2018-2019 KIŞI UFAK TEFEK RİVAYETLER

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • jamsteci yillardir takip ederim. kasim ayina kadar mavi kirmizi arasi gel git yapar.kasim ayindaki goruntusunude pek degistirmez. o yuzden kasim guncellemesini beklemekte fayda var.


    On kis tahminim henuz yayinlanmadi. aytac ile kordineli bir sekilde yapicaz.

  • MET-CAST ın kış tahmini tahminlerime uygun paylaşmak istedim ;

    Yarı-Bienal Salınımı (QBO)

    QBO, ekvatorun üstündeki stratosferdeki bölgesel rüzgarların varyasyonlarını yansıtan bir indekstir. Bu rüzgârlar gezegenin etrafında bir kemerle hareket eder ve yaklaşık 14 ayda bir yön değiştirir. Yeryüzündeki en düzenli fenomenler arasında olduğu söylenir, ancak 2016-17'nin gösterdiği gibi, bu, QBO'nun bir doğu safhasına geçmesi gerektiği zaman her zaman böyle değildir. Doğu evresinin normal aşağı doğru yayılımını kesen ve 2016-17 ikinci başarılı bir batı QBO Winter olan batıya doğru olan fazın 2016 yılı başında yukarı doğru yer değiştirmesi olmuştur. 1950'lerin başlarına kadar bu, benzeri görülmemiş bir olaydı ve sadece QBO'ya kendini gösterebileceği kadar düzenli olamayacağınızı gösterdiler. Bununla birlikte, 2018-19 doğudan batıya QBO'ya doğru bir geçiş gibi görünüyor. QBO'nun Kuzey Atlantik jet akışını etkileyebileceğini söyleyen teoriler var. Bu teori, QBO'nun jet akımının gücünü güçlendirdiği ve daha sonra Kuzey Avrupa için ılıman, ıslak ve rüzgarlı bir Kış ihtimalini artırdığı yönündedir. Bu arada, doğu QBO jet akışının gücünü zayıflatır ve sırayla Kuzey Avrupa için soğuk bir Kış olasılığını artırır. Bu yazının başında belirttiğim gibi, hiçbir garanti yoktur. Batı QBO'lu soğuk kışlar oldu ve doğu QBO'yla ılık kışlar oldu. Bu yazının başında belirttiğim gibi, hiçbir garanti yoktur. Batı QBO'lu soğuk kışlar oldu ve doğu QBO'yla ılık kışlar oldu. Bu yazının başında belirttiğim gibi, hiçbir garanti yoktur. Batı QBO'lu soğuk kışlar oldu ve doğu QBO'yla ılık kışlar oldu.


    Aşağıdaki şemada, 1949-50 ila 2017-18 arası her kış için Orta İngiltere Sıcaklığı (CET) (x ekseni) ve QBO (y ekseni) gösterilmektedir. Easterly QBO, QBO'nun 0'ın altında QBO değerlerine sahipken QBO'nun QBO değerleri 0'ın üzerindedir. Bu durum, QBO kayıt tarihinin ne kadar kısa olduğunu ancak bu diyagramdan ne kadar kısa olursa olsun, hala bir soğuk QBO ile soğuk bir Kış yapma şansımızın olduğunu görebiliriz. Doğu QBO ile hafif bir Kış kadar. Geçiş yaparken, QBO'nun her zaman stratosfer içindeki etkilerin hissedilmesinden önce bir zaman gecikmesi vardır.

    Burada özellikle bir başparmağım gibi duran bir kış 1978-79'dur, bu da Birleşik Krallık'ta meşhur “Kışlağın Kışı” idi. Daha büyük ücret artışları talep eden sendikalar tarafından yaygın grevler içeren Kış, en soğuk kayıtlar arasındaydı. Aralık 1978 nispeten soğuk ama çok ıslaktı. Ocak 1979, Ocak ayının en soğuk hali olan CET Ocak ayıydı. Bu aynı zamanda, İngiltere'nin 2018 yılına kadar Yeni Yıl dönemi boyunca meydana gelen bir kar fırtınası geçirdiği son seferdi. Kış 1978-79, batıya QBO'yu zayıflattı.

