Belli Başlı Meteorolojik Dönemler, Koç Ayı ,Koç Katımı Fırtınası, 29 Kasım-2 Aralık Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Temuz ayı bizim içinde çok güzel geçiyor DoquKaradeniz28 hocam Ben ilk defa böyle güzel bir Temuz ayı gördüm hayatımda böyle serin geçen bir Temuz ayı varmı arşivlerde hocam

    Arşiv incelemesi yapmadım. Ama yapan hocalarımız mevcut. @4 Şubat hocamın tespitleri var benzer yıllarla ilgili. Soruyu kendisine yöneltirseniz çok daha tatmin edici bir cevap bulabilirsiniz.

    Bundan bağımsız olarak, bu konuda farklı bölgelerden arkadaşlar görmek beni ziyadesiyle memnun ediyor. Yıl boyu izleyip takip ettiğimiz dönemlerin, sizin yörenizde isimleri varsa, onları da konu içinde belirtirseniz, memnuniyet duyarım. Çünkü benim bahsettiğim dönem isimleri, yaşadığım yer olan Giresun'a ait.

    White Tiger28 hocam,Son olarak benim hatırladığım en serin temmuz, 2011 yazındaydı. Günlerce güneş görmediğimiz zamanlar vardı konumumda.

    2 Mal editiert, zuletzt von DoquKaradeniz28 () aus folgendem Grund: Yazım hatası

  • evet doğrudur benoyıllarda izmirde olduğum için kaçırmış olabilirim malum izmirin temmuz ayında nasıl olduğunu herkes azçok tahminedebilir😀sıcakkk çoook sıcak.bizim bölgemiz cennet gibi yer vallahi havasıyla suyuyla yeşiliyle ben hemen hemen ülkemizin tüm bölgelerini görmüş biri olarak birtecrübemiz oldu.keza herinsan yaşadığı bölgeyi yeri sever heryöremizinde kendinehas güzellikleri var kısacası renkler ve zevkler tartışılmazmış bazı insanlar kışı sever bazılarıda yazı nediyelim allah herkesin gönlüne göre versin.dediğingibi diğer bölgedeki arkadaşlarında burayı ziyaret etmeleri ziyadesinde bizleride memnuneder doğusuyla batısıyla bizbu ülkenin evlatlarıyız müslümanın müslümandan başkada dostuyok herzaman birbirimize destek olursak nemutlu bizlere.😊😊

  • İki atak ihtimali göze çarpıyor. İlki sıradan bir serinlik. İkinci ataksa, tabi ki uzun vadeler güvenilir değildir, fakat mevsim olarak böyle bir atağı modelin denemesi bile heyecan verici.

    İlk atak bu

    9f267bd8d37c09bd8c4b.jpg

    Mevsime uygun makul bir serin atak. Kuzey kesimlere yağışlar bırakır ve serinletir.

    İkinci atak öyle cesur bir deneme ki. Durumun ne denli olduğunu görmek için arktik haritasını paylaşıyorum.

    f941b5b49.jpg


    Rusya üzerinden sarkan soğuk, gördüğünüz gibi neredeyse Hazara dokunacak. Bu senaryonun benim için önemi, Ayeser döneminde oluşabilecek salınımların ne denli güçlü olabileceğini görmüş olmak. Ağustos ortalarına yakın benzer bir salınımın Kırım-Karadeniz üzerine indiğini düşünsenize...

  • Benzer bir deneme de Gfs kardeşimizden^^3ac08959c2ca005e0467a74.png


    Bu sinoptik denemelerini önemsiyorum. Swalbard-İskandinavya bölgesine soğuk depolanması, Ayeser döneminin alt yapısını oluşturabilir. İlla olacak diye bir kaide yok tabi ki, fakat olur mu, olmaz mı, takip etmek ve gözlemlemek bize düşen görev.

    Çürüklük dönemi bir yaz dönemidir, ancak Küçük ve Büyük Ayeser sonbahar dönemi sayılır yaşlılarımızca. Bazı yıllar Ayeser dönemiyle birlikte yaylalara ilk kırağılar düşmeye başlar. Bu bağlamda bende kendi açımdan nasıl bir Sonbahar geçireceğimizin ilk sinyalleri olarak Küçük ve Büyük Ayeseri görüyorum.

    Atalarımızın meteoroloji takvimini takip ve gözleme devam, umarım yeni araç ve yöntemlerle eski gözlemleri harmanlayıp, güzel bir sonuç elde edebiliriz.

