Sezon başı sohbetleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 240h itibariyle ECMWF 'de Azor'un aldığı konum yanıltıcı olabilir. Keza bunun görüntüde bir Grönland blokajı gibi görünmesine rağmen Azor'un İngiltere Fransa arasında orta Avrupa'ya doğu kolunu hafifçe açmış şekilde gerçekleşmesi de GFS'in diğer çalışmalarında çoğunlukla dikkate alınmış. Hava_Forum 'in de belirttiği gibi ilk sistem vur kaç sistemine benziyor ve önümüzdeki 72 saatte dirayet gösterdiği takdirde %75 oranında (bence) gelme olasılığı var. Asıl şenlik ayın 4-5'inden sonra Balkanların doğusunu Türkiye'nin batı bölümlerini de içine alacak şekilde vurmasını beklediğim ilkine göre daha sert sistemle yaşanabilir. Bunun yaşanması için ilk cümlede vurguladığım şartların gerçekleşmesi gerekiyor öncelikle. Modeller çalıştırmalar yapıyor bir taraftan da biz kafamızda çalıştırmalar yapıyoruz. Modeller geçmiş patternleri ne kadar dikkate alıyor tahminlerinde (yani sadece mevcut şartları oluşturan dinamikleri mi modellemede değişken olarak kullanıyor) bilemiyorum ama ben bu anlamda umutluyum diyebilirim. Yağışlar konusunda ise felaket senaryosu yazmaya gerek olmadığını (en azından su sıkıntısı açısından) önümüzdeki 20 günde alacağımız yağışlar ile göreceğiz diye umuyorum.

    Herkese hayırlı bereketli bir Cuma günü diliyorum. Öğlen GFS'de görüşmek üzere :/8103*

  • Sahsen aralikta yine yb israri olabilir diyorum. Hani diyordum ya cogunlukla yb arada sistem alacagiz. Aralik basindan sonra sonuna kadar yb olabilir. 1 hafta sonra durum netlesir.

  • Sahsen aralikta yine yb israri olabilir diyorum. Hani diyordum ya cogunlukla yb arada sistem alacagiz. Aralik basindan sonra sonuna kadar yb olabilir. 1 hafta sonra durum netlesir.

    Azor''dan ziyade iskandinavya YB 'sinin aktif olacağını bekliyordum ama kışın ilk adımlarını Azor desteği ile atacağımız aşağı yukarı belli oldu. Atlantik üzerindeki siklonik oluşumların Azor'a yapacağı baskı bizi Grönland blokajindan kurtaracak diye düşünüyorum. Tahminimi biraz da ona yönelik yaptım. Senin düşüncene de şöyle katılıyorum izlanda üzerindeki sarmal Azoru kıta içinde pideye çevirirse işte o zaman yine durgun periyot bizi bekliyor olur. Nitekim belirttiğin gibi 1 hafta içerisinde Aralık ilk haftası ile ilgili perdeler aralanır. :thumbup:

  • Herkese merhaba. Foruma yazdigim ilk mesaj bu ve hava konusunda teknik bilgisi olmayan birisi olarak ne zamandir aklimi kurcalayan soruyu sormak istiyorum: Havalarin bu sekilde olmasinin nedeni, sadece su gitmek bilmeyen ve uzerimize coreklenen YB mi, yoksa iklim degisikligi/kuresel isinmanin etkilerini mi goruyoruz? Cunku bildigim kadariyla, Turkiye bu durumdan en cok etkilenen/etkilenecek ulkelerden birisi maalesef.

  • Herkese merhaba. Foruma yazdigim ilk mesaj bu ve hava konusunda teknik bilgisi olmayan birisi olarak ne zamandir aklimi kurcalayan soruyu sormak istiyorum: Havalarin bu sekilde olmasinin nedeni, sadece su gitmek bilmeyen ve uzerimize coreklenen YB mi, yoksa iklim degisikligi/kuresel isinmanin etkilerini mi goruyoruz? Cunku bildigim kadariyla, Turkiye bu durumdan en cok etkilenen/etkilenecek ulkelerden birisi maalesef.

