Beiträge von kipcak

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Diğer yandan biz de tüm olacakları maalesef bilemiyoruz. Sizler gibi radarı takip edip canımız çektiktçe camdan bakıyoruz.

    Bundan sonraki detaylar yaşa, gör, keyfini çıkar şeklinde olacak.

    Romanya açıklarındaki AB Ankara'ya çalışıyor. GFS'nin yorum farkı o AB alanının bu kadar doğuda ve geniş olabileceğini kısa vadede görmesi. Konu GFS olunca şaşırtıcı. Gerçi GFS bu sene Avrasya coğrafyasındaki tahminlerinde başarılıydı.

    forum.havaforum.com/attachment/147410/


    Afyon Radarı duvara asmalık.

    ECM ve Icon şu anki radar görüntüsünde üzerimizdeki dar bantı ve devamında kuzeydoğu dönüşlü hava hareketini yağışın yoğun kısmı olarak öngörmüştü.

    forum.havaforum.com/attachment/147415/

    GFS sizin gönderdiğiniz kuzeybatıya genişleyen kütleden bir parça koparıp gece 1 sabah 5 arasında istasyoner olarak tahmin etti. Sanırım GFS'nin dediği olacak. Olursa uzun yıllar unutamayacağımız bir gece olacak.

    Modellerin diagramlarını mevcut radar görüntüleriyle karşılaştırınca söylenebilir ki; GFS hepsini dövdü. Yarın öğlen saatlerine kadar 900mt altındaki yerlerde bile 10-15cm birikim sürpriz olmayacak gibi görünüyor.

    Peki sizce dediği olabilir mi? :love:

    Fark şurada. GFS Rodos'tan tırmanan yağışlı alanın kuzeybatı ucunun Ankara'nın tamamını kaplayıp, üzerinde istasyoner olacağını öngörüyor.

    ECM daha dar yine yoğun ama hemen doğuya kayan bir yağış bandı öngörüyor. Icon da çok değişik hareket ettiriyor AB alanını. Hangi mekanizma ile böyle bir durum öngörmüş anlamadım. Ama sonuçta çözünürlüğu en yüksek model. Lokal durumları hesaplıyor olabilir.

    Hangisi olursa olsun. Bu gexe güzel olacak. Keyfini çıkaralım

    Hocam benim üretimim meteoroloji değil hukuk alanında, kendim bir kamu kurumunda kariyer meslek memuru olarak görev yapıyorum, şu zamana kadar da kendi alanımda kamunun menfaatlerinin gözetilmesi ve kamu zararının en aza indirilmesi hususu kapsamında pek çok çalışmanın da içinde bulundum, kendimi övmek değil amacım sadece kamusal üretime katkımı kısaca ifade etmek istedim, meteorolojiyle alakam sadece bu forumlarda yazılanları takip etmek ve bu anlamdaki heyecanımı paylaşmaktan ibaret, bu anlamda uzman olmak gibi bir çabam da yok, hal böyleyken bazen bu noktada da sizlerden beklentim bilgisizlikle yargılanmadan doğru olanın tarafıma aktarılması, bu forumda kimseye bir saygısızlık yapmadım, kendim de bilgisizlik ya da isyankarlıkla yargılanmadan bu saygıyı hak ettiğimi düşünüyorum, umarım yeterince ifade edebildim kendimi, bundan sonra bir süre paylaşım yapmayacağım, çünkü bu şekilde bilgisizlikle yargılanmak baya moralimi bozdu, sadece yazılanları takip edeceğim umarım bir sakıncası yoktur, herkese iyi günler diler yaşattığım rahatsızlıktan ötürü de özür dilerim, sağlıcakla kalın...

    Amacım kimseyi itham etmek, bilgisizlik, cahillik ya da isyanlarlıkla suçlamak değildi bunu yazarken. Yine de kırdıysam ya da kızdırdıysam kusura bakmayın. Kararınız yine de sizin tasarruffunuzda, bir şey diyemem.


    Ancak her gelen ya da gelmesi takip edilen sistemde Ankara boşluğuna ilenmek ya da bunun hayal kırıklığını dışavurmak yine de bana mantıksız geliyor.


    Sadece sizin özelinizde söylemiyorum bunu, genel olarak bir tespitte bulunuyorum. Şöyle düşünün. Her sabah arabanıza gidip kontağı 5 kere çevirmenize rağmen marş almıyor, 6'ncıda çalışıyorsa burada aracın çalışmasına engel olan bir durumdan şüphelenip aküye, bujilere, alternatöre mi baktırırsınız yoksa bu araba da hep böle deyip isyan etmeye devam mı edersiniz.


    Kısaca söyleyeyim. Özellikle kışın Akdeniz'de patlayıp Antalya Körfezi'nden ya da doğusundan tırmanan yağışlı hava parselinin ilk karşılaştığı engel Toroslar'dır. Bu engelle birlikte yataylaşıp Kıbrıs'a doğru sırt yapar. Bu hareketin bir kısmı Kıbrıs'ın kuzeyinden, Torosların bittiği noktadan gücünü toplayıp tekrar organize olur. Bir kısmı da Suriye açıklarında birikir. Oradaki sıradağları da aşamaz ve Torosların bittiği doğu ucuna entegre olarak. Bitlis, Muş, Van hattını kara boğar. Bu genelde böyledir. Eskişehir Ankara Konya'nın kuzey taraflarındaki boşluk her seferinde kendisini gösterir.


