İyisiyle kötüsüyle bir sistemin daha sonuna geldik biliyorum her karlı sistemde olduğu gibi bir kaç gün kendimizi boşlukta hissedicez ve okula gidenler derslerine işe gidenler işlerine yoğunlaşicaklar ve buda unutulcak hayatın gerçeği bu.Ve sonra yine yeni kışlar gelicek ve hep beraber yine bu güzel ortamda buluşucaz o yüzden tartışıp boş yerede kalp kırmaya hiç gerek yok arkadaşlar Allah herkese sağlıklı mutlu ömürler versin.Gece gündüz burda sistemi takip eden ve onlara burda bilgi veren hocalarımıza,moderatör ve adminlerimize teşekkür ediyorum.
Posts by wasker
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Bayrampaşa Altayı'ı uğurluyor Lapa Lapa..
-
Bayrampaşa 20 cm gidiyor Anadolu yakasındaki sarı ekolu kütle sanki yay çizip bu bölgeye kayıyor
-
GOP Bayrampaşa eyüp 40dbz karambol geldi ve kütle çok yavaş ilerliyor
-
Yatık poyraz var Eyüp,GOP,Bayrampaşa uyuma 10cm bırakmaya geliyor
-
Bayrampasa karambol
-
Arkadaşlar selamlar,
Verilerden alıntılar yaparak görsellik açısından zengin bir analiz yapmayı planlıyordum, ancak çok fazla istek geldiği için bu işi biraz aceleye getireceğim.
Bir kaç ayrı konu olacağı için paragrafları ayıracağım.
İlk olarak temelde iki ayaklı bir sistemimiz vardı ve bunun ilk ayağı bugün yaşadığımız, troff geçişi sırasında yaşanan cephe yağışıydı. Bu troff 1 hafta kadar önce oldukça güçlü görünürken sonra zamanla gücü kaybolduğu için radarımızdan çıkmıştı. Son iki gündür ise tekrardan gündeme "kar olasılığı" olarak girmişti. Dün son görüntüde "avrupa yakası başta olmak üzere sağanak sulu kar" şeklinde bir görüntüsü vardı ve karkolik furkan hocam bu konuyu değerlendirmişti.
Bu cephe geçişi sabah modellerinde daha doğuya doğru yayılacağını belli etti ve öğle çalıştırmalarında ise aşağıdaki gibi il genelinde ciddi miktarda etkili olacağını görmüş olduk. Yağış miktarı bazı konumlarda beklediğimizden çok daha fazla olunca, bu şiddetli yağış ile beraber sıcaklıklar da bir miktar daha düşük seyretti.
Ortalama olarak yüksek kesimlerde 2-5cm örtü bırakmasını beklediğimiz yağış genel olarak 5-7cm örtü bıraktı ve bazı kuzey kesimlerde de 20cm'i aşan miktarda kar örtüsü oluşturdu. Uzun süredir kar göremeyen kıyı kesimlerde ise görsellik olarak ciddi miktarda tatmin yaşandı hatta bazı kesimlerde anlık örtüler bile oluştu.
Bu saatlerde artık bu cephenin etkisinin kaybolmasını bekliyoruz ve ilerleyen saatlerde radarda ilk DEK oluşumlarını göreceğiz.
Sistemin ikinci ayağında ise bu troff'un, batı ve doğusundan alacağı YB baskısı ile kuzeydeki soğuk kaynağından kopup bir çekirdek halini alarak, kırım üzerinden karadenize inişi olacak. Bu top halini alıp derinleşen soğuk çekirdeğinin üst seviyesinde -45 derecelere varan bir soğuk deposu olacak ki bu uzun zamanlarda görünen en kuvvetli çekirdeklerden biri. Ölçek olarak ise devasa boyutta. Kıyaslayabilmeniz adına: 17 şubat 2015'te İstanbul'da efsaneye sebep olan çekirdek bunun belki 10'da biri kadar küçüktü. O küçük çekirdek de Bermuda olarak bildiğimiz hatta çok etkili olmuştu. Bu çekirdek oluşum olarak farklı olsa da etki olarak benzer işler yapacak. Ölçeğinin devasılığı sebebiyle de bu efsanevi işleri 500-700km kadar uzun bir hat boyunca yapacak gibi duruyor.