    Öncelikle ailemize hoşgeldiniz. Küresel iklim değişikliği adından da anlaşılacağı üzere uzun yıllara yayılmış ve etkileri biz insanlar tarafından yavaş yavaş hissedilen bur süreç olmakla birlikte atmosferin kendi kendini tedavi etme sürecinde olabileceğine bunun yansımalarını da yine önümüzdeki 20 -30 yıllık süreçte geçmişte de yaşanan mini bir buzul çağına girerek göreceğimizi söyleyen bilim insanları da var. Bu görüşler bir yana içinde bulunduğumuz göreli kurak süreç bir omega blocking vak'ası olup bu terimi internette araştırdığınızda etkilerinin nasıl olduğu yönünde bilgi sahibi olabilrsiniz. Bununla birlikte ay sonu ile birlikte bu süreçten yavaş yavaş kurtulacağımızı basınç dizilimlerinin lehimize dönmeye başladığını söyleyebilirim.

  • Öncelikle ailemize hoşgeldiniz. Küresel iklim değişikliği adından da anlaşılacağı üzere uzun yıllara yayılmış ve etkileri biz insanlar tarafından yavaş yavaş hissedilen bur süreç olmakla birlikte atmosferin kendi kendini tedavi etme sürecinde olabileceğine bunun yansımalarını da yine önümüzdeki 20 -30 yıllık süreçte geçmişte de yaşanan mini bir buzul çağına girerek göreceğimizi söyleyen bilim insanları da var. Bu görüşler bir yana içinde bulunduğumuz göreli kurak süreç bir omega blocking vak'ası olup bu terimi internette araştırdığınızda etkilerinin nasıl olduğu yönünde bilgi sahibi olabilrsiniz. Bununla birlikte ay sonu ile birlikte bu süreçten yavaş yavaş kurtulacağımızı basınç dizilimlerinin lehimize dönmeye başladığını söyleyebilirim.

    Hosbulduk ve cok tesekkurler verdiginiz bilgiler icin. Kuresel isinmanin etkilerini bu kadar hizli bir sekilde gormuyor olmamiz iyi bir seyken eninde sonunda ciddi olumsuzluklar yasayacagimizi bilmek de uzucu. Fakat bu etki mini buzul cagi seklinde gerceklesirse, acikcasi benim bir itirazim olmaz :) "Omega blocking" durumunu arastiracagim. Umarim bu bloklamadan kurtuluruz da dediginiz gibi ay sonunda bekledigimiz havalara kavusmaya baslariz.

  • gfseu-1-204.png?6

    Kasım ayının son gününü yurdun kuzeybatı kesimleri için birkaç gün öncesine göre daha düşük sıcaklıkta gösteriyor. cephe geçişi ile alınan yağışların sıcaklıkları 2-4 derece daha düşüreceğini görüyoruz.

  • 1035 mb'lik Azor eğer Avrupa içlerine kuzeye doğru hareket ederken saat yönünde güneybatı kanadını yukarı doğru çevirirse bizim için en ideal pozsiyonunu 300'lü saatlerin başında almış olur. İskandinavya kuzeyindeki vortex'den ne koparacak ona bakalım.

  • gfseu-0-264.png?6

    İskandinavya üzerindeki 975mb lik oldukça soğuk karakterli AB ile AZOR arasındaki etkileşim başladı diyebiliriz, ama Azor'un yeri şu an için arzuladığımız lokasyonda değil

  • Azor'a Atlantik'ten gelecek baskıdan bahsetmiştim sabah işte o baskı / destek (AB anlamında) umduğum düzeyde değil. O yüzen Batı Avrupa üzerinde kitlendi diyebiliriz.

    gfseu-0-276.png?6

    Bu sinoptik ile hareket başlıyor. Evet 5-6 Aralık gibi bizi etkilemesini beklediğim sistemin oluşumu böyle ama Azor bizim için doğru yerde değil yine de dinamik görünüyor bakalım doğuya hareketi ne derece olacak