Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ECMWF güncellemesi devam ediyor. İlk sistemde ayın 5’i için Gaziantep-Malatya ve Elazığ hattı için daha olumlu çıkmış. Israrla kar yağışı olacağını belirtiyor bu şehirlerde. :saint:

  • ECMWF güncellemesi devam ediyor. İlk sistemde ayın 5’i için Gaziantep-Malatya ve Elazığ hattı için daha olumlu çıkmış. Israrla kar yağışı olacağını belirtiyor bu şehirlerde. :saint:

    Hocam siverek de girmiyor mu oraya inşallah bizde bisiler görürüz

  • UmuTCaN hocam diyarbakır nasıl bu söylediğiniz illere göre şansız mı? Örtü olur mu? Bide hocam Cevabınız için şimdiden teşekkürler😊

    Einmal editiert, zuletzt von Buzul21 ()

  • Hocam siverek de girmiyor mu oraya inşallah bizde bisiler görürüz

    GFS ısrarla hiç yağış beklemiyor o bölgede maalesef ECMWF diyagramı henüz çıkmadı ama model üstünde anladığım kadarıyla ECMWF Karacadağda ciddi kar yağışı bekliyor. Karacadağ bu kadar kar alacakken inşallah sizde boş geçmeyeceksinizdir diye düşünüyorum belki örtü diyemem ama en azından seyirlik kar olacak gibi.

    Şunu unutmayalım 2 büyük modelden GFS 0 mm yağış beklerken ECMWF 20 mm yağış beklentisi içinde o nedenle bu tahminimi lütfen dikkate alın ama yarın değişebileceğini unutmayın çünkü son 2 güne giriyoruz ama hala bu denli bir model farklılığı 10 senedir bu alanda gelişme göstermeye çalışıyorum ilk defa görüyorum.

  • UmuTCaN hocam yanlışım varsa düzeltin lutfen. gecen yildan beri gfs-ecmwf guncellemelerini vaktim oldukca takip ediyorum. ama sizinde dediginiz gibi iki buyuk modelin bu kadar ayri dustugunu gormedim. gfs aralik ortasi bahari getirirken ecm ısrarla soguk tarafta birakiyor. umarim ecm nin dedigi cikar.

  • UmuTCaN hocam diyarbakır nasıl bu söylediğiniz illere göre şansız mı? Örtü olur mu? Bide hocam Cevabınız için şimdiden teşekkürler😊

    GFS yağış vermiyor maalesef, yoksa sıcaklık kar in uygun 850hPa’da neredeyse -1 giriyor ki bu kar sınırının 500m’ye inmesi demek. ECMWF yağış bekliyor sıcaklık konusunda biraz daha ılıman gibi henüz ECMWF diyagramı çıkmadı ama en azından hava da kar görülecektir gibi.

    Bir önceki Siverek tahminimde yaptığım uyarım sizin için de geçerli modeller ciddi derece de ayrışıyor birbirinden o nedenle güncellemeler takibe devam lütfen.

  • UmuTCaN hocam Adıyaman için birşeyler var mı ? şimdiden teşekkürler.


    UmuTCaN adıyaman için tahminler nasıl?


    GFS 0 mm yağış ve sistemin en etkili anında (Adıyaman için bu zaman 5 Aralık gününü 6 Aralık gününe bağlayan geceye denk geliyor) kar sınırını ancak 800-850 m’ye düşünebiliyor, yani GFS yaş maalesef.

    ECMWF diyagramı henüz çıkmadı modellerden anladığımız en azından ayın 6’sını 7’sine bağlayan geceye kadar 25 illa 40 mm arası yağış bekleniyor. Kar durumu derseniz; ayın 5’i kar yağışı durumunu ECMWF unutun demiş gibi ancak ayın 6’sında gece saatleri ile sabah saatleri civarı kar yağışı için açık kapı bırakmış.

    Yine de Siverek tahminimdeki uyarımı unutmamanızı sizlerede öneriyorum. Anlayışınız için teşekkürler.

  • UmuTCaN hocam batman için ne diyebilirsiniz şimdilik?sanki zor biraz?

    Hem GFS hem ECMWF kar sınırını 800m’den aşağıya düşürmüyor. Ayın 7’sine kadar GFS max 2 mm yağış beklentisi içinde, ECMWF ise 30 ila 40 mm arası yağış öngörüyor. Son güncellemeye kadar takip edeceğiz ancak Batman bu sistemde kar açısından şanslı olamayacak gibi..

  • UmuTCaN hocam Hatay için de yorum yapar mısınız?? ;)

    Ayın 4’ünü 5’ine bağlayan gece ve 5’i sabaha kadar ECMWF ve GFS yağış bekliyor. ECMWF 10 ila 15 mm yağış beklerken; GFS ise 2 ila 4 mm yağış bekliyor. Kar açısından şuan bir beklenti mevcut değil ama olursa seve seve paylaşırız. :)

  • UmuTCaN hocam ecwmf 5-6 Aralıkta Igdir için örtü veriyor mu.saygılar

    Hem ECMWF hemde GFS önümüzdeki sistem için Iğdır’da 4 ila 7 mm arası yağış öngörüyor. En azından Iğdır’da bu konuda mutabakat sağlanmış gibi görünüyor. Yağışın zamanı konusunda ise ciddi fikir ayrılığı var.

    GFS yağış ayın 4’ü akşam saatleri ile başlar 5’i sabaha kesilir ve yağışın 5’ine denk gelen kısmında kky ve sulu kar etkili olur diyor. Saf kar ben örtü beklemeyin demeye getiriyor.

    ECMWF ise yağış 5’i akşam saatleri başlar 6’dı gece 03:00 civarı keser bu sırada yağış 6’sına denk gelen kısmında kky ver kar şeklinde olur ama örtü beklemeyin diyor.


    Dün ECMWF daha iyimserdi. Bugün ECMWF biraz daha beklentiyi düşürmüş ama en azından GFS yağış konusunda ECMWF her ne kadar beklentiyi düşürse de mutabakatı sağlamış. Karamsar olmamak gerek Iğdır’ın inşallah kar göreceği günler önünde var yeterki yağış ile soğuklar çakışsın. ;)

  • UmuTCaN hocam Bizide Geçmeyin Ne Bekliyorsunuz.

    GFS maalesef neredeyse 0 yağış bekliyor. O nedenle üstünde durmuyorum pek.

    ECMWF ise 4’ü 5’e bağlayan gece ve 5’i sabah saatlerine kadar ortalama 7 saat bir kky ve kar yağışı öngörüyor. Ancak yağışın çok kuvvetli değil hafif olmasını bekliyor. Toplamda 5 mm civarı bir yağıştan bahsettiğimizi düşünürsek ECMWF’ye göre örtü ihtimali mevcut. Ama GFS’nin ölü taklidi yaptığı bir durumda her iki tarafa da güvenmeden güncellemeleri takibe devam. ;)

  • Bu sene şimdiden kar kovalamamız iyiye işaret değil mi sizcede daha yeni aralığa girdik ve kar bekliyoruz en azından ihtimalini konuşuyoruz bence bu iyiye işaret

    Einmal editiert, zuletzt von Brner1234 ()