından üretildiği tahmin edilmektedir.

    Denizaltı heyelanı, Hatay, Arsuz'a yaklaşık 50 km uzaklıkta deniz tabanının dik bir yamacında yer almaktadır. Denizaltı heyelanının yaklaşık 16 km uzunluğunda ve 4.0 km genişliğinde bir deniz tabanı deformasyonuna neden olduğu tahmin edilmektedir.



    Makale linki:

    The landslide source of the eastern Mediterranean tsunami on 6 February 2023 following the Mw 7.8 Kahramanmaraş (Türkiye) inland earthquake | Geoscience Letters | Full Text (springeropen.com)





    Şekil 8


    figure 11


    Şekil 1


    figure 2


    figure 7

    Sıcaklık pek sorun değil. Yağış konusunda tuttururlarsa elbette sahillerde kar alacağı bir iki soğuk sistem yakalar.

    Yağış tutarsa iç ve doğu bölgelerde kar örtüsü hayli yüksek olur bu sene.

    Genel olarak el nino ya uyumlu tahminler geliyor.

    Zaten artık ülke olarak önceliğimiz soğuktan önce bol yağış.

    Hayırlısı diyelim

    Önceki sayfada da konuşulmuştu yani ılık kış demek kötü bir kış demek değil en az 1 tane kıyı şehirlere kardan adam yaptıracak sistem gelse bile o kış iyi bir kış olarak hatırlanabilir. Dediğiniz gibi burada öne çıkan ülkemizdeki kuraklığa ilaç gibi gelecek olan yağış durumu, bol yağış konusu tutarsa gerisi gelecektir zaten.

    Kasım ayı içerisinde şimdiye kadar Dünya Meteoroloji Örgütü'ndeki çoklu modeller olarak tahminlere bakarsak Melbourne, Montreal, Offenbach (Kanada, Avustralya ve Almanya) merkezli tahmin modelleri 2023-2024 Kış mevsimi için güncellendi. Bu 3 modelin ortalaması alınarak yapılan tahminde ülkemiz için sıcaklıkların normallerin üstünde yani ılık bir kış ve yağış bakımından normallerin üstünde, yağışlı bir kış bekleniyor. (Genel olarak ECMWF modelinin Kış tahmini ile benzer diyebiliriz.)


    10 Kasım'da tüm modellerin ortalaması alınarak ve ayrı ayrı olduğu 460 senaryoluk C3S çoklu modelin Kış mevisimi için sıcaklık ve yağış tahmini çıkacak.

    20 Kasım'a kadar tüm modellerin ayrı ayrı Kış mevsimi yağış tahminlerinin aynı grafikte olduğu tahmin çıkacak.

    20 Kasım'da Dünya Meteoroloji Örgütü'ndeki tüm modellerin ortalaması alınarak Kış mevsimi için sıcaklık ve yağış tahmini çıkacak.




    MME Plot image

    Şu güzelliğe bakın :)--






    ABD, Oklahomalıların uzun süre unutamayacağı bu 'Supercell'in uzaktan görünüşü de muhteşemdi.

    Yabancı Ülkelerdeki Meteorolojik Hadiseler sayfasında bu kütleyi paylaşmıştım. (Konunun üstüne basarak daha fazla görsele ulaşabilirsiniz: RE: Yabancı Ülkelerdeki Meteorolojik Hadiseler)

    Bu şimşek/yıldırım görsel şöleninden sonra bu kütlede birde red sprite (Kızıl cin - Kızıl şimşek) aktivitesi görülmüştü.



    192020-ef1797bd7bdebb-jpg

    Image

    192016-cc0d758-jpg

    karadeniz , istanbul ?

    Bu akşam maalesef gözükmüyor, fakat ilerleyen senelerde çok güçlü bir güneş patlaması olursa eğer görüleceğine inanıyorum, imkansız değil ama zor hatta çok zor. Çünkü tarihte ekvatorlara yakın yerlerden bile gözüktüğü oldu. Ayrıca İstanbul'un ışık kirliliği de bu görüşü bozan bir etmen.


