Cut-Off Alçağı ve Batı Karadeniz'de Olası Afet(Sel)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Cut-off alçağı; troposferin bütün seviyelerinde bir veya birden fazla merkezi çevreleyen konturlara sahiptir ve yukarı seviyedeki yükseklik konturları ile aşağı seviyenin konturları birbirinin üstüne, aynı yerde birikir. Durumu başka ifadeyle belirtmem gerekirse; ULL merkezi ile yer alçağı aynı yerde gibidir, ikisinin de konumu birbirlerine göre sağa sola pek kaymaz. Bu tür sistemler, jet akımı yoğun olmadığında zayıflamaya meyillidir, ağır hareket ederler ve şiddetli hava olayları(şimşek/yıldırım/dolu bakımından); eğer yukarı seviye çevresine göre soğuk hava kütlesine sahip değilse pek de görülmez, lakin yukarıdaki hava çevresine göre soğuksa kararsızlığı arttıracağından, şiddetli hava olayları görülebilir. Bazı vakalarda; eş değer yükseklik sınırları ile vortisiti sınırları çoğunlukla birbirine paralel olduğundan, bu tür sistemler ayrıca yukarıda diverjans üretmekte sıkıntı çekebilir. Geçen sene 16 Haziran 2021'de İstanbul'un bazı yerlerinde sele neden olan bir Cut-off alçaktı. Yine bir başka örnek olarak 2014 Balkanlardaki feci selde bir Cutoff alçak sistemiydi.

    Bu geceden itibaren Samsun kıyılarında bir Cut-Off alçağı oluşacak. Bu Cut-off alçağı tanımda da yazdığı gibi hem 500 mb'da hem de yer seviyesinde bir siklonu temsil ediyor ve bu yüzden deniz üzerinde aşırı derecede su buharı barındıracak. Bu yüksek PW sel oluşumunda ana faktör olacak. Sıcak denizle bu etki kuvvetlenecek.


    VgPoDG.gif


    i0l1xha.png


    Sinop'un batısı, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak'ta 24 saat içinde 100mm+ yağış görülecek. Şehir merkezlerinde bile sel olması kaçınılmazdır. En çok etkilenecek ilçeler Sinop'tan ve Kastamonu'dan olacak gibi görünüyor.


    BAZI YERLERDE YAĞIŞ 200 MM'I GEÇECEK!

    Bu nedenle dere kenarlarında yaşayanlar kesinlikle tehlikedeler ve uzaklaşma şansları varsa oradan uzaklaşmalılar. Debiler çok hızlı bir şekilde yükselecek.

    Cutoff alçak önce Sinop'u sertçe etkileyecek ardından ilerleyen saatlerde Kastamonu, Bartın, Karabük ve öğleden sonra da Zonguldak-Düzce-Bolu-Sakarya hattını vuracak.

    Gece saatlerinde cutoff alçağın yağışı İstanbul ve Bursa'ya da ulaşacak.


    mwnfovr.png


    lye0xt0.jpg

  • Rabbim bölge halkının yardımcısı olsun.

    Emeğinize sağlık hocam.

    Çorum için görüşünüz nedir, sel ve su baskını riski mevcut mudur ?

  • Elinize sağlık hocam. Bölgede yaşayanların Allah yardımcısı olsun.

    I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.

  • Bölgedeki tüm cami ve ilçe merkezlerindeki sistemlerden uyarı ilanı verilmelidir. geçen sene kimse umursamadı sabahında can kayıpları ile uyanmıştık.

  • Allahtan modeller 12Z güncellemelerinde biraz azalttı yağışı.

    Şu an Kastamonu ve Sinopta cutoff alçağın yağışı başlamış görünüyor. Turuncu kütleler de mevcut. Tek tük şimşekte yapabilir.

  • Allahtan modeller 12Z güncellemelerinde biraz azalttı yağışı.

    Şu an Kastamonu ve Sinopta cutoff alçağın yağışı başlamış görünüyor. Turuncu kütleler de mevcut. Tek tük şimşekte yapabilir.

    hocam,gfs 18 guncellemesi de yagislari baya baya azaltmis.