2018-2019 KIŞI UFAK TEFEK RİVAYETLER

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yazılanlardan anladığım bu senede "Ya hep Ya hiç senaryosu" yaşama şansımız az değil. Umarım 1 adet de olsa bu sene sağlam kar bırakacak sistem alırız. Aradan aylar geçmesine rağmen geçen kış hala dün gibi, sanki üstümüzde bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi soğuk kalkanı vardı. Akıllara ziyandı. 44 yaşındayım şuana kadar yaşadığım en berbat kışlardan biriydi. Bundan daha sıcak ve kurak kışlar yaşadık suya hasret kaldık ama en azından beklenti doğrultusundaydı ve tutarlıydı. Bu sene hiç olmazsa en olumsuz senaryolar ile başlayıp kendimizi alıştırıp sonu güzel bitmesini tercih ederim.

  • KASIM SONUNA KADAR KISA BİR BAKIŞ ;

    Eylül başında yaptığım MJO döngüsü tam bir U dönüş yaptı.Bunu öngören GEFS le kasım sonına kadar bir bakalım...

    diagram_40days_forecast_GEFS_member.gif


    Şu an faz 2 deyiz.16-19 arası etkin olmayan dönemden

    z500_p2_10_1mon.png


    20 sinden itibaren faz 8 geri dönüş yapıyor ;

    z500_p8_10_1mon.png

    Aysonu kadar böyle devam ederken 1 Kasım da faz 1 e geliyor ; Bunun olabileceğini Eylül ayında öngörmüştüm...

    z500_p1_11_1mon.png

    Karadeniz bu zamanda şanslı olabilir.Kasım da kar görmek istiyorsak faz 4 ya da 5 e gelmemiz lazım.Yoksa sıkıcı günler devam edecek...

    Faz 4 ;

    z500_p4_11_1mon.png

    faz 5 ise

    z500_p5_11_1mon.png


    Yalnız EPS 1 kasım da bir easterly durumu ortaya koyuyor o zamanda kuzeydeki yb genişleyip üstümüze çöküyor ve kasım sonuna kadar sıkıcı günler oluşuyor.Aşağıda görseli avrupa-asya birlikte verdim...

    d4b9f518.png

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Havaforum ailesine öncelikle merhaba

    2018-2019 kışı umarım biz kar severleri memnun eder.

    Kasım ayındaki accuweather kış raporu

    ve basınç dizilimleri bize en büyük ipucunu verecektir. Azorun konumu ve Akdeniz çanağının ürettiği alçak basınç bize unutamayacağımız bir kış yaşatır.

  • Accuweather 2017 kışı öncesi de bize warm demişti ama olanlar ortada.Bizim için kötü tahmin bile yapsalar umudumu kaybetmem.Batı Avrupa ve Rusya için verdiklerinden de dolaylı yorum çıkartırım.Örneğin Doğu Avrupa ve Rusya için Cold yada Cold Shots Late demeleri de umut verici olur.

  • Accuweather Kış tahminini 16-17 ekim gibi yayınlar yani az kaldı muhtemelen iyi bir şey veremeyecek gibime geliyor ama bakacağız

    Silinen mesajlarınız dahil toplam 9 mesajınız var 1'i hariç diğer 8'i accuweather ile alakalı ya fotomontaj mesajları yada accuweather kötü tahmin de bulunacak mesajları.Ben mi çok geride kaldım accuweather ne verirse o olur mantığı mı oluştu da bu kadar bağlanılır oldu.Sürekli bir olumsuzluktan bahsediyorsunuz.Ya kişisel ruh haliniz böyle ya da kasti yapıyorsunuz.Sabretmiyorsunuz yada sabretmek istemiyorsunuz.

  • Yine beğendiğim bir tahminci (zac) ın Ön kış tahmini ;


    Mevsimlik Modeller

    Önce Kuzey Amerika merkezli Mevsimsel modellerin çoğunu tasvir eden çoklu model topluluğu olan NMME ile birlikte oluyoruz.


    IMG-5380.png
    Doğu ABD ve Japonya için hafif sıcak sıcaklık anomalileri ve Amerikanın Batı Kıyısı ve Avrupa Alpleri'nde kış için çok daha sıcak anomaliler gösterir.

    IMG-5381.png
    En son UKMO Sezonluk tahmininde, Doğu ve Güneybatı ABD için daha fazla kar yağışı, Japonya için ortalama kar yağışı (hala çok fazla kar) ve Avrupa ve PNW(Kuzey batı Pasifik) için ortalamanın altında.

    IMG-5385.png
    En son EC Mevsimsel çalışması, Doğu ABD ve Kaliforniya için daha çok kar yağışı, çoğunlukla Japonya ve Avrupa için ortalama koşullar ve PNW için kötü koşullar gösteriyor.

    Öncelikle modeller (ve diğer modeller de dahil) genel olarak daha karlı bir Doğu ABD, Japonya için ortalama, Avrupa için ortalamanın biraz altında ve daha az kar yağışlı PNW gösteriyor.

