Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • sizi üzmek gibi olmasın ama 5 6 yıllık burda gecirdigim tecrübeler malatyada yarın ortünün zor oldugunu söyluyor yagıs kesiliyor soguk girdimi seyri güzel bir kar yagışı olucak ondan eminim :)

    O olsa da iyi ama o ihtimal olursa soğuk çok hızlı girdiğinden yeri tutabilir. Yağış kalmaması bana daha yakın ihtimal.

  • yeni sistem tarihi netleşti 29 gibi 27-28 de yağışları alırız 29 da soğuk ile yağış çakışır mı muhabbeti yaparız o sistem için ama şunu diyebiliriz en etkili sistem gözüküyor

  • ayrıca gfs bölgenin Doğusuna kar verdi. 16 gece başlayacak kar yer yer 17 akşam ve 18 ine sarkacak Mardin için bu sefer şeytanın bacağını kıracak inşallah

  • Hocam 2 yıldır buradayım daha önce Ankara'da böyle bir kar olayı görmemiştim, doydum Allaha şükür. Darısı ülkemin her bir noktasına inşallah.

    Merkezle 80 km arada mesafe var öyle aman aman bir rakimi da yok 1000 civarı ama çok iyi yağış alan bir yer böyle sistemleri affetmez

  • İyi akşamlar, öncelikle buzmavisi hocam bölge sorumluluğun hayırlı olsun.


    Evet sistemimizi aldık, ancak beklediğimiz bu tür sistemler değil sürekli kar sınırında kalıyoruz. Bu gün Adıyamanın yüksek ilçeleri ki çokta yüksek olmayan bazı ilçelerinde kar yağışı nedeniyle ulaşım aksadı, kentten 100 metre yüksek olan karadağ sırasında yoğun kar vardı.


    Perşembeden itibaren günlerce ayazda kalacağız, aysonu çok hareketli görünüyor, milli kar tarihlerimiz. Şubat başıda aynı şekilde, iki gün sonra olası etkileri hakkında tarihi, süresi vb. daha açık bilgilerle yazarım inşallah.

  • Arkadaşlar merhabalar. Son GFS güncellemesi ile sizlerleyiz.


    Ülkemiz geneli şuan 992hPa'lık bir derin AB'nin etkisinde. Bu AB nedeniyle Anadolu genelinde basınç izortermleri batı-doğu yönlü sıkışmış durumda. Bu nedenle şuan başta Doğu Akdeniz olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu boyunca yer yer kuvvetli güneyli rüzgar etkili oluyor. Yarın özellikle öğle saatlerinde başta Şanlıurfa-Mardin-Diyarbakır-Batman-Siirt-Elazığ-Bingöl-Erzincan-Erzurum ve Tunceli boyunca rüzgarın hızının daha da artması muhtemel aman halkımız dikkat etsin.


    Bunun dışında Anadolu üzerindeki derin AB kuzeydoğulu hareketiyle Karadeniz üzerinden ülkemizi terk ederken bizleri asıl ilgilendiren AB Doğu Akdeniz üzerinden geliyor. Bu AB nedeniyle özellikle şu saatlerde Doğu Akdeniz'de(Mersin-Adana hattında) artan yağışların etkisini daha da arttırması bekleniyor.


    Yağışların özellikle sabah saatlerine kadar Adana civarı başta olmak üzere Mersin-Adana-Maraş-Osmaniye-İskenderun hattı boyunca kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinden sonra yağışların doğuya kayması Hatay-Antep-Adıyaman hattını da içine alması bekleniyor. Öğle saatleriyle birlikte Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl boyunca zaten şu sıralar devam eden yerel yağışlar vardı bu yağışlar etkisini arttırabilir yağışlı alana Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Güneydoğu'da Karacadağ'a kadar olan kısımda eklenecektir. Doğu Akdeniz'de ki yağışlarsa etkisini azaltarak devam edebilir. Akşama doğru ve akşamsa Doğu Anadolu ve Güneydoğu'nun doğusunu da yağışlar etkilemeye başlayacak.


    Yağışın cinsine gelirsek; Doğu Anadolu'da yarın Malatya ve Elazığ'da sıcaklık sınırda yağışların cinsi değişik zamanlarda kar, yağmur ve kky olarak gözlemlenebilecek. Antep'te sıcaklık uygun olursa bu ihtimali ben zor görüyorum ama Rabbim in izniyle olmayacak bir şey değil bir ara kar veya kky'a dönebilir yağış, geneli yağmur şeklinde, aynı durum Adıyaman'ın yüksekleri için ihtimal dahilinde. Kahramanmaraş'ta da aynı durum var güneyli hava akımları öğleden sonra akşama kadar etkili olabilecek, akşama doğru kırılması beklenen güneyli akım kırılırsa akşama kalmadan Maraş'ta kky ve kar ihtimali yüksek görünüyor. Güneydoğu'da ve Doğu Akdeniz'de diğer yerler için kar görülmüyor. Karacadağ ve kuzeyde Toroslar ayrı zaten.


    Sağlıcakla kalın.

    :!:Özellikle Doğu Akdeniz ve Tunceli-Bingöl-Diyarbakır'ın kuzeydoğusu ile Adıyaman çevrelerinde etkili olabilecek kuvvetli yağış ve Mardin-Diyarbakır-Batman-Elazığ-Bingöl-Tunceli-Erzincan-Erzurum boyunca yarın öğlen etkisini daha da arttıracak güneyli rüzgara karşı dikkatli ve tedbirli olun.



    Yarın 24:00'a kadar beklenen toplam yağış

    2745d2a60464b098ba.png