23-25 Ocak Sistemi [Kime Niyet Kime Kısmet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Doğu Akdeniz Siklonu, Kırımın ULL`si Kime Niyet Kime Kısmet Olacak Bir Sistem...


    14 Ocak milat sisteminden sonra alacagımız 3. sistem kapıya dayandı. Kapıya dayandı dayanmasınada Ocak ayına yakışan bir sistem olmadığını hepimiz az çok kabulleniyoruz.Henüz daha kış devam ediyor, daha kışın bu zamanına kadar kar alamayan yerler vardı. Karadeniz sahilleri ilk kez en net kar yağışını bu sistemle kavuşuyor. Başta İstanbul üzere ilk saf kar yağışı Karadeniz sahillerinde var. Fakat İstanbul`da yağış hafif/orta kuvvette olması bekleniyor


    Videolu Tahmin


    Haritalı Tahminler


    forum.havaforum.com/attachment/14649/
    forum.havaforum.com/attachment/14650/
    forum.havaforum.com/attachment/14651/


    Analiz ve Değerlendirmeler

    forum.havaforum.com/attachment/14654/


    Cephenin ilerleyişiyle birlikte yarın İç Anadolu dolaylarında özellikle bölgenin doğusunda Lapa Lapa kar yağışı bırakabilecek potansiyelde yağış var. Sivas/Çorum/Tokat/Amasya-dolaylarında öğle saatlerinde lapa lapa kar görülebilir.
    Onun dışında bölge genelinde orta kuvvette kar sağanaklarına neden olacak. Soğuk Cephe yarın öğle saatlerinde Doğu Anadolu bölgesine ilerleyerek orta kuvvette bölgeye kar getirecek ardından orada ömrünü tamamlamış olacak.


    forum.havaforum.com/attachment/14655/


    500 hPa soğuğu bakımından cılız sistem olsada 25 Ocak tarihinde inecek olan ULL yağışlara ivme kazandırabilir. Son çıktılara göre Orta Karadeniz civarına konumlanacak olan yukarı seviye alçağın, bölgede kuvvetli kar sağanaklarına neden olabilir.
    Ayrıca 25 Ocakta Marmara bölgesinde de yağışlar tamamen orta kuvvette kar limitine ulaşacak. Eğerki ULL biraz daha batılarsa örtülük kar kıvamınada gelebilir.
    23-24 Ocak tarihlerindeki -25/-27 bandında seyreden sıcaklıklar bölgede Sığ DEK lere neden olabilir. Fakat 14 Ocakta görmüş oldugumuz DEK lere nazaran daha derli toplu olabilir. Çünkü atmosferdeki rüzgar hem kuvvetli hemde katman boyunca yön bakımından rüzgarın açıları arasında uçuk fark yok.
    Karadeniz üzerinde buharlaşma/yoğunlaşma hadisesiyle güç kazanan DEKler Marmara-Batı/Orta Karadeniz bölgesinde hafif/orta kuvvette kar sağanaklarına neden olacak.


    forum.havaforum.com/attachment/14656/


    Sistemin en etkili kar yağışını Mersin Güney Toroslardan-Erzincan hattı alacak gibi görünüyor. Doğu Akdeniz üzerinde oluşacak olan 1012 milibarlık tepki alçak basıncı, yurdun doğusuna atmosferdeki kuvvetli rüzgarlarla birlikte yoğun nem adveksiyonu [taşınım] sağlayacak.
    Siklon Akdeniz üzerinde stabil şekilde kalacagından saatlerce bölgeye güç kaybedene kadar nem taşınımı sağlayacak. Bulutların tepe yüksekliği İç Anadolunun Doğusu, Doğu Akdenizini Kuzeyi ve Doğu Anadolu dolaylarında 9 Kilometreyi buldugundan havadaki aşırı nem miktarı yoğun kar yağışlarına neden olacak.


    forum.havaforum.com/attachment/14658/


    Yoğunlaşma sıcaklığının 3 günlük ayrıntılı olarak yurt genelinde durumuna bakacak olursak;
    Yarınki yoğunlaşma sıcaklıklarında Karadeniz sahillerinde kar beklemek yanlış olur. Fakat 24 Ocakta yağışın Batı-Orta Karadeniz sahil şeridi genelince hafif/orta kuvvette kar beklentisi oldugunu söyleyelim.
    Marmara bölgesinde ise yoğunlaşma sıcaklığının öğle saatleri itibariyle -1 civarına ineceginden, yarın öğlen bölgede yağışlar saf kar kıvamana gelmiş olacak. Kocaeli-Sakarya dolaylarında akşamı bulma ihtimali var.
    Önemli bir noktaya daha değinmek gerekirse, 25 Ocak siklonun vurdugu alanlarda yoğunlaşma sıcaklığı 0 ve altında seyrettiginden yoğun kar yağışları kısa sürede ani birikim yapabilir. Yorganlık kar bekleniyor haritalı tahmindeki pembe renkli belirttigim yerlerde. :D