    Aşağıdaki haritalarda Aurora son tahminleri var. Haritaya bakarak o zaman Bulgaristan'da gözükmesi imkansız diyebilirsiniz ama bu haritalarda kutup ışıklarının görülme ihtimalini bahsediyor ve ayrıca Bulgaristan'ın kuzeyinden kuzeyine baktığınızı düşünün yani Dünya'nın yapısı gereği yuvarlak olduğundan bu tahmini kutup ışıklarının ona göre görebileceğinizi düşünebilirsiniz.


    Aurora ovation plot

    helios.jpg?20231105195024








    Her iki yarım kürede hem Kuzey yarım küre hem de Güney yarım kürede güzel görsel şölen var.

    Fransa, Ukrayna ve Slovakya gibi ülkelerden çok iyi Kutup Işıkları görüntüleri geliyor.


    Slovakya:


    G3 şiddetinde Güçlü bir güneş fırtınası olmuştu. Güneş patlamalarının şiddetine göre kutup ışıklarının hem gücü artıyor hem de güney enlemlere kadar rahatlıkla inebiliyor. Bu nedenle bu akşam kutup ışıkları, Bulgaristan kadar güney enlemlerden bile görülebiliyor.


    Bu akşam özellikle son 1 saattir Bulgaristan'dan bile Kutup Işıkları gözlemlendiğine dair raporlar geliyor.



    Image


    Yunanistan, Cape Paximada meteoroloji istasyonunda en yüksek rüzgar hızı 122.3 km/h olarak kaydedildi.

    Sistemin rüzgar hamleleri epey kuvvetli. Akşam-gece çok sayıda çatı uçması ve ağaç devrilmesi haberi alacağız.

    Geçtiğimiz saatte Dedeağaç Limanı'nda en yüksek rüzgar hızı 117.5 km/h olarak ölçüldü.


    Yunanistan'daki tüm meteoroloji istasyonlarının anlık verilerine ulaşabileceğiniz site:

    meteo.gr: Μετεωρολογικοι Σταθμοί Δικτύου

    Dün (31 Ekim 2023) İtalya Sivil Koruma Bakanlığı, Campi Flegrei Süpervolkanı kalderasında 2012'den beri Sarı uyarı seviyesinde olan uyarı seviyesini daha yüksek uyarı anlamına gelen Turuncu uyarıya yükseltme ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini açıkladı.


    Yaptıkları açıklamayı okudum, açıklamada Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Büyük Riskler Komisyonu ile Bakanlık arasında yapılan çalışmalarda kalderada devam eden artan azalan zemin deformasyonunda magmanın önemli bir rol oynadığı yani bir magma hareketinin olabileceğini açıklamışlar. Aslında benim yukarıda yazdığım yazı (aşağıda alıntılamış olduğum yazı) tamamen İtalya'nın Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü verilerine göreydi. Yani orada bir magma hareketinden daha çok magma odasında gelen gaz ve sıvıların baskısı sonucu oluşan depremler ve buna bağlı olarak ciddi bir zemin yükselmesiydi. Fakat bu toplantıda bulunan Riskler Komisyonunun magmanın hareketi olduğuna dair kanıtları güçlendirebilecek bulgular bulduklarını da eklemişler.. Tabii ki Risk Komisyonun elinde halkla paylaşılan bilgiden çok daha kapsamlı ve çok daha geniş araştırma sonuçlarına göre böyle sonuca ulaştıklarını düşünüyorum. Dediğim gibi bu geçtiğimiz haftaya kadar magma odasından gelen sıvıların ve gazların bölgenin yükselmesine dair işaret olarak görülüyordu. Dün Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Campi Flegrei için haftalık raporunu yayımladı. Bu raporda da bölgede volkanik aktivite bakımından kısa vadede önemli bir gelişme göstermeyeceği ve son 2 haftadır zemin yükselmesinin son 2 aya göre biraz daha azaldığını ve hatta bölgede jeokimyasal anlamda ciddi bir değişiklik olmadığını belirtmişler.


