İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Acaba İzmir'e bir gün şöyle kar yağar mı :/:D

    Uzun süreli İzmir'in gündüz dahil kar değerlerinde seyrettiği bir soğuk havanın üstüne Girit'te oluşacak derin bir alçak basınç ile sıcak cepheli kuvvetli bir yağış gelirse neden olmasın ? :D


    10 Ocak 2017 sabahı bu kadar olmasa da buna yakın yağmıştı.



  • Herkesin sessiz olmasının nedeni hem artık kış sonuna geliyor oluşumuz bazıları katılmayabilir ,hemde uzun vadede elde tutulur bir şey olmaması .Aralık ayında 20-30 dereceleri görsek bile buralar yine hareketli olurdu artık şubata giriş yapmak üzereyiz gayet normal bu durum .Tek bir sistemde hareketlenir buralar orası ayrı .

    Daha Ocak ayı bitmemiş siz kış sonu diyorsunuz.Bence çok yanlış bir tespit.

    Şahsi olarak kafanızda kış'ı bitirmiş de olabilirsiniz.Yada kendi tabirinizle uzun vade de

    bir şey göremiyor olabilirsiniz.Fakat kış'ı daha şimdiden bitirmek herşeyden önce

    atmosfere haksızlık olur kanaatindeyim.Model çalıştırmalarına baktığımızda, tüm

    senaryoları incelediğimizde basınç yerleşimlerindeki kararsızlık ve tutarsızlık zaten

    hemen göze çarpıyor.Kaldıki son 1 haftadır dramatik değişimleri sinoptiklerde görüyoruz.

    Büyük fotoğrafı dikkatli analiz edebilirsek özellikle önümüzdeki süreçte hemen hemen

    tüm modellerin Sibirya yükseğinin gücünü ve hareketini tespit edememe gibi bir açmaz

    içinde olduğunu ben şahsen görebiliyorum.Keza modeller Avrupa kıtasına pompalanan

    çok fazla siklon hareketlerini de çözümlemekte problem yaşıyor.Tavsiyem bu ders niteliğindeki

    süreci dikkatlice takip etmenizdir.Dikkat ettiyseniz önceki yazımda 80'li yıllardaki sinoptiklere

    atıfta bulunmuştum.Bakalım beraberce takip edelim neler olacak.;)

  • Sıcak cephe denen çaput yağacaksa hiç yağmasın benim konuma boşuna :hfyeni (18): 2017 de yağan ilk kar 10-15 cm lik örtü bırakmışken , sıcak cephe denen çaput yağan karın üstüne yağmış 50 cm kar vardı kapımın önünde lakin adı üzerine çaputtu .İlk yağan kar yağışının verdiği tadın yanından geçmezdi .İsterse şubatta 1 metre kar yağsın sıcak cephe sayesinde benim için anlamı yoktur .


    Ben kış başlamadan öncede söyledim benim beklentim sıcak cephe filan değil . 2012 de çaputtu , 2016 da çaputtu ,2017 deki sıcak cephede çaputtu içimi dökeyim dedim :hfyeni (18):Yağan kar yağışnın buralra %80 gibi oranını sıcakcephe sayesinde alıyorsak bu yüzden beklenti içersinde değilim dedim .

    Ben hep o %20 lik dilim için takip yapıyorum .


    Birazda şuna benzetiyorum olayı hani tavuk veya et dürüm yeriz ya aşağıya 2-3 tane et düşer dürümden aşağıya doğru en sonda onları yeriz :)Onun hesabı dürüm kendisini başkaları yiyor 2-3 tane kırıntıyıda biz yiyoruz işte bu sıcak cephenin tanımı .Bide dürümün kendisini yiyen var tertemiz hiç parça bırakmadan bunlarda kaçırdığımız sistemler oluyor .Sonuç dürüm çok lezletli kime? yiyene ;)

  • bir de şey vardır dürümü yersin ama et tadını alamazsın sonra bir bakarsın düşen etlerin hepsini kıyı ege yemiş :)

  • Gördüğüm kadarıyla sibirya yükseğini öngörmeyen model kalmamış. Atak olursa güzel soğuk getirir ama sibirya sistemlerinde bizim bölgemizin sıcak cephe olmadan kar alma şansı ne kadar bilemiyoruz tabii

    Tek başına Sibirya'mı onu zaman gösterecek.;)

    Einmal editiert, zuletzt von Haktan ()

  • Önümüzdeki 10 gün bir +100 daha devireceğiz . Tarm ve çiftçi adına mutluyum. Zaten pazar ateş pahası bari bahar ile yaz toprak humusu yerinde olsun bize yeter. Takibe devam

    Tarih ve Coğrafya Eğitmeni-Öğretmeni - Gazetecilik mezunu. Adalet Öğrencisi.

  • Sinerji olsun diye demiyorum ama biraz araştırmam sonucu efsaneye aday bir şubat bekliyorum sibirya nin inmesi değil de üzerimizde asılı kalmasida ciddi bir ihtimal :saint:

  • Bizim bölgenin direkt soğuk havayla etkili kar yağışı alabilmesi için siklon Girit - Muğla arası bir yerde oluşup sistem 7 Ocak 2017'deki gibi çok etkili bir yer soğuğuyla gelecek veya siklon 2004 sistemindeki gibi Muğla'dan içeri girip Karadeniz'e spin atacak. Bizim bölgemiz bu 2 oluşumla anca güzel kar alır. Yoksa ne olduğunu görüyoruz ya soğuk yetersiz kalıyor ya da soğuk hava girerken yağış kaçıp gidiyor. İkisi çakışsa bile poyraz yüzünden havadaki nem uçuyor virga alıyoruz (2015 sistemleri). Bu yüzden 2-3 günlük kıyılarda dahi sıcaklığın kar değerlerine indiği soğuk havanın üstüne oluşacak siklonla sıcak cephe gelmesine her zaman olumlu bakıyorum ben.


    15 Ocak sistemi 7 Ocak 2017 gibi bir soğuk havayla gelseydi mesela İzmir Kordon 5-10 cm kar alabilirdi. Ancak öyle bir soğuk hava kim bilir ne zaman gelir baya extremdi çünkü bence.

    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • 4 ocak 2002 sürekli oluşan siklonlarla beslenen bir yağıştı mesela. İzobarların dizilişine bakarsanız aslında bize çokta fazla yaramayan kıbrıs-muğla hattının bile nasıl faydası olabileceği görülür çünkü sibirya sibiryadır . Ayıdır :)

    Tarih ve Coğrafya Eğitmeni-Öğretmeni - Gazetecilik mezunu. Adalet Öğrencisi.

  • 4 Ocak 2002'de önce soğuk hava inip kıyılar da dahil sıcaklığı bir güzel kar değerlerine çekmiş. 2 gün boyunca sıcaklık kar değerlerinde olmuş. Bunun üstüne de siklon gelince efsaneyi yaşatmış bize. Böyle bir şey de olumlu :) .

  • birde 16 Ocak-15 Şubat 1964 var ki şubatta olan salınımlar arşivden bakarsanız ney geliyor görürüz tabi umarım. :)

    Tarih ve Coğrafya Eğitmeni-Öğretmeni - Gazetecilik mezunu. Adalet Öğrencisi.