    forum.havaforum.com/attachment/14660/


    İstanbul Skewt Analizi


    Şuanda 3 skewt analizi arasında yağış bakımından en kötü koşullara sahip İstanbul atmosferi görünüyor. Bulutların tepe yüksekliklerinin 23/24 ocak tarihlerinde 1,5 Km civarında seyretmesi bekleniyor. 24 Ocak akşamından 25 ocak akşamına kadar olan bölümde 800 hPa [2 Km] uzanan stratus bulutları görecegiz. Yani Perşembe akşamı itibariyle yağışta artış olacak. Daha çok Orta kuvvette kar sağanakları alabiliriz.
    Atmosferdeki rüzgar durumuna bakıldıgında kütleler 24-25 Ocak tarihlerinde Poyraz bileşenli yönünde ilerlerken,yarın daha çok yıldıza yakın ilerleyecek. Ayrıca atmosferki rüzgarda yön değişme açısının az olması akabinde rüzgarında kuvvetli olması nedeniyle DEK kütleleri radardaki görünümü daha hoş olabilir. 14 Ocaktaki o PPI radarında görünen nokta taneli cılız parça parça kütlelerden ziyade, genişliği veyahut uzunluğu 2-4 Km uzanan DEK kütleleri alabiliriz. Yine Sığ DEKler var fakat, daha organize olacaklar.
    Ayrıca havadaki mevcut 50-100 civarında seyreden konvektif enerjiyle birlikte akabinde kara üzerine çıkan kütleler şehrin kuzey ormanlarında güç kazanabilirler. Bunu geçtigimiz 23 Ocak 2016 ve 26 Ocak 2017 sistemlerinde gördük.
    3 gün içersinde yağışlara zaman zaman grapuel sağanaklarıda eşlik edebilir. Yer seviyesine yakın katmanlarda nem miktarının azalması grapuel için uygun koşullar sağlanacak, erimeyen yere buz şeklinde inen grapuel görecegiz.


    Megakentte 3 gün boyunca atmosferde alçak bulutların cirit atmasını bekliyorum. Bulutluluk oranı %90 üzerinde seyrettiginden güneşi görmemiz zor görünüyor.


    erzincanskewt.png
    Erzincan Skewt Analizi


    3 Skewt analizi arasından en iyisi olsa gerek. Oda ne? 9 Kilometreye uzanan bulutun tepe yüksekliği görünüyor. Doğu Akdeniz üzerindeki siklonun etkisiyle Erzincan ve çevresi yoğun kar yağışına gömülecek. Bölgede kar yağışından dolayı köy yolları ulaşıma kapanabilir.
    Atmosfer boyunca %100 doymuş nem miktarı var, Lapa Lapa kar yağışı bölge halkına huzur verecek. Hem görsel açıdan hemde örtü bakımından sağlam sistem görünüyor. 15 İla 30 Cm örtü olabilir. Tabiki bu örtü yer yer +40 Cm üzerinede ulaşabilir. Kütlelerin güneyli ilerlemesini bekliyorum. Atmosfer boyunca kararlı hava hakim.



    forum.havaforum.com/attachment/14661/


    Kastamonu Skewt Analizi


    Kastamonu şehrimizin yukarı atmosferindeki gerçekleşebilecek durumlara göz atıyoruz. Aslında Kastamonu ve çevreside 23-24 Ocak tarihlerinde hafif/orta kuvvette kar sağanakları görecek. Fakat 25 Ocakta Kırım üzerinden sarkması beklenen ULL ile beraber atmosferdeki nem miktarının artmasıyla Perşembe günü Batı-Orta Karadeniz de kuvvetli kar sağanakları görülebilir.
    ULL, Karadeniz üzerinden yoğun nem taşınımı yapacak. Bulutların tepe yüksekliği 3,5 Km civarında seyrediyor, Lapa Lapa kar görebilmek adına uygun nem koşulları hakim. Yoğun nem miktarı varolduğu gibi, rüzgarda kuvvetli görünüyor. Poyraz/Yıldız bileşenli DEKler bölgeyi vuracak. Örtülük kar [4 ila 10 cm] bırakabilir.
    Atmosfer boyunca kararsızlık görünmüyor. Yağışlarada oraj eklenme olasılıgı böylece çok düşük.



    Tahmin bizden takdir Allah`tan hayırlı sistemler dileğiyle! :)
    Ayrıca Afrin dolaylarında önümüzdeki günlerde yağmurlu havalar beklendiginden Rabbim askerimize yardım etsin. İnanıyorum bizim askerlerimiz hava şartları gözetmeksizin dominanttır. Güneydoğu Anadolu`nun sarp dağlarından alışkınız.

  • Arkadaşlar verilen emeğe karşılık tahmin gönderisini beğenirsiniz beni çok mutlu edersiniz. Amacım kesinlikle prim değil, sadece HF Puanı lazım Platinum üyeliğin devamı için teşekkürler..


    Sorularınızı yanıtlamaya devam ediyorum.

  • @Ata Kar konusunda yaratmaz, fakat yollarda Çarşamba ve Perşembe sabahı gizli buzlanma olabilir. Kış lastigini takmayı ihmal etmeyelim iyi günler dilerim kazasız belasız yolculuklar! :)
    @BYCOLDDD Sağolun çok teşekkür ederim
    @sura16 Yarın öğle saatleri itibariyle aralıklarla hafif/orta kuvvette saf kar geçişleri olabilir. Bu sistemde Bursa adına tek korkum merkez için özellikle Samanlı Dağları engeline takılabilir DEKler. Fakat yinede hafif kar yağışları var.
    @BadHeart28 Öğleden sonra başlamış olur.