    Ancak Hazar denizindende kuzey güney uçlu karşılıklı AB - YB olursa bahsettiğimiz durum tersine döner. Oradaki izobarların sıklaşmasıyla daha da genişleyerek Ankara'yı da içine alacak şekilde yağış alanını batıya kaydırır.


    Bu sistem hep böyle çalışır. Her seferinde kızmak yerine acaba neden diye merak edip ortaya bir fikir ile gelmek bence daha makul ve mantıklı geldiği için öyle yazdım. Dediğim gibi amacım kimseyi kızdırmak, itham etmek ya da rencide etmek değil. Hiçbir zaman olmayacak da...

    Bir tane uzun dönem kar haritası yok ki şu bölgeyi çevresine göre az kar alacak şekilde göstermesin 😬 ne kadar şansız bir şehirde yaşıyoruz, kar yağması bir de 20-30 cm yağması resmen mucize gibi 😂

    forum.havaforum.com/attachment/142518/

    İsyan etmektense neden böyle olduğu, her seferinde bu boşluğu oluşturan mekaniğin ne olduğuna dair kafa yorduğumuz gün. Sadece tüketen değil, üretebilen de bireyler oluruz.


    Birkaç ipucu bırakayım

    Toroslar

    Kıbrıs

    Lazkiye

    Buharlaşma olmadan yağmur ile eriyip toprağa sıvışması hem toprak, hem yer altı suları, hem de barajlar için çok daha iyi hocam.

    Bir de yerdeki kar örtüsü radyatif soğumaya neden oluyor. Bu da donan sis hadisesine yol açabiliyor. Özellikle meyve ağaçları için çok iyi olmayabiliyor.

    Gelen yağışlı cephe ile ilgili şunu söyleyebilirim. Bu kez yüksek rakımlar daha hızlı ısınıp yağmura dönecektir ancak önünde sonunda tüm ilçeler yağışın yoğun kısmını yağmur olarak alacak.


    Ayrıca havanın biraz ısınması ve kar erimeleri hepimiz adına iyi olacaktır.

    Geçmiş olsun hocam. Son bir haftada iş yerinde ve çevremde o kadar çoğaldı ki , inanılmaz arttı. Ama çoğu hafif atlatıyor. Umarım sizinki de hafif geçiyordur.

    Eyvallah... Allah razı olsun.

    Belirtilerin ortaya çıktığı ilk akşam ateş biraz inatçıydı. Düşmedi.

    İkinci gün ateş düştü, ağrılar azaldı. Kendi adıma nezleymişçesine atlatıyorum diyebilirim.

    30 Ocak - 4 Şubat tarihleri arası hareketlilik yaşanacak gibi. Bakalım ne kadar etkileneceğiz.

    forum.havaforum.com/attachment/139557/

    Ortalama 5 derecede yoğun çise yağmur yağması daha olası.

    Hadi diyelim soğuk sarktı. UKMO gibi gelirse soğuk çok geniş bir coğrafyaya yayılmış. Bu durumda iki ihtimal ortaya çıkar:

    1-Akdeniz'de AB daha sıcak 850hpa ve yüzey sıcaklıkları daha uygun olan Yunanistan'ın batısında patlayabilir.

    2-Azor'un fazla ittirmesi ile Doğu Karadeniz ya da Azerbaycan sistemin dönebilir.

    GFS sinoptik olarak daha umut vaadeden bir çıktı denemiş. Ama onda da sıcaklık sıkıntısı olabilir 900mt altı için.

    Genel bir değerlendirme olması açısından naçizâne şunu diyebilirim.

    Ankara konusunda hayal kırıklığı yaşayan yerler olsa da üzerimizden kuvvetli bir soğuk hava atağı geçti. Hatta Kuzey Afrika ve Kudüs'te bile kar yaptı. Bir kaç gün daha dondurucu soğuklarının etkisini hissedeceğiz. Neredeyse tüm Anadolu'nun üzerine yaklaşık 1 haftalığına yüksek basınç oturacak. Bu haldeyken yeni sistem gelir mi? İmkansız değil ama biraz ısınıp 10 Şubat'tan sonra ihtimal beklemek daha gerçekçi.

    Hocam haftasonuna odaklanalım mı yavaştan. Ne düşünüyorsunuz bakma fırsatınız oldu mu?

    Şimdilik çok gerçekleşmesi muhtemel bir senaryo gibi görünmüyor. Gerçekleşse bile çok ciddi bir yağış bırakma ihtimali de yok gibi.


    Ama atmosfer bu ne yapacağı belli olmaz. Müspet ya da menfii netleşirse onu da ayrıca değerlendiririz.

    HIRLAM yağışın etkili kısmını gece 2 sabah 6 arasında vermiş. 4mm civarı bir yağış öngörmüş. Merkezin güneydoğusu (Gölbaşı-Mamak-Bala) yine daha şanslı 8mm'e kadar çıkabilir aldıkları yağış.


    Nallıhana-Beypazarı-Güdül-Çamlıdere ve Kızılcahamam'a uğramayacak gibi duruyor yağışlar.


    Gece saatlerine kadar yağacak kar ise genelde aralıklarla tozuma şeklinde olacak. Sıcak cephe karakterli olduğu için gece 1'den sonra yağışın ilk anlarında kocaman lapa şeklinde düşebilir kar taneleri. Benim uykuyla aram yok diyen gece izleyebilir.