Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Denizli'de bir inekte şap hastalığına rastlanmış 17 mahalle karantinaya alınmış, bu şap hastalığı nedir bilen var mı?

    Hocam, Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.

    https://vetkontrol.tarimorman.…2fff8012f1b5&UrlSuffix=76

  • Kırım kongo kanamalı ateşi vakaları Sivas’ta kendini gösterdi.

    Her sene havaların ısınmasıyla birlikte baş gösteren kene ısırmasına bağlı kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı vakaları Sivas’ta bu yıl erkenden kendini göstermeye başladı.

    Bir yandan Sivas İl Pandemi Kurulu’nda da görev yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin bu yıl anılan hastalıkta çok büyük bir artış olduğunu söyledi. Normal verilere bakıldığında bu yıl hastalığın daha erken görüldüğünü söyleyen İlhan Çetin, şu ana kadar 7’si şüpheli toplamda 35 kişide bu hastalığın görüldüğünü, bunlardan bir kişinin ise kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini söyledi.

    Daha öncesinde kırım kongo kanamalı ateşi sebebiyle hastaneye gelenlerin yaklaşık % 30’luk kısmının kurtarılamadığını hatırlatan İlhan Çetin, günümüzde bu hastalığa karşın daha etkin tedavilerin uygulanabildiğini söyledi.

    https://www.sivashaberler.com/kirim-kongo/

  • Daha çok İç Anadolunun Yozgat,Sivas,Tokat gibi kuru bölgelerinde görülüyor bu durum hocam.Nemli bölgeler çok etkilenmez.Ben Ankara'da da piknik alanında rastlamıştım canlı olarak.

  • @Yiğit254 hocam anadolu topraklarının çoğunda yaşıyor bu canlılar. Çevremdeki bir sürü insana kene yapıştı zamanında. Okulda bile. Akrep falan da boldur köylerde sürekli insanların evinde dolanırlar.

    Sahil bölgeleri gibi nemli noktalarda daha az görülüyor.İlgi alanımda olduğu için az çok bilgiye sahibim.Hayvancılıkla uğraşan köylülerimizde de görülüyor evet maalesef..Dikkatli olmak lazım ama her kene de zararlı değil zaten.Geçmiş senelerde artış göstermişti ancak son yıllarda daha normal ilerliyor diye biliyorum kırım kongo vakaları.

  • Evet dediğiniz gibi o bölgelerde oluyor. Zaten bu KKKA vakaları her sene çıkıyormuş o bölgeden ama bu sene vakalar biraz daha erken çıkmış.

    Doğrudur.Genellikle kırkikindilerden sonra vakalar artmaya başlıyordu yanlış hatırlamıyorsam yani yaz döneminde.Bu sene erken gelmiş ama tabi mevsim normallerinden yüksek sıcaklıkla ve yağışsız dönemle de alakası olabilir diye düşünüyorum.

  • Arkadaşlar HF Marketten rozet alırken profilinde rozet olmasına rağmen tekrar rozet alan üyelerimiz var.Eğer geçmiş dönemlerde özellikle Kar sevdalısı rozeti aldığını düşünen ve bunu profilde göremeyen üyelerimiz var ise lütfen bana özelden yazın.Gerekli düzenlemeyi yapacağım.

  • Arkadaşlar HF Marketten rozet alırken profilinde rozet olmasına rağmen tekrar rozet alan üyelerimiz var.Eğer geçmiş dönemlerde özellikle Kar sevdalısı rozeti aldığını düşünen ve bunu profilde göremeyen üyelerimiz var ise lütfen bana özelden yazın.Gerekli düzenlemeyi yapacağım.

    Admin benim oraj sevdalisi rozetini geri alip hf puanımı geri yuklermisin saygılar