Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Aralık ikinci hafta sonuna kadar sahillerde kar yağışlarına yol açacak güçte sistem emaresi görünmüyor. ECMWF uzun vadeli tahmininde görülen güzel şeyler özellikle pembemsi kar haritası 15 Aralık ve sonrası için olabilir ki oda 2015 Aralık ayındaki sıyırma sistemler silsilesi... [ +AO / N-NAO ]

  • Bölgemiz adına Aralığın 5 inden sonra soğuma ve yağışlar başlayacaktır. Bu soğumada sahillere kar yağacağını tahmin etmek zor. Bölgemizin sahil şeriti için kar yağışlarını Aralık 20 ile Mart 20 arası kovalamak gerek. Aralık 20 den önce sahiller için umutlanmamak gerek. Şuan kimse paniğe kapılmasın. Önümüzde zaman var. Modelleri takip etmeye devam edelim.

  • Aralık ayı tahminim: kasımın kopyası bir aralık bizi bekliyor. 1-2 cılız sistem dışında pek bir durum yok modellerde. Hafif yagış bırakan sistemlerin ardından yine uzun soluklu açık ve kuru havalar Aralık'ta da yakamızı bırakmayacak gibi duruyor.

  • Hesapta aralık ayında bölgemiz şanslı görünüyordu, bırakın bölgemizi ülke geneli için sinyal yok,hangi model kötü ise onu yanına çekiyor, gerçi daha erken ama şu an 5 derece altında hava olayı görünmüyor bölgemiz için....inşallah olur....

  • Orta vadede güçlü sistem yok fakat uzun vade için temeller atılıyor

    9a670d1dd7dc6.png

    Uzun vade diye diye neredeyse kış bitti. Aralık ta boş. Ne varsa ocakta olacak. Şubat zaten erkenden ısınmanın başlangıcı. Bu bir ay içnde kış adına ne yaşarsak. Dua edelim de yağışlarımız devam etsin.

  • Yaşadığımız sonbahar ve gelecek günlerin görüntüsü ortada açıkçası bu kış için beklentileri en aza indirmek doğru olan gibi geliyor bana. Her şeye rağmen son 2 yıla göre daha çok kar göreceğimizi düşünüyorum alçak basınçlarla örümcek ağlarına takılmayız.

  • Daha Aralık gelmeden Aralığı kapatmak olmaz. Silverhand dostum sistem gelince aman neden yağış kara dönmedi sistem fos çıktı diyen insanlar dahi oluyor bunlar normaldir. Aralık ayına giriş yapınca modellerde de tam olarak hareketlenme başlar.


    Şuanlık İzlandanın kuvveti bizim işimize gelir ve istediğimiz de budur. İzlandanın kaybolması demek Grönland blokajı ve fön yiyerek geçen bir kış demek. Eğer kar yağsın istiyorsak 15-20 gün neyse artık kuru havalara katlanmamız gerek. Pozitif endekslerin olayı budur zaten.

  • Bir şey soracağım İzlanda basıncı neden kuş aylarını ılık geçirtiyor bize soğuk hava değil mi o

    Eğer İzlanda kıtaya girince neden 850 hPa fazla soğuk değil diye soruyorsanız okyanus üzerinde aşırı bir yolu var avrupa kıtasına girene kadar ve ısınıyor haliyle ancak kıta üzerinde geçirdiği zamana bağlı olarak çok soğur ve ülkemize inen sistemler genelde İzlanda kökenlidir. Modelde kıtaya dalan herhangi bir izlanda alçağını takip edin, 1 gün içinde dahi kıtada ne kadar soğuduğunu görürsünüz.


    İzlanda fazla aktif olunca kış neden ılık geçiyor diyorsanız bunun İzlanda ile pek bağlantısı yok yani dolaylı yoldan bazen etkiler. Aslında İzlanda fazla aktif olunca Azor yüksek basıncı üzerimize çöker ve genellikle soğuk ve kuru havalar yaşatır ama bu da bir kural değildir yani farklı durumlar da gelişir. Yani İzlandanın kış aylarını ılık geçirtmesi diye kesin bir kural yok. O anki basınç nasıl şekillenmiş ise ona göre durum ortaya çıkar.

  • İzlanda kıyılar için iyi değil.Geçen sene İzlanda kökenli sistemler geldi hep sınırda kaldık iç kesimler çoştu.Kıyılar adam akıllı soğuk ve kar istiyorsa Azor mutlaka İzlanda'ya sağlam bir blok koyup soğukları indirmeli.Yoksa İzlanda'dan kıyrıtık soğuklar gelir yağışı bol.