Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • meridyen yangının çıkış sebebi muhakkak ki fön değil ama rüzgar bazı yerlerde sebebiyet verebiliyor. kuvvetli rüzgar kimi yerlerde elektrik telleri ve ağaçları birbirine çarptıraraktan yangına sebebiyet verebiliyor ki bu yangınların kimisi de bu sebeple çıktı. Gréy verdiğin örnek çok yanlış. o örnekte bile yangının çıkış sebebi o değildi ve sonucu da o resimdeki gibi olmadı.

  • 2017 yılından itibaren kar yağışını görememenin verdiği stres ve üzüntüyü anlayabiliyorum ancak geçmiş dönemler de de böyle seri yaşanan seneler mevcut bundan on yıl önce Avrupa soğuktan kardan donarken üst üste 4-5 sene boyunca Avrupa cayır cayır Asor yüzünden ne yağış aldı ne de soğuk.

    Bu tarz durumlar dönem dönem yaşanmakta.

    Coğrafyamız itibariyle okyanuslara uzak olduğumuz için basınç yerleşimlerinden dolaylı olarak etkilenmekteyiz.Fark edersiniz ki sistem dahi inecek olsa ya ucundan alıyoruz yada kenarından geçerken uğrarken alıyoruz.

    90' günlük kış süreci topu topu 4 gün kar yağışlı gün sayısı geçiriyoruz bazı yorumlar görüyorum sanırsınız 90' günün 45 günü kar yağışlı geçiyor.

    Acınacak halimize güler olduk yağmur dahi yağmıyor kar için yakarışlar yapıyoruz.Yağmur yağmadan herkes istiyor ki bi kar yağsın 40 cm keyfimize bakalım.

    Hakim basınç dizilimleri kolay değişmediği için önce bu düzenin değişmesini bekleyip kar yağışını kovalamanın daha makul olacağını düşünüyorum.

  • Arkadaşlar dün ki olaylar sadece belirli bir alanı kapsamak dışında geniş bir coğrafya olarak aynı koşulları yaşayan illerde gerçekleşti.

    Sürmene olayına katılıyorum orada ki olayda çok farklı ancak dün ki mevzunun bu olduğunu düşünmek abestle iştigaldir.

  • sıcaklıklar cumadan itibaren 18-25 derece bandında olacak gündüzleri sabahki ecmwf güncellemesine göre.

    evet maalesef acı tablo gerçekleşti. kademeli olarak sıcaklıklar yükselerek dün itibariyle birçok noktada 20 dereceleri aştı (trabzon bölge 23,7 ölçüldü) Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve bir çok nokta 20 dereceleri aştı. bugün de aynı tablo devam ediyor. Bu senenin en etkili ilk fönünü senenin son zamanında yaşadık. yazın bile böyle bir atak yaşamamıştık. Önümüze bakacak olursak;


    Sabahki güncellemelere göre ise cuma gününden itibaren mevsim normallerine inmeye başlıyoruz. Sıcaklıklar kademeli olarak düşecek ve yer yer etkili yağışlar görülecek. Sahillerde kar yok. Mini serinlemeden sonra ise şubatın ikinci haftasına kadar önemli bir hava olayı beklemiyorum. Beklentimiz olan Ocak 15 sonrası için veriler tersine döndü maalesef.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Evet önümüzde gayet güzel mevsim normalleri altında yaklasık 1 hafta aralıklarla sürecek kış ı hissettirecek soguk ve kar yagışını biraz daha aşağı rakımlara çekecek bir sistemimiz var sonrası için de güzel güncellemeler görüyoruz ,oyna devam.

  • evet maalesef acı tablo gerçekleşti. kademeli olarak sıcaklıklar yükselerek dün itibariyle birçok noktada 20 dereceleri aştı (trabzon bölge 23,7 ölçüldü) Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve bir çok nokta 20 dereceleri aştı. bugün de aynı tablo devam ediyor. Bu senenin en etkili ilk fönünü senenin son zamanında yaşadık. yazın bile böyle bir atak yaşamamıştık. Önümüze bakacak olursak;


    Sabahki güncellemelere göre ise cuma gününden itibaren mevsim normallerine inmeye başlıyoruz. Sıcaklıklar kademeli olarak düşecek ve yer yer etkili yağışlar görülecek. Sahillerde kar yok. Mini serinlemeden sonra ise şubatın ikinci haftasına kadar önemli bir hava olayı beklemiyorum. Beklentimiz olan Ocak 15 sonrası için veriler tersine döndü maalesef.

    En tutarlı tahminler sende. Şubata kadar bir şey yok sahiller için demek. Şubatın nasıl geçtiği son yıllarda malum. İşimiz zor. Hem de çok zor.

  • Bizim coğrafyamız için kar haritaları anlam ifade etmez.

    Yükselti içeriye 100 metre kadar sokulduktan sonra ani bir yükselmeye gider bu da bu tarz haritalarda 100 metrelik bir alan için anlam ifade etmez.Genele yayılır ve genele yayıldığında bölgemiz dağlık ve yüksek bir arazidir.Sahil kısmı az yer kaplar.