  • ataberkgnay hocam sade İzmir değil ülkemizin tamamı normalden serin Temmuz'da. Enes Güleç(17) hocam Veri Paylaşım ve Değerlendirme konusunda ilgili veriyi paylaştı biraz önce. Tekrar burda paylaşmıyayım ordan bakabilirsiniz anomali haritasına. Ne diyelim darısı kış aylarına artık;)

    Fakat en önemlisi ülkemizin değil, kuzeyimizin Arktik bölgesine kadar normaller altı olması. İnşallah bize hayırlı olur sonuçları.

  • Çürüklük serinlemelerini takibe devam.

    Ayın 25 inde bir serinlik var diyebiliriz artık. Modeller neredeyse mutabakata vardılar. Elbette son şekli daha farklı olacaktır. Şu anda modelin gördüğü şekli bu.

    9c642430.png


    40290b5cf1dbf57dcc88a0827.png




    İkinci bir atak daha olacak gibi. Modeller bunu da modellemeye başladı.Çeşitli denemeler mevcut. Tehlikeli senaryolar var. Çünkü bu salınımın soğuk şiddeti daha fazla. Bekleyip göreceğiz. Eğer Ayeser döneminde bir salınım olursa gücü ne denli olabilir, bunun provası olabilir bu sistem.80cd0a02e72b58.png


    8cd8067675515fe5fa.png

  • Hocam henüz çürüklük zamanı başlamadı. Haziran’ın 2 haftası yoğun nemli geçti. Haziran son haftadan beri rahatız. Önümüzde de olası 2 serin atak var. Bu sene çürüklük olmayacak mı yoksa Haziran’da erkenden yaşadık mı bu süreci?

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • manik depresif hocam Haziran'da çürüklük gibi bir dönem yaşadığımız doğru. Fakat Haziran ayı için Çürüklük ayı diye bir söylentiye ulaşamadım.

    Aslında Çürüklük olarak iki farklı fikir var yaşlılar arasında.

    Bir grup yaşlımız, Temmuz 14 ile Ağustos 14 arasındaki eski takvimde Orak yada Biçim ayı denilen ayın tamamına Çürüklük derken, bir grup ise, Orak ayının son 3 günü ile Aasus ayının ilk 4 gününe denk gelen 1 haftaya Çürüklük diyorlar. Yeni takvime tarihlersek, Ağustosun 10'u ile 17'si arasındaki bir hafta. Ağustosun 17 si zaten Küçük Ayeser.

    Ben bir aylık uzun dönemi seçtim konuda işlemek için, çünkü sizde bilirsiniz, bu dönemler yılına göre ileri geri oynaktır. Bazı yıllarsa bazı dönemler hiç yaşanmaz. O yüzden riske girmek istemedim.

    İkinci grubu baz alırsak, Çürüklük daha girmedi diyebiliriz.

    Ayrıca konuya gösterdiğiniz ilgi alaka için teşekkür ederim. Sorduğunuz sorular sayesinde, bu unutulmaya yüz tutmuş meteoroloji takvimiyle ilgili daha çok bilgi verme imkanım oluyor.

  • Bu senaryo çokça denenmeye başladı. Önemsediğimse, Gfs denedi iki üç güncelleme ama Ecmwf daha ısrarlı deniyor bunu. Basınç yerleşimi şu haliyle bile soğuğu bize pompalıyorken, daha da coğrafyamız lehine gelişimler olursa, acaba Ağustos başında Kuzey Anadolu'da kaç derecelerle muhatap oluruz?349a12d37f74c05775c572.png


    98512402e0f2b252d52.png

  • Çok stratejik bir yere gelmiş resmen kutubun ciddi bir parçası

    Arktik çekirdek oluşmuş adeta

    O bölge bizim için çok mühim

    Baya güneye inebilmiş

    Kafkas zaafiyetini de yer yutar yok eder mevsiminde de böyle devam ederse


    Bir değil iki değil üç değil

    Bu ataklar çok değişik şeylerin alameti olabilir ( dilerim olumlu belirti olsun )

  • buserin atakların illaki ilerki dönemlerde bize pozif yada negatif etkisi olacaktır buyılda bazı tahmincilerde normallerde geçecek bir kış tahmini var keza geçenyılda normal ağırlıklı tahminler vardı ama hiçte normalbir kış yaşamadık dahadoğrusu hiçkışyaşamadık desem yeridir😊 özellikle kıyı bölgelerimiz.herşey lehimize değilde aleyhimize seyretti efendim izlandaydı azordu strosferik ısınmaydı hazar tarafıydı uraldağlarıydı vs. derken kış bitti ee bu izlanda veya iskandinav veya hazar yada ural dağları eskidende vardı ozamanlarda kış kışlığını yapıyordu bu etkenler şimdide var ve herzaman olacak demekki bu geçirdiğimiz ılık kışların nedeni bunlar değil sorunu başka biryerde aramalıyız diye düşünüyorum eğer buyılda geçenki gibi ılıkbirkış geçirirsek bunu daha derinlemesine araştırmamız gerek diye düşünüyorum.