    ENSO

    ECMWF havza çapında ENSO olayını gösterir, yani güçlü bir Kuzey Pasifik jet akışını yaratacaktır. Bu, Kaliforniya'ya bir çok kar yağışı verecek ve teorik olarak Doğu ABD'yi daha az soğuk hale getirecektir. Bu sürecin, Doğu ABD için daha fazla kar yağışı sağlayabileceğine inanıyorum. Çünkü, Kaliforniya'da güneyde süren jetstream, ortalama Aleutian Alçağın'dan biraz daha uzak ve muhtemelen + EAMT olaylarının etkisiyle -EPO'nun güçlü tutulacağına olan inancım nedeniyle. sezonun çeşitli aşamaları, verilen + AAM Niño Faz'dır. Bunların hiçbiri, sezonun çoğunda bir sır altında olmayı umduğum PNW veya Güneybatı Kanada için bir kazanç sağlamıyor.

    IMG-5386.png
    El Niño'nun yoğunluğu açısından, NMME aşağıda zayıf-orta El Nino'yu göstermektedir.IMG-5390.png
    JMA, CFS ve EC modelleri de NMME ortalamasına benzer projeksiyonlar göstermektedir. UKMO ve ACCESS-S (hem farklı ülkelerden hem de aynı dinamik çekirdekten), kış boyunca yürürlüğe giren daha güçlü bir El Nino'yu göstermektedir. Ben şahsen zayıf ılımlı bir El Nino'yu + 1.0 + 1.2'den tahmin ediyorum. Özellikle sıcak olmadığı göz önüne alındığında, bunun etkilerinin bir kısmının boğuk olacağı anlamına gelir. Ancak atmosferik bileşen farklı olabilir.

    Atmosferden bahsetmişken, Güney Salınım İndeksi veya SOI'nin en son ECMWF tahmini, Niña (pozitif değerler) gibi garip bir şekilde dönerek atmosferik bileşeni gösterir. Tahminimce, bu, Niño ile bağlantılı anomalileri Batı ve Orta Pasifik'in derinliklerinde kavramaya çalışan modeller olabilir. Ya da belki de büyük bir değişimin işareti. UKMO ve JMA kabul ediyor ve CFS ve CMA (Çin) modeli aynı fikirde değil. Ayrıca, okyanus modeline benzer bir atmosferik ENSO farkı gösteren çeşitli modellerden bazı OLR / Precip tahminleri de vardır.

    IMG-5392.gif
    Bu yüzden zayıf-orta düzeyde bir havza çapında El Nino olayını göreceğimizi düşünüyorum. Belirli bölgeler üzerindeki kesin etkiler, bireysel bölge tahminlerine göre yakınlaştırılacaktır.

    QBO

    IMG-5393.png
    QBO negatiften pozitife doğru ilerliyor ve kritik 30mb seviyesi şimdi pozitife döndü. Bunun altta yatan etkileri, özellikle daha sonra sezonda bir + AO kurulumunun daha fazla şansı anlamına gelir. Bu Amerikanın Batı Kıyısı için daha fazla kar yağışı ve Doğu ABD, Avrupa ve Japonya için daha az kar anlamına gelir.

    QBO'yu biraz daha ayrıntılı olarak açıklamak ve bir indeks olarak ne anlama geldiğini açıklamak için, burada birkaç hafta önce benim bir paylaşımımdan gelişmiş bir özet var. "Ancak, QBO'nun bu tek sayı endeksi olduğu izlenimi veren yanlış bir izlenim veriyor. Bu, gerçekte ne olduğu değil. Ekvator bölgesi içinde 5-10mb'den 90-100 m'ye kadar giden bir salınımdır. zemin koşulları ve aşağıdaki Hadley hücreleri ile ilişkili daha fazla anormallikle sınırlanan stratosfer ve bunun üzerindeki Yarı Yıllık Salınım (SAO): QBO pozitif olduğunda ve 30 mb'de inerken, örneğin negatif olabilir Bölgesel rüzgar anomalileri, 50mb'den 100mb'ye kadar, bu, QBO'nun etkilerinin, aynı Salınım içindeki bu tutarsızlıktan dolayı, kesinlikle doğrusal olmadığını göstermektedir. azalan QBO'nun yüksekliğine ve fazına bağlı olarak farklı efektler yaratır. Ayrıca, devam etmek için QBO'nun gücü ve trendin normal bir QBO fazı ilerlemesi için mi, yoksa ilerleyişin özünde bir değişiklik mi olduğu da var. Bunlar QBO'nun Stratosferik Kutupsal Vorteksine, dolayısıyla troposferik karşı parıltısına ve daha sonra genel hemisferik dolaşıma doğru etkili bir şekilde etki eden faktörlerdir.

    Kar buzu

    Sibirya kar örtüsü şu anda ortalamanın altında. Ama uzun sürmez.