    QBO-vs-CET.png

    Bu yeniden yapılandırılmış QBO kesiti, 1946-47 yıllarının son derece karlı ve soğuk kışını, bir batı QBO sezonu olarak gösterdi. Gri alanlar, batıdaki QBO'yu gösterirken beyaz alanlar, doğu QBO'yu gösterir. Y eksenindeki sayılar stratosferin farklı katmanlarıdır. 1946-47 yirminci yüzyılın ikinci en soğuk kışıydı ve en azından CET için 1660'a kadar en az ilk 10 en soğuk kış.

    19477.png

    Atlantik deniz yüzey sıcaklıkları (SST)

    2018'in en büyük konuşma noktalarından biri, Atlantik denizi yüzey sıcaklıkları olmuştur. Mayıs ayında, Kuzey Atlantik'teki soğuk-soğuk-soğuk SST profili vardı ve Grönland'dan İrlanda'ya, Iberia'ya kadar uzanan bir at nalı şeklindeki soğuk anomaliler ve tekrar tropiklere dönüştü. Bunun, İngiltere Met Office tarafından, 2018 yazında British Isles ve / veya İskandinavyaların engellenmesini teşvik edeceği bir teori vardı. Bu teori, 2018 yazından bu yana, 1995'ten beri en kurak olanı olarak doğrulandı. Bu profil, Mayıs ayından bu yana, Kuzey Atlantik'in orta kesiminde ABD'nin batı sahilinden batı Fransa'ya uzanan daha geniş bir alanda ortaya çıkan daha sıcak anormalliklerle değişti. Aşağıdaki tablo 27 Eylül 2018'de NOAA'nın en son küresel SST anomali haritasını göstermektedir. Grönland'ın güneyinde ve İrlanda'ya doğru büyük bir soğuk hava anormallikleri göreceksiniz. Bu arada ABD'nin yakınlarında ortalama deniz yüzey sıcaklıklarının çok üzerinde. Bu, Grönland üzerinde düşük basınç ile Kış için hafif bir Kuzey Atlantik Salınımı (NAO) sinyali ve hafif batı rüzgarlarında Azores'ten gelen Iberia ve Avrupa'ya karşı yüksek basınçtır. NAO, nisan ayından beri rekor kırılma süresinin uzamasına neden olmuştur. Bu durumun devam etmesi (değişim için çok fazla zaman olsa da) sadece deniz yüzey sıcaklıklarından geçmesiyle, daha önce görülmemiş bir NAO testi olabilir. Bu, Grönland üzerinde düşük basınç ile Kış için hafif bir Kuzey Atlantik Salınımı (NAO) sinyali ve hafif batı rüzgarlarında Azores'ten gelen Iberia ve Avrupa'ya karşı yüksek basınçtır. NAO, nisan ayından beri rekor kırılma süresinin uzamasına neden olmuştur. Bu durumun devam etmesi (değişim için çok fazla zaman olsa da) sadece deniz yüzey sıcaklıklarından geçmesiyle, daha önce görülmemiş bir NAO testi olabilir.

    anomnight.9.27.2018.gif

    27 Eylül 2018 için küresel deniz yüzeyi sıcaklık anomalileri. Kredi: NOAA.

    (Devamı var)

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

    2 Mal editiert, zuletzt von 4 Şubat ()

  • Bu sene Atlantik SST profili oldukça özgün ve 2015'te bazı benzerlikleri (1868-69'dan bu yana en ılık Kış izledi) olsa da, yine de farklı. GavsWeatherVids'in yardımı ile, 2018'e benzer iki yıl bulabiliriz. İlk örnek 1946'dır (yukarıda QBO açısından bahsettiğimiz, bu yüzden ona katılmayacağız). 2018 gibi, Kuzey Atlantik'in büyük bir kısmında at nalı biçiminde anormal bir soğutma ve Norveç Denizi üzerinde bir miktar sıcaklığın yanı sıra ABD'nin yakınlarında bir miktar anormal sıcaklık vardır. Her ne kadar 2018'de Greenland yakınlarında soğuma 1946'dan daha anormal olsa da, mükemmel bir eşleşme ile asla bir yıl alamayacaksınız ve bence 1946 iyi bir eşleşme.

