Kıyılarda İlk Kar(Yılbaşında)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar AO indexi gidişatı tahmin ettiğim yola girdi pozitif olma ihtimali kalmadı ve risk almaya karar verdim. Semih Üstad ve uzun zamandır meteoroloji camiasında ve belkide aramızda olmayan Ariftarif üstad uzun vadede modellere kafa tutarak risk almasıyla her zaman örnek aldığım hocalar oldu. Bu başlıkla birlikte ilk defa stratosferik veriler dışında 3-4 hafta önceden karlı sistem tahmini yapmış olacağım. "Hiç hata yapmayan hiç keşifte yapmamıştır." demiş Samuel Smiles. Hata yapmakta uzun vadeli tahmin yapmanın doğasında var.

    Kompozit olarak her kışın kendine has özellikleri oluyor ve bu kışın kompozitinde de belli oldu ki stratosfer ve MJO belirleyici olmayacak ya da etkisi az olacak. MJO zaten merkeze sürekli kendini atmaya çalışıyor ve durum değişecek gibide görünmüyor. Kasım ayındaki sıcak Türkiye fazı, Atlantik tripolü, düşük K.Yarıküre buz anomalisi, derin Solar Minimum ve son derece yüksek Avrasya Kar Örtüsü bile daha belirleyici.

    1 Ocakta -3 -4 bandında kuvvetli negatifle dip yapmasını beklediğim Kuvvetli Negatif AO daha sonra hızla yükselişe geçecek. Orta Avrupaya yerleşecek güçlü bir yüksek basıncın Kuzeyimize hızla 850 mb seviyesinde -16 -18 C'leri doldurması ve trofun güneye inmesiyle sistem alacağımızı düşünüyorum. Siklonlu sistem beklediğimden sadece Marmara ve Batı Karadeniz kıyılarına has batılı bir sistemde olabilir veya daha Doğudan Kuzeye çıkacak ve Karadenizin tamamında kar yapacak doğulu bir siklonda olabilir. Önümüzde bu 2 senaryo dışında 2 senaryo daha var. Eğer sistem kaçacaksa bu 2 senaryodan biri gerçekleşecektir. Her türlü senaryoda kıtaya ciddi bir soğuk hava girişi olacak.

    3.senaryoda Kırımdan teğet geçecek ve kaçacaktır. 4.senaryoda ise soğuklar Batı Avrupaya kaçacaktır.

    Senaryo 1(Batılı Siklonlu):

    si4lXo.gif


    Senaryo 2(Doğulu Siklonlu):

    pHbZsO.gif


    Senaryo 3(Kırımdan Teğet):


    PBv40d.gif


    Senaryo 4(Batı Avrupa):

    QWoaYe.gif


    Son 3 senaryodada -2 ile -4 arasında negatif AO'dan fırlama var ve tarihlerin hemen hemen Ocak 2.hafta olması dikkat çekici.

    Başlık şimdilik kilitli kalacak modeller AO indexini kuvvetli negatife getirdiğinde tekrar açacağım.

  • Güncelleme: 1 Ocakta dip yapmasını beklediğim AO indexi 27-28 Aralık tarihine yani öne çekilmiştir. Dolayısıyla siklonlu karlı sistem beklentimde öne çekilmiş bulunmaktadır. Yani yılbaşında gelooo8)8)8)

    2gud44.gif

  • Güncelleme: 1 Ocakta dip yapmasını beklediğim AO indexi 27-28 Aralık tarihine yani öne çekilmiştir. Dolayısıyla siklonlu karlı sistem beklentimde öne çekilmiş bulunmaktadır. Yani yılbaşında gelooo8)8)8)

    ao.sprd2.gif

    ben buna sıkarımrk223_kgigf-12351

  • Konumum son yıllarda etrafıma göre çok şanssız bu kış yerde görelim yeter diyorum hep yağış sıkıntı soğukla yağış hep birbirini kaçırtıyor sanki.

  • hocam ayin 13 risk alarak guzel bi degerlendirmede bulundunuz.birde su bizim karadeniz sahil şeridi için bir riskli yorum alsak.😭😭😭

    Siklonun nerede oluşacağı belli değil. Ama Doğu Akdenizde oluşacak olursa daha düşük 500 mb yüksekliği gerektirdiği için Karadenize çok daha güçlü soğuk girişi olacaktır.