    IMG-5397.png
    Yukarıdaki EPS Kontrol Tahmini yaklaşık Ekim ayı sonunda gösteriliyor, Sibirya şimdi tamamen karla kaplı, insanların Avrupa’da daha fazla soğuk isteyip istemediklerini ve Doğu ABD ve Japonya’da daha fazla kar yağışı yapmak istedikleri -Ao geribildirimi veriyor. Ancak kar Moskova ya daha hızlı giriş yapmasını tercih ederim. Kuzey Amerika Kar Kapak da ortalamadan daha yüksek, gevşek bir + AO bağladı, ancak buna karşı, Doğu ABD için soğuk bol verir.

    Kuzey Kutup Denizi buzu açısından, şu anda tümüyle daha fazla -Ao zorlaması yaratan Laptev-Barents-Kara Denizi bölgelerinde ortalamanın oldukça altındadır. Mevcut tahminlere göre bunun çok fazla değişmesini beklemiyorum.

    IMG-5398.png
    PDO

    ECMWF, PDO'nun Kuzey Amerika Kıyısı boyunca sıcak anomaliler ile nötr veya hafif pozitif olduğunu, ancak normal olarak soğuk anomalilerin sadece nötr olduğunu göstermektedir. Bu, PDO'nun çok az etkiye sahip olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, kıyıdaki sıcak anomaliler benim tahminimin önemli bir parçası. PNO için daha az kar yağışı ve Doğu ABD için daha fazla kar yağışı anlamına gelen -EPO'yu zorlamaya yardımcı oluyorlar. Sıcak SST'ler ile çevrili olan Bering Denizi'nin güneyindeki ortalama anomaliler, Aleutian Alçağının yerini tespit etmeye yardımcı olur.


    IMG-5399.png
    Güneş

    Daha önce tartışıldığı gibi, bir solar minimumdayız. Bu, Avrupa, Doğu ABD ve Japonya için daha fazla kar yağışı ile ilişkili olan -AO zorlamalarını yaratıyor. Aşağıda mevcut güneş lekesi endeksi ve tahmini.


    IMG-5400.png
    MJO

    MJO'nun doğuya doğru ilerleyeceğini ve tipik El Nino'mdan biraz daha güçlü olacağını umuyorum. La Niñas, El Niño'nunkinden daha güçlü MJO'lara sahip. ENSO konumu ve MJO arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi Tüm bunlar, Aşama 7 ve 8'deki MJO'nun faz 1'e yükseltilmiş bir artışına işaret etmektedir. Bu, SST zorlamasıyla, 7.8,1 ve 2. Faz civarında sıcak SST'ler ve Faz 4 ve 5'in etrafındaki soğutucu SST'ler ile yankılanmaktadır. Ayrıca aşağıdaki Long Range CFS tarafından tahmin ediliyor. Tüm bunlar potansiyel olarak daha az atmosferik nehirlere işaret eder (ancak Faz 3 ve 4'e geçebilirse daha çok) ve Doğu Kuzey Amerika için daha fazla yatar. Faz 6 ve 7 , Avrupa'ya daha fazla soğuk getirecek bir -NAO'yu gösterir (Faz 3, bir + NAO'yu gösterir).


    IMG-5401.png

    stratosfer

    Bir El Niño, ortalamadan daha yüksek Sibirya Kar Örtüsü, Barents-Kara Deniz bölgesinin etrafındaki Alçak Deniz Buzunun tümü, daha zayıf bir Polar Vorteks olduğunu göstermektedir. Ek olarak, Alaska'dan ve Barents-Kara Denizi'nden ve potansiyel olarak Grönland'dan gelen engelleme potansiyeli vardır. En son CFS, ortalamadan daha düşük ortalama polar girdap gösteren 3 üyeyi göstermektedir.


    IMG-5402.png
    Bu, -AO'nun zorlandığını gösterir. 10MB'deki kutup girdabının yılın bu zaman diliminde normalden daha soğuk (daha güçlü) olduğuna dikkat etmek gerekir.IMG-5406.gif

    Sonuçların oluşturulması

    Özetle, benim tahminim, pozitif QBO, zayıf-orta havza çapında El Niño'ya, belki de biraz garip atmosferik geri besleme, nötr / hafif + PDO, güçlü -EPO y a -AO ve -NAO ve çok daha fazlası ile hızla inmek içindir. Aleutian Alçağı herzamankinden daha güneyde. Ayrıca Barents-Kara Denizi'nde İskandinavya bloğu

    Bu bize:

    1. Daha sıcak ve daha az kar yapan bir PNW.

    2. Daha fazla kar yağışı (ortalama sıcaklıkların biraz üzerinde) California ve SW.

    3. Ortalama bir Colorado ve Utah.

    4. Çok daha karlı bir doğu ABD.

    5. Daha soğuk bir Avrupa, ancak ortalama kar yağışı.

    6. Japonya için hafif kar yağışı sezonda ise biraz üzerindedir.

    Yukarıdakilerin hepsi Kuzey Yarımküre için 2018-19 Kış için benim çok kaba 500mb yükseklik anomalileri tahmin haritasına koyulmuştur.

    IMG-5405.png

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...