    Riskler komisyonunun artan sismik aktivite ve zemin deformasyonunun neden magma ile ilişkilendiklerini ve eğer ellerinde varsa kapsamlı bir rapor açıklanana kadar, Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü verilerine dikkate almak gerektiğini düşünüyorum. Yukarıda yazdığım yazı (aşağıda alıntılamış olduğum yazı) bu nedenle hala geçerliliğini korumakta, yani kısa vadede bir volkanik patlama belirtisi yok. Bu Bakanlığın açıklamasını daha çok 1980-1985 seneleri arasında bölgedeki yükselme nedeniyle 40.000 kişi tahliye edilmesine, yine buna benzer bir tahliye planlarının aşamalarına geçiş yolunun önünü açmak olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde Risk Komisyonunun açıklamaları gelirse buradan paylaşacağım.


    Bakanlığın açıklamasının linki:


    Perşembe günü Birleşik Krallık üzerindeki 24 saatte 37 mb derinleşecek 950-955 mb 'bomba' siklon nedeniyle İngiltere'nin güneyi ve Fransa'nın batısında ve kuzeyinde ani rüzgar hamleleri 150 km/h+ görülebilir. Perşembe günkü tahminler için modeller arasında siklonun rotasında mutabık yok, konumu değişebilir. Fakat neredeyse tüm modeller 100 km/h+ rüzgar hızı ve şiddetli yağış konusunda mutabık. İngiltere, Londra'da 100 km/h+ rüzgar hamleleri görülebilir.



    Image

    Resim

    Image

    "Uçurum kenarında yıkık bir ülke… Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar… Yıllarca süren savaş… Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet! Ve bunları başarmak için aralıksız devrimler… İşte Türk genel devriminin bir kısa deyimi…"

    - Gazi Mustafa Kemal Atatürk.


    "Bu anda büyük Türk milletinin bir ferdi olarak bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinci ve heyecanı içindeyim.

    Yurttaşlarım!
    Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir.

    Türk Milleti!

    Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim.

    Ne mutlu Türk'üm diyene!"

    - Atatürk'ün 10. Yıl Nutku



    "Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

    "Bugün en büyük bayramdır, kutlu olsun."

    Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.

    Nice 100 yıllara...





    bef889ee0dc7b9baa2731a.jpg

    1935 yılının sonbaharında Ankara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın hazırlıkları içindedir. Çekiç sesleri Başkentin caddelerine kurulan taklardan tüm kente yayılırken, bando, geçit töreni için provalar yapmaktadır. Cumhuriyetin ilanının 12. yıl dönümü kutlamalarında okunacak şiirler, söylenecek marşlar öğrenciler arasında dilden dile dolaşırken, terziler, bayramlık elbiseleri yetiştirmek için gece gündüz çalışmaktadırlar. Bir atölyede de rüzgara karşı dayanıklı kalın kumaş topları büyük masanın üstünde açılıp kesilirken, bir köşede pankartlara yazılacak listesi hazırlanmaktadır. Birden atölyenin kapısından içeri Gazi Mustafa Kemal Atatürk girer. Çalışanlarla selamlaştıktan sonra pankartlara yazılacak sözlerin hazırlandığı masanın başında durur, listeyi eline alır ve okumaya başlar: " Atatürk bu milletin en yücesidir " , " Atatürk tarihin en büyük kahramanıdır. " , " En büyük türk Atatürk. "

    Bu sözleri okuyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk eline aldığı kalemle listede yazılı olan bu sözlerin üstünü tek tek çizer. Etrafındakiler şaşkınlık içinde bakarken listeyi geri uzatır ve şunu söyler: Pankartlara yalnızca bu yazılsın:

    "Atatürk Bizden Biridir."