    141ZDiE2mr.png

    İki yıl içinde, 1990'lı yılların 2018'e kadar en iyi eşleşmeyi sağladığını düşünüyorum. 1990, Norveç Denizi'nin sıcaklığını, Grönland'ın güneyindeki büyük bir soğuk bloğu, ABD yakınlarındaki anormal sıcaklığı ve tropiklerin üzerindeki ortalama sıcaklıkları gösteriyor. 1946-47 gibi, 1990-91, bir batı QBO Winter idi. Olumlu bir NAO vardı ama buna rağmen soğuk bir kış oldu. Aralık 1990, 8 / 9'uncu hafta sonlarında İngiltere'nin orta bölgeleri için kayda değer bir kar fırtınası yaptı. Ocak 1991, fırtınalı bir başlangıçtan sonra antisiklon ve soğuktu. Şubat 1991, ilk haftanın sonunda göl etkisi kar ve sert soğuk hava üreten ikinci haftaya “Doğudan Beast” tipi olayla aşırı derecede soğuk başladı.

    September.90.anomaly.gif

    El Niño-Güney Salınımı (ENSO)

    ENSO, ekvatorik Pasifik Okyanusu üzerindeki rüzgâr ve deniz yüzeyi sıcaklıklarında değişiklik gösteren düzensiz bir indeks. Isınma fazı El Niño olarak bilinirken, soğutma fazı La Niña olarak bilinir. Güney Osilasyonu, deniz sıcaklığı değişiminin eşlik ettiği eşlik eden atmosferik bileşenidir. ENSO'nun bu evreleri, dünyadaki hava durumu paternleri üzerinde çeşitli etkilere sahiptir, ancak Avrupa'daki etkilerin, olay değişkenliği olayından dolayı bilinmemektedir. Ancak, El Nino'nun Kış mevsiminde daha sonra soğuk algınlığı arttığını ve La Niña'nın kış mevsiminde soğuk algınlığının artmasının tersini yaptığı söylenir. El Niño Kışları'nın örnekleri arasında, 2014-15 (Şubat'ın ilk yarıda soğuk kış mevsimi olan kış mevsiminin en soğuk olduğu yer) ve 1977-78 (Şubat ayının en kötü kar fırtınalarından biri ile şiddetli bir soğuk büyüsü ürettiği) yer alıyor. Batı Ülkesine çarptı). Bunu yapmak için La Niña Winter'ın bir örneği 2010-11 (Kasım / Aralık'taki en soğuk hava koşullarından bazılarının en soğuk Aralık ayında gerçekleşen en soğuk hava koşullarının bazılarını ürettiği). Ancak dışarıda çok garip olanlar var. Örneğin, sadece geçen yıl La Niña için geri dönmek zorundasınız ve Şubat 2018 Kış'ın en soğuktu. .

    La Niña'nın ENSO nötrlüğüne Bahar döneminde gerçekleşmesinden bu yana, modeller 2018-19 Kışında El Nino'ya işaret etti. İlk başta bu, 2017-18 için aynısını gösterdikleri gerçeğinden dolayı şüphecilik sağladılar, daha sonra, sonuçta El Niño'nun ortaya çıkması için CFSv2 gibi modellere rağmen sonunda bir La Niña oldu. Bu sinyaller, 2017 yazının sonlarına doğru, okyanusun nasıl tepki gösterdiği ile uyumlu hale geldikçe, Sonbahar başlarına gitti. 2018'de, El Niño sinyalleri özellikle 2017'den farklı olarak CFSv2 modelleriyle devam etti. Aşağıdaki tablo, ekvator Pasifik'inin merkezi kısmı için öngörülen SST anormalliklerini gösteren 2018-19 için en son CFSv2'dir. Siyah çizgi çizgisi, CFSv2'nin her bir üyesini tek bir tahminde toplayan ve ortalama 2018-19 için zayıf El Nino'yu tahmin eden topluluktur. ENSO'nun etkileri, olayın ılımlı, güçlü veya çok güçlü olması durumunda hissedilir. Bu nedenle, zayıf ENSO koşullarının çok fazla yol açması muhtemel değildir, ancak istisnalar vardır.

    nino34Mon.gif

    Zayıf El Nino tarihsel desenleri karışık ama Winters bu tür birleştirerek 500mb yüksekliği anomali reanalysis (aşağıya bakınız) de İngiltere Fransa üzerinde ortalama yükseklikleri aşağıda anormal ve güney Grönland üzerinde ortalama yükseklikleri üzerinde gösterir. Bu çok soğuk ve karlı bir reanaliz ve 2009-10'u bir şekilde anımsatıyor. Gelecekteki bir güncellemede, 2018-19'da yaşama şansı olan nadiren El Nino'lu El Niño Modoki'den bahsedeceğim.

    Winters-with-weak-El-Nino.png

    Uzun menzilli ve mevsimlik modeller

    Uzun menzilli modeller, bu mevsimi özellikle ECM ile şimdiye kadar çok ilgi duyuyor. Aşağıdaki tablo, 2018-19 Kışında (Aralık-Şubat) ECM mevsimsel modelinin Eylül güncellemesinden elde edilen ortalama deniz seviyesi baskısı anomalisidir. Grönland'dan Sibirya'ya kadar uzanan kuzey blokajı anormaldir. Ortalama rüzgar yönü bir doğu yönü olurdu. Bu grafik, basınç sistemlerinin kurulması açısından muhtemelen alabileceğiniz en soğuklar arasında. Rüzgâr doğudan geldiği için, Avrupa'dan İngiltere'ye acı bir şekilde soğuk hava çekiyor. Soğuk hava, çevrelediğimiz nispeten sıcak denizleri geçtiğinde, Şubat / Mart 2018, Şubat 1991 ve Ocak 1987'de, Doğu olayları sırasında Canavar sırasında meydana gelen, göl etkisi kar oluşmasına neden olur.

    CanSIPS ve Méteo-France gibi diğer modeller de 2018-19 için soğuk senaryoları gösteriyor ancak aşağıda gösterilen ECM'ninki kadar şiddetli değil. CFSv2 her zaman 2018-19 için hafif ve ıslak bir senaryo gösterir.

    ps2png-gorax-blue-009-6fe5cac1a363ec1525f54343b6cc9fd8-EATTkF.png

    özet

    Tamamen karışık bir çanta. QBO'nun 2018'in sonuna kadar olan batı dönemine geçişi beklenirken, bu da soğuk bir Kış'ın teori olarak şansını azaltıyor, ancak soğuk kışlarla (en çok 1978-79) ve hatta 2010'un sonlarına doğru QBO'lar olduğundan garanti yok. Kasım / Aralık) batı QBO sırasında oldu. QBO'dan bir zaman gecikmesi olacak.

    Atlantik denizi yüzey sıcaklıkları, İskandinavya'yı kışın soğuk rüzgârları getirecek şekilde engelleme şansını artırabilir. Bununla birlikte, normalde ılıman ve ıslak koşullarla ilişkili olan pozitif NAO'yu desteklediklerinden soğuk bir Kış olma şansını da azaltabilirler.

    CFSv2 gibi modeller tarafından tutarlı bir şekilde gösterildiği gibi 2018-19 için zayıf bir El Nino oluşması muhtemeldir. Tarihsel olarak, Grönland üzerinde yüksek baskı ile çok tıkanabilirler ama yine de istisnalar vardır.

    Kış trenine hoş geldiniz. Çuf çuf!

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

    Einmal editiert, zuletzt von 4 Şubat ()

  • @4Subat


    Gecen gun Qbo negatife inip onundeki kisa etkisine baktim. Eger kis kotu gectiyse sonraki gelen kisi(qbo yine negatifteyken) inceledim yuksek olmasada bir korelasyon yakaladim ama kayda deger degil. Oyuzden incelemeyi biraktim. Sende negatiften pozitife gecen kislari incele bakalim. Birseyler bulabilecekmisin.

  • 87-88 ,94-95 ,96-97,98-99,2001-02,03-04,05-06,07-08,12-13,16-17 yılları ortaya çıkıyor.Enso durumlarına göre;

    87-88 güçlü elnino

    94-95 modarete el nino

    96-97 ??

    98-99 /07-08 güçlü la nina

    2001-02/ 03-04 hafif el nino

    05-06 /12-13 /16-17 hafif la nina


    Böyle bakınca 2002 ve 2004 kışları öne çıkıyor...96-97 bulamadım ama hafif la nina olabilir.Bakalım ekim verileri neler gösterecek???

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Sibirya kar örtüsünde ay sonuna doğru hızlı bir ilerleme var. @4 Şubat sen ne dersin?1330613875303ec6.png

    Hocam Cohen diyor ki ;

    Hasretin deniz gözyaşım derya

    Umut sandalındayım elimde kürek...Durum bu ;

    DpUv-AUX4AAhuVy.jpg


    En dipte şu an için umarım Ecm nin yağış ön görüleri gerçekleşir ve ekim sonuna kadar hızla bir gelişme gösteririr.Gefs control de bir pervane sundu geçen ortalık karışmaya müsait :)

    DpQFTNhXcAANvyB.jpg

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...