Belli Başlı Meteorolojik Dönemler, Koç Ayı ,Koç Katımı Fırtınası, 29 Kasım-2 Aralık Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Önümüzdeki günlerde peşpeşe serin ataklar gelecek gibi görünüyor. Mayıs Yedisiyle başlayacak olan bu süreç, Mayıs sonu ve Haziran başını kapsayacak uzun bir dönemde, yağış, oraj ve serinlik olarak tatmin olacağız gibi. Cfs denemeleri de bize bunu söylüyor. Peki ne kadar sürecek dersek, şahsi düşüncem, Haziranın 25'indeki Gündönümü Fırtınasına kadar devam edebilir. Bu fikrimi bu konu içinde daha önce de belirtmiştim. Tabi ki yanılabilirim, çünkü bu tahminim realist verilerden daha ziyade, bir nevi önsezilerimle yapılmış bir tahmin. Esasen ben tahminci de değilim, konu başlığından da anlaşılacağı üzere, yıl içinde ki belli dönemleri gözlemlemeyi kendime görev edindim. Ama ara sıra aklımdan geçenleri de siz değerli forum emektarlarıyla paylaşmayı da kardeşinize çok görmezsiniz umarım;)

    Peki bu süreç için Gfs ne düşünüyor birlikte görelim.

    71af45c5aa7f30491b6.jpg


    dc8d6.jpg


    dca00c3ed.jpg

  • İstanbul için birkaç gün önce 20-21i için kısa süreli de olsa +21 ortalamaya kadar çıkan senaryolar şimdi aynı tarih için +13-14'lerde bakalım ne olacak... Ortalama artık +10 :)

  • Bereketli bir Mayıs Yedisi ve Hıdırellez dönemini geride bıraktık. Ülkece serinleme ve yağışı hissettik. Şimdi yaklaşan yeni kocakarı dönemlerini inceleme ve takip etme zamanı:thumbup:

    Bunlardan ilki Gündönümü. Adından da anlaşılacağı üzere, günlerin uzamasının bitip, kısalmaya başladığı tarih. Şimdiki takvimde 25Haziran, kocakarı aylarında ise Kiraz ayının 12'si. Havanın yağışlı ve ya rüzgarlı geçmesi, nispeten serinlik olması beklenir.

    Bir diğer dönem Çürüklük ile ilgili ise yaklaşınca bilgilendirme yapacağım. Tarih olarak belirtirsem, 14 Temmuz ve 14 Ağustos arasındaki bir aylık süreçtir.

  • Artık gündönümü yaklaştı. Günler kısalmaya, yavaş yavaş sonbahar kış bize göz kırpmaya başlayacak. Çok değil iki ay sonra ilk serin ataklar bizi ziyarete başlayacak, en yüksek zirveler küçük küçük beyazlamaya başlayacak.

    Eskiler gerçek yaz başını gündönümü olarak kabul ederler. O tarihe kadar soğuk, rüzgar, dolu ve aşırı yağmur gibi olaylar beklenir.

    Gerçi son yıllarda gördük ki, artık gündönümü şiddetli hava olaylarının sonu değil. En yakın örneği İstanbul'un 27 temmuz da yaşadıkları. Sebebi nedir ne değildir, bu elbette üstadlarımızın konusu. Fakat takip ettiğimiz dönemlerin üç aşağı beş yukarı isabet sağlamasına bakarsak, istisnalar kaideyi bozmuyor, her yıl her dönem dönüp dolaşıp birbirine benziyor.

  • Gündönümü artık orta vadeye girdi. Gfs serin ataklar deniyor bu tarihle ilgili. Kuzey bölgelerimizde ciddi dolu yağışları, etkili rüzgarlar, şimşek ve yıldırım aktiviteleri, sel ve heyelan, tarım ürünlerinde hasar gibi hadiseler meydana gelebilir. Gelin birlikte bakalım.

    3219b1157ed0.jpg


    d277c24e2c97.jpg


    fd098ba1a88bf77.jpg


    2797321c19203eafae06e549c.jpg

  • benim bildiğim sayılı fırtınalar kırlangıç,tozkoparan,gündönümü,bağbozumu,ayeser,ayandon,karakış,mart dokuzu,deligücük,kestane karası,zemherir gibi bunlar bölgemizde eskiden beri bilinen belli başlı fırtınalar illaki arada yine bilemediğimiz sayılı fırtınalar vardır😊