Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bakalım sonbahar ne zaman gelecek. Bakın kış demiyorum sonbahar diyorum. Her taraf yeşil, arılar, böcekler hala uçuşuyor. Alttaki resime bakın. Ben sonbaharı bu ağaca göre takip ediyorum. Bakalım yapraklarını ne zaman dökmeye başlayacak.


    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Cuma-Cumartesi Doğu Karadeniz'i etkilemesi beklenen sistemde kar sınırı 1500-2000 m aralığına kadar düşmesi bekleniyor. Özellikle bölgenin iç kesimindeki yüksek yerleşim yerlerine yılın ilk karı düşecek gibi, yaylardan bahsetmeye pek gerek yok zira Ordu'dan başlayıp-Artvin'e kadar uzanan bölgedeki yüksek kesimlerin tamamına kar düşecek.


    En sağlam kar yağışı; Çaykara-Anzer Yaylası arasından başlayıp, Diktaş-İkizdere-Ortaköy-İncesu-Meydanköy hattında kalan bölgede ve devamında Başyayla-Elevit Yaylası-Yukarı Kavrun Yaylası-Dargit Yaylası-Kaşvaç Yaylası-Topluca Yaylası-Aveçur Yaylası ve doğusunda Ardeşen-Arhavi'nin yüksek kesimlerine düşecek. ECMWF şuan için bu bölgelerde değişime açık olmakla beraber 30 ila 40 cm kar beklentisi içinde.

  • gündüz saatlerine yada akşam üzerine denk getirebilirsek güzel olur gece yayla biraz sıkıntılı oluyor bakalım ogünebigelelimde 😊

    Aynen yağışın çoğu gün içinde düşmeyecek gibi maalesef ama Cumartesi sabahı yaylalarda muazzam görüntüler ortaya çıkacaktır. :) :love:

  • Karadeniz deniz suyu sıcaklığı açıklanan verilere göre araştırma başlangıcı 1970 olarak başlayan, 48 Yılın en sıcak ortalamasını geçtiğimiz yılda yapmış 16,5c.

    Bu veriler ve değerler açıkcası hiç iyi değil.Çünkü Denizler'de meydana gelen 0.1c'lik artışların dahi sıcaklığa etkisi yadsınamaz.

    Deniz suyunun bu periyotta 21. yy ile birlikte sürekli artışta olması söz konusu hiç hız kesmeden dalgalanma seyretmeden, ortalama bazlı ele alınırsa sürekli olarak artışta .

    20 yıllık süreçte 2002 ve 2017 yılları harici ortalamanın üzerinde 2017 yılında ise ortalamanın bir tık altında gerçekleşmiş.

    bkz. Deniz suyu sıcaklığı kıyı kesimlerin hava sıcaklığını belirleyen en büyük unsurlardan bir tanesi.Bunun dışında balık kültürününde değişmesine etki etmekte.

    2000'li yıllara kadar Karadeniz Deniz suyunun sıcaklık ortalaması yıllık 14c civarlarında gezmekteydi.Şu an ki durumu ise ortada.


  • Cumartesi günü 900-1100 metre arasındaki iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar, 1200 metreden itibaren yoğun kar yağışları görülecek. Ayder Yaylası sezonun ilk kar yağışı ve örtüsüyle tanışacak.

  • sistemin önemli bir bölümü kafkaslarda konuçlanacak gibi busistem bizim beklediğimiz gibi kırılmadan gelseydi çok düşük rakımlı yerlerde bile kk.ve kar yağışı yapardı.bu sistemiben 2004 tü galiba tam hatırlayamadım osene don hadisesinden fındıklarda büyük kayıpolmuştu nisan 1 di hatta ogün samsundaydım ogece samsun merkeze bile 10 cm felan kar yağmıştı soğuklar kırılmadan geldiği için çoksert birsistemdi lakin otarzbirsistem ocak ayında gelseydi rahatlıkla kıyılarda bile enaz 60 cm kar yapardı.bukış özellikle karadeniz bölgesine butarz sistemlerin inmesi hiçte düşük bir olasılık değil kuzey koridoru yeterki kapalı olmasın enazından kışın enaktif olduğu zamanlarda😊

  • Birde şu azor konusuna gelecek olursak benbuna pek katılmıyorum kışın tüm patertinde azor hakimiyetli bir kış düşünülemez hernekadar üzerimizede yatsada baskı yapsada endeksler nötre meyinlendiği zamanlarda yada şöyle diyelim enufak kafa kaldımada bize sistem inecektir buyıl sibiryada çok güçlü olacak bunu şimdiden kuzeyimizdeki soğuk depolanmasından görebiliyoruz.karadeniz nekadar soğursa bizim için bir okadar avantajlıdır özelliklede deniz etkisi yağışlarda bu dahaçok önemli.kısaca benimde bazı dostlarımız gibi şahsii düşüncem bıyıl bölgemizin daha şanslı olduğudur efso hocamızında dediği gibi gıdım gıdım ilerlemeleri takip etmek gerek özelliklede kasımın ikinci yarısından itibaren😊😊

  • Bayburt ve Gümüşhane şehir merkezleri sezonun ilk kar yağışına Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece merhaba diyecek. Yüksek kesimlerinde ise yoğun kar yağışı ve 15 cm üzeri birikim olabilir. Gümüşhane'de 2-3 cm civarı sulu örtü, Bayburt'ta 3-8 cm saf örtü oluşması muhtemel.