    Bizden birilerinin yüzleriyle 100. yılına ulaşan Cumhuriyetimiz kutlu olsun!

    Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm silah arkadaşlarını saygı, şükran ve minnetle anıyorum.



    Meksika, Acapulco'da yaşanan bu Otis Kasırgası tarihte eşi benzeri olmayan bir durum:


    Hiç bir model (24 Ekim güncellemesinde) 24 saat öncesinden bile Meksika, Acapulco'da karaya çıkan Kasırga'nın CAT 5 kasırga seviyesine ulaşamayacağını hatta onu bırakın bu Kasırganın CAT 1 Kasırga seviyesine ulaşamayacağı tahmin ediliyordu. Yani hepsi sadece tropikal fırtına olarak kalacağını tahmin ediyorlardı. (1. Görsel)


    Hiç bir modelin (24 Ekim güncellemesinde) 1 gün öncesinden bile CAT 1 Kasırga'ya ulaşacağını bile tahmin edememesi, modellerde çok çok ciddi bir sıkıntı olduğunu bizlere gösteriyor. Tüm modeller olağanüstü aşırı kötü bir performans sergiledi. (1. Görsel)


    1 milyon nüfusa sahip Acapulco şehri modeller yüzünden bu duruma, CAT 5 Kasırgasına tamamen hazırlıksız yakalandı. Dolayısıyla hiç bir uyarı yapılmadan CAT 5 Kasırgasının yakalanmak doğal felaketleri de beraberinde getirebilir.


    Aynı zamanda yaşanan bu durum, Doğu Pasifik'te, Meksika'da Kasırga CAT 5 seviyesi olarak karaya çıkan ilk Kasırga olabilir. Acapulco yakınlarında tarihte hiç CAT 5 Kasırgası karaya çıkmamıştı. (2. Görsel)


    Meksika ve Acapulco bölgesi normallerin çok çok üzerinde seyreden hava sıcaklıklarıyla bir Eylül ayı geçirdi.


    Acapulco açıklarındaki Deniz yüzeyi sıcaklıklarına baktığımız zaman normallerin epey üstünde seyrediyor. 30°C ve 31°C deniz suyu sıcaklığı var. (3. Görsel)


    Bu kadar normaller üzeri seyreden sıcak deniz suyu sıcaklıklarının Otis Kasırgasının yaklaşık 12 saatte CAT 1 seviyesinden CAT 5 seviyesine çıkmasına neden oldu. Bu tarihte kaydedilen en hızlı şekilde yoğunlaşan kasırgalardan biri ve hatta bu Otis Kasırgası en hızlı yoğunlaşan kasırga olabilir.




    Kısaca; özellikle küresel ısınmanın getirdiği bu durumlar karşısında yani deniz suyu sıcaklıkların tarihte görülmemiş şekilde normallerin çok çok üzerinde seyretmesi nedeniyle gelecek senelerde modellerin tropikal siklonların, Kasırgaların yoğunlaşma tahminleri epey zorlaşmaya başlayacak.

    Bu durumda da aynı bugün Meksika'da yaşanan gibi Tropikal Siklon havzalarında yaşayan milyonlarca insanın çok hazırlıksız bir şekilde yakalanmasına ve beraberinde doğal felaketlerinde gelebileceği ve ilerleyen senelerde bu durumlarla daha fazla karşılaşabileceğimiz unutulmamalı ve önlem alınmalıdır.





    Image

    Resim

    Image


    şuan bir kasırga yok ki.
    yanlış mı bakıyorum acaba.

    Darknesspower Windy sitesi yanlış hatırlamıyorsam modellerin tahminlerine göre veri sunan bir siteydi. Bu yüzden yukarıda yazdığım gibi modeller Meksika, Acapulco'daki bu CAT5 kasırgasını saatler öncesinden bile tahmin edemedikleri için böyle gözüktüğünü tahmin ediyorum.