  • White Tiger28 hocam sadece doğu Karadeniz özelinde ben sorunun AB alanının Trabzon-Rize-Batum alanında oluşması olduğunu düşünüyorum.

    Bu yüzden direk sahillerimizden etki edecek soğuk, kıvrılarak taa Sinop çevrelerine gidip, ordan siklonun güney koluna takılıp, batı rüzgarıyla doğu Karadeniz'e yayılıyor. Haliyle -10 gelen soğuk ısına ısına -5, -6 bandına düşüp, sahiller için yetersiz kalıyor. İran- Azerbaycan üzerinde oluşacak bir siklon bu işi çözer diye düşünüyorum.

  • benim kendi tezim bukonuda aşırı kentleşme ve betonlaşmadır giderek artan insan nufusu ve kentleşme ısı adacıklarının oluşmasındaki enbüyük etkenlerden biridir tabi bunda kentsel atıklar ( kuru atık sıvı atık ) gibi dahabirçok etken başrolü oynamaktadır bundan 50 yıl önceki durumla şindiki durum arasında dağlarkadar farkvar yapılan her yapı her betonlaşma ısıyı dahada izole olarak yaymaktadır ayrıca denizlerimizdeki ısınmada hergeçengün aetmaktadır bunun örneklerini epeydenberidir görmekteyiz yakınbir gelecekte mega kent veya kentler kar tanelerini havada bile göremeyecekler yüksek rakım alçakrakım arası hava dengesinde aşırı farklılıklar görülecek diyebilirim buda doğal olarak kışın bize kuvvetli görünen ama ulaştığında sadece cılız olarak etki eden sistemler olarak geçiştireceğimiz günleri getirecektir ısı adacıklarındaki artış üst seviye soğuğunu manüfüle edeceğinden mantel olarak içkesimlerimiz hergelen sistemde kıyılara göre daha şanslı olacaktır.eski kışlar yok artık buna alışmamız lazım bundan sonra ne yakalarsak onunla sevinelim onunla mutlu olalım derim😊

  • Hocam açıkçası ben ısı adası olayına pek sıcak değilim. Yeterli bir soğuğun herhangi bir şehirde yerel ısı artışını anında yok edeceğini düşünenlerdenim. Bu örnek İstanbul üzerinden verilir hep. Ama mesela Ankara'nın ayazını, Erzurum'un buzunu kimse söyleyemez ısı adasından bahsederken. Isı adası terimine tamamen karşı değilim. Sıcak havalarda şehir merkezleri beton-cam-asfalt vs gibi nesnelerin etkisiyle sıcağı daha çok hissedebilir. Fakat kışın sistemlerin kar yağışı ve örtü yapmasını engeleyemez diye düşünüyorum, Erzurum Ankara gibi örneklerden yola çıkarak.

  • Cold.EFso hocam evet yazın serin ataklar alıyoruz bu herzaman görülen birdurumdeğil ben sadece bundan sora olabilecek kışlar için bir değerlendirme yaptım belki biz göremeyiz ama bizden sonrakiler bunları yaşayacaktır ben şahsen konumum olarak denize 100 mt re uzaklıktayım burda 130 cm lik karda gördüm 5 cmlik kar da ama son 35 yıldır 50 cmyi bile zor gördüm eski kışlaryok artık bunu kimse inkar edemez eskiden köyümüze 3 metreden fazla kar yağardı onuda gördük ama son 40 yıldır birmetreyi zarzor geçmiştir 47 yaşında biri olarak bunlarıda ömrümüze sığdırmış olduk inşallah yine yaşarız böyle kışları😊

  • Yazın ortasında Temmuzun 15’inde akşamüstü , klimayı geçtim arabanın camlarından ikisini birden üşüme korkusuyla açamıyorsanız Isı adası falan vız gelir :))

    Yeter ki atak kararlı ve sağlam gelsin

    İstanbul’da 300 tane Trampet tower dikilse ( hiçbiri olmasın tabi) de , -12 lik çekirdek bile kara boğar ortalığı