Gelelim İstanbul'u ne kadar etkileyeceğine. Öncelikle biz bu efsanevi hat içerisinde maalesef bulunmuyoruz. Ancak çekirdeğin kıyıya ulaştığında alacağı dönüş ile bir anda kendimizi potada bulacağımızı düşünüyorum.
Yarın öğle saatlerinden itibaren DEK sağanaklarımız başlayacak ve bu sağanaklar aralıklarla pazartesine kadar devam edecek. "Ancak" DEK sağanaklarımızın daha organize hale geldiği hatta kırbaç gibi bir şerit halini aldığı 3 farklı dönem olmasını bekliyorum. Bunlar bahsettiğim çekirdeğin dönme hareketini yaptığı sırada oluşan uzanımlar ile gerçekleşecek.
Bu üç evreyi temelde şu şekilde anlatabilirim:
1- Çekirdeğin doğu karadenize siyah ok yönünde dalışa geçtiği sırada organize ve sık hale gelen DEK bantları. (perşembe gece-cuma sabah arası)
2- Doğu karadeniz kıyısına geldiğinde kırmızı ok yönünde kıvrımlanıp çekirdeğin merkezini Sinop'a aldığı sırada bize dalga veya bir kırbaç şeklinde gelecek olan yoğun DEK sağanağı. Bu radarda bir cephe yağışı gibi görünebilir. Biraz sonra muhtemel görüntüsünü daha aşağıda paylaşmaya çalışacağım.
3- Son olarak ise çekirdeğin Sinoptan Tunceli dolaylarına doğru yaptığı kıvrım sırasında oluşmasını beklediğim AB alanı ile, bölgesel olarak siklonik özellik gösterecek olan DEK yağışları (vorteks diye dilimize dolanan oluşum) Bu oluşumun en uzak kesimlerinde ise Çatalca bandı gözlenebilir.
Bu üç dalganın arasında ve geriye kalan diğer zamanlarda ise DEK bantlarımız aralıklarla kar yağışlarına devam edecektir.
Peki yağış tipleri ne olacak ve sıcaklıklar yeterli olacak mı sorusuna gelelim. Öncellikle bugünü pas geçtiğimizde sistemin geri kalanının %99'unda yağışlar kar olarak düşecektir. Çok nadiren gündüz ve cılız yağışlar sırasında ennn kıyılarda "belki" kky görülebilir. Onun harici tüm yağışlarımızın saf kar olmasını bekliyorum. Yağışlar kuvvetli olduğu anlarda gece-gündüz-kıyı farketmeksizin örtü oluşturacaktır. Çok etkili olmayan yağışlarda kıyılarda gündüz saatlerinde örtü oluşmasını beklemiyorum. Sıcaklıklar alçak kesimlerde gündüz 1/3 yüksek kesimlerde -1/1 aralığında olacak gibi görünüyor. Gece ise genel olarak don oluşacak diyebiliriz.
Gündüz yağıyor ama boşa gidiyor, keşke bu yağış gece olsaydı diyecekler için güzel bir haberim var: Bahsettiğim 3 sert dalga da gece saatlerinde olacak gibi görünüyor. 1. dalganın perşembe gecesi, 2. dalganın cuma gecesi (sistemin en güçlü anı), 3. dalganın ise cumartesi gecesi olmasını bekliyorum. Bu şekilde olduğu taktirde geceleri iyi miktarda örtü oluştuğunu görebiliriz. Gündüzleri de aralıklı kar sağanakları ile güzel örtünün korunmasını sağlayabiliriz.
Belki de en çok merak edilen kısma gelirsek: Geçen gün yağışların modellerde görünenden ne kadar farklı olabildiğini gösteren bir değerlendirme yazısı paylaşmıştım.
