Ev yapımı ‘Plüviyometre’ (yağış ölçer) Yapımı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ellerinize sağlık hocam yanlız anlamadığım bir durum var. Neden hesaplamalara ihtiyaç duydunuz? Bildiğim kadarıyla huni çapına eşit çapta bir kap kullandığımız takdirde doğrudan suyun yüksekliği bize sonucu vermeli. Mesela 10cm çapında huni ve kap kullandigimi varsayarsam, o 10cm^2 ye düşen yağışı dogrudan biriktirmiş olurum. Eğer ki içerideki biriken su yüksekliği 26mm olursa alınan yağış 26mm olur.


    Ölçümü 1m^2 lik kapla yapıldığında veya herhangi bir kap ile yaptığımda cikan sonuç farkli olmamali diye düşünüyorum.

  • berkeeldek teşekkür ederim.

    5yWPPq.jpg

    JDPRAE.jpg

    Yukarıdaki görselde olduğu gibi eşit yükseklikte olacaklar fakat bu sefer küsürat okumak zorlaşacak.( Kendim birkaç defa denedim)

    Direkt cetveli elimize alıp kaptaki suyu ölçmek yerine düşen yağmur suyunu mililitre olarak alıp, formülde yerine yerleştirip çıkan sonuca baktığımızda daha iyi ve küsürlü sonuca ulaşabiliriz. Bu yüzden böyle yapmak daha mantıklı geldi.

    O yüzden huni kısmında kap ile aynı ebatlarda olsun demiştim. Ki mümkünse kısmı yanlış olmuş yanlış yazmışım, mümkünse değil kesin aynı ebatlarda alınmalı huni. :)

    3 Mal editiert, zuletzt von -Jupiter- ()

  • TFA 47.3003 Yağış Ölçer


    Satın almış olduğum yağış ölçerden bahsedeyim.İlk önce nereye koyduğumu ve ne şekilde kullandığımı söyleyeyim.Aldığım yağış ölçer sıcaklık ve yağışı ölçüyor.Nemi ölçmediği için başka termometreden o sorunu hallettim.Sıcaklığı çok hassas olarak ölçmüyor yağış ölçerde ki sıcaklığa daha çok bakıyorum.


    NDzVVQ.jpg


    Şimdi ise Yağışölçerimi nereye konumladığımı göstereceğim.



    aYVqBB.jpg


    Çatıda açıklık alana koydum yağışın daha doğru hesaplanabilmesi için.Çünkü yağmur rüzgarla yağdığında eve yakın konumda kalırsa yağmur damlaları yağış ölçere sağlıklı olarak giremez.Ağaç-ev v.b. yağışı engelleyecek yerlerden uzak yere konumlayın.


    r1ALmz.jpg


    Çatımız yağmur sularının akması için eğimli olduğu için selenin içine koyduğum yağış ölçer eğik durmasın ve yanlış ölçülmesin diye altına 3-4 cm'lik bir tahta yerleştirerek düz durmasını sağladım.


    vPOzmD.jpg


    Yağış ölçerin ağırlığı düşük olduğu için içine ağırlık koydum çünkü sert rüzgar estiğinde oraya buraya düşmesi olağan.Zaten çatıda yer alıyor o yüzden ağırlık ile yağış ölçerin uçmasını engelledim.


    Yağış ölçer yağışı şu şekilde ölçer.Gördüğünüz gibi çukur bir kap var ufak bir delik var yağış düştükçe yağış 0.4 mm. veya 0.5 mm. şeklinde hesaplanıyor.İçinde bir terazi sistemi var yağış delikten aşağı düştükçe o terazi sistemi oynuyor o oynama şiddetine bağlı olarak yağışı ölçüyor.Şiddetli yağışlarıda iyi ölçüyor bu Haziran ayında 5 dk'da 6.7 mm. ölçmüştü şiddetli yağışlarıda rahatlıkla ölçüyor.


    Şimdi sıra ise göstergesinde.


    9NnX49.jpg


    Göstergeyle yağış ölçer arasında kablosuz bir uydu bağlantısı var.Siz yağış ölçeri kurup tarihi saati ne türden hesaplanacağını(mm-inch) ayarladıktan sonra hem sıcaklık hem de yağış değişimini uydu sistemiyle kendisi güncelliyor.


    - Monsun 3003 cihazının ekranından görebileceğiniz bilgiler şu şekildedir:


    Ekranın üstünde; değişmeli olarak sırasıyla iç sıcaklık değeri ve dış sıcaklık değeri,

    Ekranın orta bölümünde sırasıyla saat, tarih, toplam yağış değeri, 1 saatlik yağış değeri, 24 saatlik yarış değeri, anlık yağış değeri

    En alt bölümde ise sırasıyla grafiksel olarak günlük, haftalık, aylık yağış değeri.Mesela haftalık geçmişi siz için göstereyim.


    9NnX49.jpg

    - Cihazın kaydettiği iç ve dış ortam için maksimum ve minimum sıcaklık değerlerini inceleyebilirsiniz.

    - Yağmur alarmı bulunmaktadır. Bu alarmı aktif hale getirildiğinde; yağmur yağdığında cihaz bip bip sesi ile uyarı verecektir.

    - Programlanabilir sıcaklık alarmı da bulunmaktadır.

    - Gösterge bölümü duvara asılabilir veya masaüstünde kullanılabilir.

    - TFA 47.3003 yağmur miktarı ölçer cihazın kurulumu çok basittir. Sensör ile göstergeyi birbirine tanıtmak için kabloya gerek yoktur.

    - Ana ünite ile Transmitteri arasındaki mesafe maksimum 30 metre olmalıdır. (Kullanılan yere göre değişebilir)

    - Cihazın yağmur sensörü açıklık bir yerde olmalıdır. Yağmur hakkında sağlıklı bilgi edinebilmek için, sensör açıklık bir yerde olmalı ve sensörün yağan yağmur kolaylıkla hazneye kolay bir şekilde dolmalıdır.

    - Kutu içerisinden çıkan parçalar; Cihazın kendisi(Ana ünite), Transmitter(Yağmur ve sıcaklık sensörü), Ana ünitenin ayağı, 5 adet 1.5V pil AA pil,


    Bu da kullanım klavuzu


    7-201509140600401.jpg


    Sıcaklık dış ortam ölçüm aralığı-50°C ... +70°C


    Sıcaklık ekran çözünürlüğü0.1°C


    İletim MesafesiMaksimum 30 metre


    Min/Max ÖzelliğiVar


    EkranLCDBoyutları


    Ana cihaz: 94 x 24(48) x 122(130) mm/


    Sensörü: Ø132 x 160mm


    Garanti Süresi2 yıl


    Sıcaklık ölçüm aralığı-10°C ... +50°C


    Yağmur Miktarı Ölçüm Aralığı0 . . . 9999 mm (0 . . . 999,9 inch)


    İletim Frekansı433 MHz


    °C/°F birim seçebilme özelliği Var


    Ekran ölçüleri63 x 50 mm


    AğırlıkAna cihaz: 114 gr/ Sensörü: 247 gr


    Güç kaynağıAna cihaz: 3 adet AA pil/ Sensör: 2 adet AA pil


    Kendim her gün düşen yağışları gece 12'den 12'ye hesaplıyorum.Düşen yağıştan sonraki rakamı ve yağmadan önceki rakamdan çıkararak bir deftere not alıyorum.Mesela Mayıs ayında düşen yağışlar şu şekildeydi.



    r1AL2m.jpg


    Havaforumsevdalısı / -Jupiter- / Silverhand