    Benim bu tablodan anladığım 2000'den önce buzul çağındaydık hep soğukmuş yani? Ortalamaların neye göre belirlendiği açıklanmadığı sürece benim için hep havada kalacak bu tarz veriler. Mesela 1964 yılı -0.9 olarak görünüyor ama son 20 yıldaki artıştan dolayı mı öyle yoksa hep -0.9 derece altında mıydı ?

    Şöyle izah edebilirim hocam:

    Açıklanan bu Eylül 2023 tarihli küresel Eylül ortalama sıcaklık +0.93°C değeri, 1991-2020 seneleri arasındaki yani bu 30 senedeki Eylül aylarının ortalaması alınarak bulunmuş bir değerdir.


    Fakat diyebilirsiniz ki referans periyotları daha eski olan veya daha eski tarihler arası da baz alınmıyor mu? Tabii ki alınıyor:

    ECMWF/C3S merkezli ERA5 verisinde Dünya Genelinde önemli merkezlere istasyonun konulduğu ve sanayi devriminin, insan faktörünün, küresel ısınmanın daha az konuşulduğu "1850-1900 seneleri arası"nada bakılarak yani bu 50 senenin Eylül ayı ortalamasına bakılarak veriler sunulmaya devam ediyor.


    ECMWF/C3S merkezli ERA5 verisinde 1850-1900 seneleri arasındaki Eylül ayı ortalama değeri alındığında ise Eylül 2023 değeri +1.75°C olarak bulunmaktadır.



    Şimdi yazdığım bu genel bilgilerden, genellemelerden daha çok sorunuza yönelik cevap vermeye çalışacak olursam hocam eğer:


    Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi ( NOAA ), 1850-2023 senelerine, son 173 senenin verisine de bakarak grafikler oluşturmaktadır. Peki şimdi sorabilirsiniz bu grafikler neye göre referans alınarak oluşturulmuştur? Bu grafikler 1901-2000 senesine göre yani 100 senelik veriye dayandırılarak bu ortalama çıkarılmıştır.

    Aşağıdaki görseldeki yani son 173 senenin grafiğine (1901-2000 seneleri arası referans alınarak) veriye baktığımız zaman sizin sorduğunuz 1964 senesi burada -0.9°C değil, -0.25°C olarak gözükmektedir.


    Referans periyodu ile alakalı olarak bu değerler değişmektedir, ECMWF/C3S, ERA5 verisi bu 1964 verisinin -0.9°C değeri çıkması için ise son 30 seneyi (1991-2020) aldığını söyleyebiliriz.


    Mesela "Küresel Ortalama sıcaklıkları 1.5°C'yi geçince..." diye başlayan cümleler duymuşsunuzdur. Bu 1.5°C değeri hangi senelerin ortalamasına göre denmiştir? 1850-1900 seneleri referans alınarak 1.5°C değeri ortaya konulmuştur.


    2000 senesinden önce buzul çağında değil, yukarıda yazdığım gibi son 173 yıllık veriye bakarsak 1920'den itibaren Eylül aylarında Küresel Sıcaklık Anomalileri normallerin üstüne çıkmaya başlamış.

    Kısaca; böyle grafiklerde referans alınan periyodun uzunluğuna ( verinin içerisinde daha çok sene kapsaya ) bakılmalıdır.


    Buraya bu konunun daha anlaşılır olması için NOAA sitesinin güzel bir linkini bırakıyorum:

    İstediğiniz tarihler arasında anlaşılır bir şekilde Kara, Kara-Okyanus ve Okyanus şeklinde küresel veya bölgesel şeklinde Küresel Ortalama Sıcaklık grafiklerine bakabilirsiniz:


    Global Time Series | Climate at a Glance | National Centers for Environmental Information (NCEI) (noaa.gov)


    1850-2023 Eylül ayı Küresel Sıcaklık Anomali grafik verisi: