Orta Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Belediyeler sınıfta kaldı ara mahalleler buz pisti gibi kayıp düşüyodum az kalsın.Ana yolları bile açmadılar tuzlamadılar arabalar geçe geçe açılıyor kendi kendine.

  • Sistem değerlendirmesi yapalım:


    Son yılların en soğuk çekirdeğini barındıran Karadeniz'i kara boğan nam-ı diğer azlağ Samsun'da isteneni vermiş midir?


    Burada birçok arkadaşla birlikte sistemi yorumlaya çalıştık. Cuma gecesi girecek olan sistemden pek bir şey beklenmemesi gerektiği sistemin en etkin kısmının şehrimizde pazar günü olacağını belirttik. Cumartesi gününün genellikle boş geçip akşam saatlerinden itibaren kütlelerin bizi etkisi altına alacağını söyledik. nitekim öyle de oldu. 8 Şubat Cumartesi günü her yer kara gömülürken biz güneşlendik. Nedeni soğuk çekirdeğin merkezinde kalmamızdı. Her türlü basıncın ve sıcaklığın çekirdeğinde kalmak olumsuzluk anlamına geliyor ve bizde buna maruz kaldık. Maalesef herkes kar fotoğrafları, videoları atarken biz güneşin fotoğrafını attık. Bu durum akşam saatlerinde de devam etti saat 21 sularından sonra işer değişmeye başladı ve İlahi bir kuvvet ile Kuzeybatı yönlü kütleler aldık. Bu noktada karayel mi yıldız mı tartışması döndü ben ull sistemi dışında yıldız rüzgarı beklemediğimi söyledim ancak GFS ısrarla yağışı iyi verdiği için herkeste bir yıldız beklentisi oluştu lakin rüzgar karayel olarak devam etti ve buna rağmen yağışlar arttı.


    Bafra üzerinden nasıl kütle aldık?


    Bunun net bir cevabını sanırım hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Atmosfer kafasına göre ne isterse onu yapıyor :) Soğuğun çok güçlü olması kuşkusuz bir etken ancak tek başına değil başka neler etkili olmuş olabilir? GFS bu etkiyi nasıl fark etti de Ecmwf edemedi? Üstüne düşülürse sonuç çıkarılabilir belki ama kim uğraşacak :)


    Geldik pazara...


    Pazar günü ilk tahminlerimizde yoğun kar yağışlarıyla geçecek 1 günde 20-30 cm kar alabileceğimiz durumdayken maalesef burada işler sonradan değişti ve cumarteside olduğu gibi gündüz saatleri büyük oranda boş geçti. Bazı tahminlere göre tamamen kesmesi beklenen yağış dün hafif-orta kuvvette ki geçişlerle erimeyi yavaşlattı sadece. Üstelik ull de güç kaybetti etki süresi daraldı. Buna karşın akşam saatlerinde yine ortalığın karışacağını biliyorduk ama talihsizlik bu ya belkide saatlerce yağış bırakacak 2 tane bant metrelerle avucumuzdan kaydı. Kilometre demiyorum bakın metrelerle kaçırdık bunları. birini bile alsak şimdi neler olurdu? İlerleyen saatler de kütlelerin yönü kuzeye yaklaşınca deniz üzerinden gelmeye başladılar ve gece muradımıza kavuştuk. Atakum maalesef çok şanssız konumdaydı şartlar İlkadım ve Canik için uygundu. Atakumlular üzügünüm ama bayağı şey kaçırdınız bugün kar miktarı 7 cm görülüyor kahkahayla güldüm :) İlkadım'da en az 25 cm var. Yazında bazen diyorduk İlkadım yıkılıyor Atakum günlük güneşlik işte bu tarz durumları zaman zaman yaşıyoruz. O 2 bandı kaçırmasaydık gece neler olurdu neler... Ama buna da şükür kapanışı her zaman olduğu gibi iyi yaptık.


    Sistem yeterli miydi?


    Sistem tamamen tahminlerimiz doğrultusunda ilerledi desek yalan olmaz. Bizi üzen nokta hem cumartesi hem pazar gündüz saatlerinin boş geçmesi oldu. Doğu Karadeniz gece gündüz demeden bam bam bam gitti biz sadece geceleri bekledik. O açıdan tüm Samsunlu üyeler depresyona girdi bunu yaşayacağımızı bile bile. Sağın solun önün arkan kısacası her yerin kar alırken sen izliyorsun ister istemez moral motivasyon bırakmıyor insanda. Sistem öncesinde hedefi en az 20 cm diyerek aslında 30'u kastettik. Sabırla imtihan olduğumuz bu sistemde belki 30'u bulamadık ama 20'yi geçtik yani benim açımdan yeterli oldu. Sisteme uzun aralıklar vermeseydik 3 tane hayvani bant kaçırmasaydık şimdi 35-40 cm olmuştuk talihsizlik yapacak bir şey yok. Sistemin en büyük handikapı gündüz saatlerinin boş geçmesi oldu 3-5 bir şeyler alsaydık belki bu kadar isyan olmayacaktı. 31 Ocak 2017 sisteminin tam zıttı oldu desek yeridir biliyorsunuz o sistemde tüm yağışı gündüz aldık diye rekordan olduk belki de böylesi hayırlı oldu.

    Tekrar söylemem gerekirse sistem benim için tatmin edici oldu ancak sistemin gücüne kıyasla zayıf kaldığını es geçemeyeceğim. Peki azlağ mıdır? Değildir. Azlağ benim için efsanenin bir alt versiyonu demek Samsun'da efsane kelimesini 50 cm yağınca kullanıyoruz azlağda buna göre 35-40 cm kar demekti. Soğuk açısından tartışmasız azlağa yakıştı -3 dereceyi uzun zamandır görmüyorduk ah bir de o kütleler ıska geçmiyeydi işte o zaman yağış açısından da azlağ olacaktı sağlık olsun 3 yılın üzerine iyi geldi. Doğu Karadeniz içinse kesinlikle azlağ oldu hatta bazı yerler efsaneye evrildi diyebilirim.


    Yarın İstanbul'a gidiyorum yaklaşık 1 hafta kalırım dönüşte şubatın 20'sinden sonraki süreci takip edeceğiz uykusuz geceler daha bitmedi. Uzun bir yazı oldu okuyan herkese teşekkürler :)

    Einmal editiert, zuletzt von Gréy ()