2018-2019 Sonbahar - Kış Sezonu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • wildleo1907 Hocam bu sonbahar mevsiminde pastırma ayazı görebilecek miyiz? Modellere baktığımda Azor'un hamleleri olacak gibi sık sık bu yüzden polar koridoru yukarımızda açılacak gibi gözüküyor. Siz nasıl görüyorsunuz ay sonu ve Kasım'a girişi?

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • wildleo1907 Hocam bu sonbahar mevsiminde pastırma ayazı görebilecek miyiz? Modellere baktığımda Azor'un hamleleri olacak gibi sık sık bu yüzden polar koridoru yukarımızda açılacak gibi gözüküyor. Siz nasıl görüyorsunuz ay sonu ve Kasım'a girişi?

    Kasım ayında pastırma ayazı yaşanması olasılığı geçtigimiz yıllara oranla bence daha düşük keza orta Akdeniz oldukça hareketli ancak siklon rotaları Girit - İç Ege - Doğu Marmara - Kırım rotasını izlerse doğu bölgelerde periyodik yağışsız kuru soğuk dönemleri yaşanması muhtemel görünüyor.

  • Kasım ayında pastırma ayazı yaşanması olasılığı geçtigimiz yıllara oranla bence daha düşük keza orta Akdeniz oldukça hareketli ancak siklon rotaları Girit - İç Ege - Doğu Marmara - Kırım rotasını izlerse doğu bölgelerde periyodik yağışsız kuru soğuk dönemleri yaşanması muhtemel görünüyor.

    Allah yazdiysa bozsun hocam bu kurakik doğu bölgeleri yedi bitirdi

  • İçinde bulunduğumuz ay itibariyle 240h lik öngörülerin değişmesi ve hatta bu sapmanın olağanüstü boyutlarda olması tartışmasız normal bir durum olarak kabul edilmelidir. Kasım ayının ilk yarısı bitmeden bir kış tahmini yapmayı planlıyorum. Lakin ben öyle grafikli bir desteği sağlayamayabilirim şimdiden kusuruma bakmayınız ;)

  • @4 Şubat o tarihlerde Sibirya yükseğinin konumu bana geçen yılı hatırlattı. Kasım ayı ile ilgili yapmış olduğum ön yorumların bazılarında Samsun Mersin hattının doğusunun periyodik geçici bir kurak dönem geçireceğini belirtmiştim. Uzun soluklu olmayacağını düşündüğüm bu görüntü ile ilgili sana katılmamak elde değil.

  • uzun vadede solar aktivitenin dusmesini bu mini buzul cagi iddialarini nasil yorumlarsiniz vercek olabilir mi spekulasyon mu

    Bu konuyla ilgili eğer ingilizceniz yeterli ise yazılan bilimsel makaleleri okuyabilirsiniz. Yaşanan mini buzul çağı döngüleri ile solar minimum çevrimleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tartışmasız doğru. Etkileri 2019 ve 2020 de daha belirgin olarak kendini gösterecek benim kanaatime göre.

  • ben bu konuyu yaklasik 10 yildir duyuyorum nasa oncesinde ingilizler ve ruslar aciklama yaptibu konuda ama su aralar daha cok dillendiriliyot petrol ve dogalgaz savaslari hizlandi bu yonden talep olusturmak icin yapilan bi spekulasyon olabilir de diye insanin aklina geliyor

  • ben bu konuyu yaklasik 10 yildir duyuyorum nasa oncesinde ingilizler ve ruslar aciklama yaptibu konuda ama su aralar daha cok dillendiriliyot petrol ve dogalgaz savaslari hizlandi bu yonden talep olusturmak icin yapilan bi spekulasyon olabilir de diye insanin aklina geliyor

    Yıllardır 2020 tarihi vardı zaten hocam.

  • Sayın wildleo1907 hocam; kasım ayının ilk yarısında yapmayı planladığınız kış tahmininde özellikle şubat ayı hakkındaki görüşlerinizi fazlasıyla meraklıca bekliyor olacağım. Çünkü ben soğuk bir Şubat ayını çok özledim. :) Kar kışın her ay güzel fakat benim için Şubat'ta ki kar başka. :) Uzun süredir Şubat aylarımız durgun; "Cold Shot"ları umarım Şubat'ta da görürüz.. :saint:

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Avrupa geneli Batı Rusya ve Akdeniz havzası için yapılan son güncel kış öngörüleri hakkında bazı kısa bilgiler vermek istiyorum. Son hafta verileri geçmişe yönelik birikimli verilerle harmanlandiginda solar aktivitedeki minimum seviyelerin artık tartışmasız şekilde bu yılın sabit paternlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Zayıf La Nina olarak başlayan 2018 yılının 2019 a girmeye yaklaştığımız şu günlerde önce nötr ve ardından zayıf El Nino'ya evrildiğini izleyebiliyoruz. Bu çevrim yıllarının analojisine bakıldığında özellikle Ocak aylarında sert soğukların belirtilen coğrafyayı etkilediği görülüyor. Birçoğumuzun kulağını diklestirecegi örnek yıllardan birisi 1986-1987 kışı. SSW olarak adlandırılan anı stratosferik ısınma yine belirtilen Ocak ayı içerisinde olabilir. 10 hpa değerleri uzun vadede dikkatlice izlenmeye devam edilmeli diye düşünüyorum. Sibirya kar örtüsü geçtiğimiz günlere göre genişlese de henüz son yıllar ortalamalarını geçemedi lakin ben bu endikatore çok takılmıyorum. Yapilan çalışmalar önce Ocak ayına dair beklentilerimizi coşturur nitelikte. Bununla birlikte Şubat ayına dair konuşabilmek için Kasımın ilk haftasını beklemeyi doğru buluyorum. Kasım ayı demişken Trakya Marmara ve Batı Karadeniz kıyıları acısından yılın ilk sert sisteminin bu ayın 3. Haftası civarında beklediğimi yeniden hatırlatmak isterim. Barents Denizi ile iskandinavya ve Baltık arasında genişleyerek bir süre stabil hale gelecek YB'in gerçekleştireceği iki ayrı salınım Doğu Avrupa Balkanlar ve Kırım arasındaki koridordan birer hafta arayla ülkemizi etkileyebilir. Şimdilik haberler bu kadar. Bu arada kış lastiklerini taktırmak için sıraya girmek istemeyenler varsa bunu bence Kasım ayının ilk 10 günü içinde halletsinler zira sonrasında sıkıntı olabilir ;)