Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bitlis'i iyi bilen arkadaşlara soruyorum. MGM Bitlis istasyonunun konumu tam şehir merkezinde değil. MGM Bitlis istasyonu, Bitlis merkez ile Tatvan ilçeleri arasında kalan Rahva düzlüğü olarak bilinen bölgede yer alıyor. Rahva'daki MGM istasyonunun rakımı 1785 metre. Bitlis şehir merkezinin rakımı ise 1500 metre civarında. Rahva bölgesine yağan karın miktarı ile Bitlis şehir merkezine yağan karın miktarı arasında ciddi bir fark var mı? Varsa hangisine daha çok yağıyor?

  • bülent89 bitlis, rahva düzlüğü ve tatvan'a göre yıl içinde daha fazla yağış alır. eğer 2017-2018 kışı gibi çok sıcak bir kış değilse, bitlis daha fazla kar alır. çünkü güneydoğu toroslar'a daha yakın. fakat o seneki kış nadiren de olsa sıcak ise, rahva düzlüğü daha fazla kar alacaktır. çünkü rakımı daha yüksek.

    yanlışım varsa düzeltin.

  • valla şahsi fikrim hatayın bile k.maraştan antepten daha avantajlı olduğu önümüzdeki 2 3 gün icin soyluyorum. Sebebide yağış yakalama olasılığının daha yüksek olması. Bizim buralar kuzeyli rüzgarlarsa muazzam kuru. Nem yok. Kar yağsada toz kar incecik havada savrulan vs olur buralarda. Ama yağış yakalarsa hatayda lapaa lapa yagar. En sevdigim. Bizim bölgeler için bu kadar sert rüzgarlı ayazı bol soğuklar iş yapmıyor. Anca agzimiz burnumuz donuyor. Bize eksi4 eksi6 da akdeniz ab li cephe lazım. Bunu bilir bunu soylerim.

  • bülent89 bitlis, rahva düzlüğü ve tatvan'a göre yıl içinde daha fazla yağış alır. eğer 2017-2018 kışı gibi çok sıcak bir kış değilse, bitlis daha fazla kar alır. çünkü güneydoğu toroslar'a daha yakın. fakat o seneki kış nadiren de olsa sıcak ise, rahva düzlüğü daha fazla kar alacaktır. çünkü rakımı daha yüksek.

    yanlışım varsa düzeltin.

    Benim de merak ettiğim konu bu. Bitlis'teki yoğun kar yağışlarının nedeni Akdeniz kökenli nemli hava kütleleri. Doğu Akdeniz'den gelen nemli hava kütleleri Güneydoğu Toroslara çarparak yükseliyor. Bitlis şehir merkezi de Güneydoğu Torosların ortasında bir vadi içerisinde yer alıyor. Torosların içindeki vadide yer alan Bitlis şehir merkezinin daha çok kar alması muhtemel. Ama Rahva düzlüğünün de rakımı yüksek. İşte o yüzden biraz belirsiz galiba hangisine daha çok kar yağdığı. Ama sonuçta şunu söyleyebiliriz ki Bitlis kar severler için müthiş bir coğrafi konumda bulunuyor.

  • Benim de merak ettiğim konu bu. Bitlis'teki yoğun kar yağışlarının nedeni Akdeniz kökenli nemli hava kütleleri. Doğu Akdeniz'den gelen nemli hava kütleleri Güneydoğu Toroslara çarparak yükseliyor. Bitlis şehir merkezi de Güneydoğu Torosların ortasında bir vadi içerisinde yer alıyor. Torosların içindeki vadide yer alan Bitlis şehir merkezinin daha çok kar alması muhtemel. Ama Rahva düzlüğünün de rakımı yüksek. İşte o yüzden biraz belirsiz galiba hangisine daha çok kar yağdığı. Ama sonuçta şunu söyleyebiliriz ki Bitlis kar severler için müthiş bir coğrafi konumda bulunuyor.

    Bitlis miktar anlamında belkide ülkemizin en çok kar alan il merkezi. Aslına bakarsanız bunun akdeniz ab sinden daha önemli 2 sebebi var. 2. Siradaki sebep hepinizin malumu yükselti. Ama bu tek basına miktar icin yeterli degil burda da devreye van gölü giriyor. Van gölü bitlisin dogusunda kalıyor ve orada mini bir nem bombası oluşturuyor.