Linkini ekliyorum, okumanızı tavsiye ederim. RE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Altay Kar Fırtınası)
Orada da görebileceğiniz gibi global modellerde yağış miktarı ortalamasal olarak hesaplandığı için, İstanbul gibi deniz beslemesiyle yerel yağışlar oluşturabilen konumlarda yeterince başarılı olamıyor. O yüzden bugünden itibaren sınırlı alan modellerine yöneleceğiz ve tahminleri zaman zaman güncelleyeceğiz.
Şuan görünene göre basitçe şöyle ifade etmek istiyorum. İl genelinde genel manada kuzeyden güneye ve doğudan batıya doğru ilerledikçe "ortalama yağış miktarının düşmesini bekliyorum. Sistem boyunca istasyonlarda ölçülecek toplam yağışların en yüksek istasyonda yaklaşık 120mm en düşük istasyonda da yaklaşık 30mm olmasını bekliyorum. Bunu şu şekilde ifade edersek sistem boyunca farklı zamanlarda toplam yaklaşık 25 ila 150cm kar yağmasını bekliyorum. Bu tabiki miktarsal bir ifade; eriyecek, ezilecek, tutmayacak ve sıkışıp oturacak tüm kar değerleri buna dahil.
Sistem içerisinde yine en şanslı konumda gerçek değerle 40cm bizim gördüğümüz ve ifade ettiğimiz şekilde 70cm
En şanssız konumlarda ise gerçek değerle 7cm bizim gördüğümüz ve ifade ettiğimiz şekilde ise 15cm kar örtüsü oluşmasını bekliyorum.
Bu değerler doğuya ve kuzeye doğru gidildikçe ve rakım yükseldikçe "ortalama olarak" elbette artacaktır. Yani gerçek değerle il genelinde beklediğim ölçülecek en yüksek kar derinliği miktarı 7-40cm veya bizim gözlemleyip ifade ettiğimiz cinste 15-70cm olmasını bekliyorum.
Sistem ölçek ve potansiyel olarak "efsanevi" statüsünde bulunuyor ve neredeyse 1000km uzağında olan biz bile ortalamanın epey üzerinde bir sistem yaşayacağız.
Kaçan balık açısından ise şunu söyleyebilirim ki karadeniz kıyılarında bazı şehir merkezlerinde yer yer 1m üzerinde "gerçek kar derinliği" ölçülmesini bekliyorum.
Heyecanla başlıyoruz
-
Herkese iyi geceler sabah görüsürüz yatın biraz dinlenin uykusuz kalıcağımız günler yaklaşıyor.
-
Gfs nasıl arkadaşlar
-
İki büyük model çok büyük iddiaya girdiler gfs nin senaryoları oturmuş gözüküyor inanın senaryoların 20 si kötü 10 tanesi iyi olsa ecm haklı çıkabilir diyebilirdim ama 30 senaryodan 26 tanesi iyi ise süpriz olmazsa gfs kazandı diyebiliriz birde gefs şu haliyle İstanbul'a batı yaka doğu yaka demeden 30 cm kar veriyor buda bütün İstanbullu arkadaşlarımı tatmin edicektir dua edelim en az gefs'in kar haritası gibi gelsin.
-
-
Arkadaşlar kar haritasinin son halini paylaşabilirmiyiz
-
Daha önceki maçı kazandık Karadeniz'e karşı bunuda kazanıcaz insallah
-
Ecm kar haritasını paylaşabilecek yok mu
-
Arkadaşlar şimdi bu radardaki kütlelerin şekli dairesel hareketi vortexin öncü kuvvetlerine benziyor ilerleyen saatlerde vortexin radarda gerçek gücünü görücekmiyiz?yoksa hep bu şekil parça parça mı gelicek kütleler uzman arkadaşlardan yorumları bekliyorum.Herkese güzel,karlı günler diliyorum.
-
Ya arkadaş bu Bayrampaşa tarafları niye böyle sol tarafı vuruyor sağ tarafı vuruyor orta hep boş anlamadım gitti
-
Yassı ören asfal bile tutmuş
-
Şuan kütleler giriyor kar yağan yerler varmı yoksa yagişlar yağmur olarak mı düşüyor
-
Paylaşan arkadaş yok mu?
-
Gaziosmanpaşa berec civarları anacadde bile tuttu çok iyi bant yakaladık