Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bence Kasım 15’inden sonra olan süreci beklemekte fayda var. O tarihlerden sonra taşlar iyice yerine oturur, genel kış paterni ortaya çıkar. Modellerle kavga etmenin manası yok.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Hocam bilirsin ben kolay vazgeçmem. Son 72 ye kadar peşini bırakmam bu sistemin. Nasipse olur. Nasip değilse bir sonrakinin peşine düşeriz. Zaten hayatta böyle değil mi😉

    Ayrıca sakın moralini bozma. Daha koçu katıp kapıyı kapatıcaz.l sensiz sistem takibinin de, dönem takibinin de tadı olmuyor benim için. Ecmwf yide pek takma. Bu yıl pek iyi değil, 144 ye bile dönebiliyor.

    hocam yaz sezonu çok hareketliydi. çok güzel sistemler kovaladık ve modeller 240'ta nasıl gösterdiyse ufacık değişimlerle, gösterdiği şekilde aldık serinlemeleri. ama gelin görün ki sonbahar sezonuyla birlikte allak bullak oldu modeller, takip etme şevki kalmadı valla.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • 30 Ocak ull sisteminde olduğu gibi, kütleler Kuzeydoğu-Güneybatı yönlü hareket ediyor ve Trabzon mükemmel yağış alıyor.


    Rüzgar yönünün ne kadar önemli olduğunun göstergesi bu kuvvetli yağış. Aralık ayı gelene kadar ne kadar çok sistem alırsak Trabzon-Rize açıkları o kadar soğuyacaktır ve kış döneminde gelecek kar potansiyelli sistemlerde Trabzon-Rize açıklarında ab alanı oluşma ihtimali bir o kadar düşecektir.


    Attığım Skew-t görüntüsünde daire içine aldığım alana bakın rüzgar yönünü gösteriyor.


  • bu sinoptikte bir hata var ama daha çözemedim helede ao ve nao negatife meyilliyken dahada bir karışık gibime geldi sanki bu değilde ikinci sistem daha sağlam ve dik duruşlu olacak gibi daha ekim ayındayız model takibi erken başladı normalde kasımın ilk yarısı bitmeden model takibi başlamazdı bu aylarda atmosfer çok kararsız olur zaten modellerde bu kararsızlıktan dolayı versekmi vermesekmi arasında gidip geliyor son 72 ye kadar herşey olabilir oyüzden fazla ümitlenmemek gerek mevsimine göre sistem gelirsede başımızın üstünde yerivar.kışın bölgemizde enaktif olduğu zamanlar ocak ve şubat aylarıdır oyüzden acele etmeye gerekyok tüm sinerjimizi enerjimizi bu iki aya vermemiz bırakmamız gerek diye düşünüyorum kafadan yıpranmak ancak bizlerin demorolizasyona umutsuzluğa sürükler.buarada sonbahar ayında olduğumuzuda unutmayalım daha kışa girmedik bile 😊

  • Endexler 2 gün önce ip gibiyken bugün zıt yönde değişmelerine akıl erdiremiyorum gerçekten.

    Ancak Kasım ayı hareketli geçecek gibi gözüküyor.Soğumayan toprak,su,hava kış koşullarına elverişli hale gelebilir kuzeyimizinde bu denli soğuması ve takibinde soğuyacak olması bize kış açısısından avantaj oluşturabilir.