Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Samsun 10.Bölge Müdürü bu sene yazın Karadeniz'in normallerden çok sıcak olabileceğini hatta rekorlar kırabileceğini söylemiş.Eğer ki böyle olursa aradan kaçabilecek bir üst seviye soğuması ziyaret ederse fena seller yapabilir

  • Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığında rekor beklentisi
    Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, kış mevsiminde beklenen yağışın olmaması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklığının yaz döneminde rekor seviyeleri görebileceğini söyledi.




    Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığında rekor beklentisi
    Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, kış mevsiminde beklenen yağışın olmaması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklığının yaz döneminde rekor seviyeleri görebileceğini söyledi.



    Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yağışların az olması ve kışın mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklığı da normal seviyenin üzerinde seyretti. Kışın 7-8 derece olması gereken deniz suyu sıcaklığı Samsun'da 11 derecelere kadar çıktı. Uzmanlara göre Haziran ayı itibariyle su sıcaklığının 20 dereceye çıkması bekleniyor. Meteoroloji uzmanlarının tahmin raporlarına göre ise, deniz suyu sıcaklığının yaz ayıyla birlikte rekor bir artış göstererek 31 derecelere kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu sıcaklığın ise 1989 yılından bu yana Samsun'da ilk kez yaşanacağı belirtildi.



    Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, "Samsun'da Türkiye genelinde olduğu gibi kış biraz ılıman geçti. Dolayısıyla Samsun'daki deniz sıcaklığı önceki yıllara göre 1 ila 2 derece yukarıda seyrediyor. Şu an 11 derece civarında deniz suyu sıcaklığı. Geçtiğimiz yıllarda bu mevsimlerde deniz sıcaklığı 8 derece idi. 2-3 derece yukarıda seyrettiği için önümüzdeki yaz sezonunda deniz sıcaklığının biz fazla olabileceğini öngörüyoruz. Bugüne kadar yapılan ölçümleri araştırdığımızda en fazla deniz suyunun sıcaklığı 28,5 olarak ölçülmüş. Bu sene bunun bu oranı geçerek rekor kırma ihtimali var. Bunun nedeni ise ılıman bir kış geçirmemizdir. Bu nedenle de deniz suyu sıcaklığı yeteri kadar soğumadı" dedi.



    "Deniz bu kadar sıcak olursa sel olabilir"
    Deniz suyunun sıcak olmasının olumsuz yönleri de olabileceğine dikkat çeken Yüce, "Deniz suyunun sıcak olmasıyla ve yeryüzündeki sıcaklık seviyesinin artmasıyla birlikte biz bu sene geçtiğimiz yıllarda yaşanan şiddetli yağışlar ve akabinde sel olayları olabilir. Kesin olacak demiyoruz ama tüm şartlar olgunlaşırsa sel olayı da akabinde gelebilir" diye konuştu.



    Prof. Dr. Demir: "Bu sene riskli"


    OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir ise, "Bizim de sene başından bu yana yaptığımız uyarılar var. Biz bu senenin riskli bir yıl olma ihtimalinin yüksek olduğunu, özellikle bölgemizin yağış rejimi itibariyle sağlıklı bir yağış alamadığını duyurmuştuk. Bunun da bu bölgede ciddi anlamda bir tarımsal kuraklık hissini de beraberinde getirdiğini zaman zaman açıklıyoruz. Hem Karadeniz Bölgesi'ndeki ısınma hem de deniz suyunun ısınması beklediğimiz bir sonuçtu. Bu hangi rakamlara ulaşır bunu yaşayarak göreceğiz. Ben Meteoroloji Bölge Müdürlüğünde görevli olan arkadaşlarımızın böyle bir açıklama yapmasından memnun oldum. Bizlerin de duyurularını doğrulamış oldular. Bir kere suyun her damlasının yaşam olduğunun bilincinde olmamız gerekir. Aksi takdirde biz çevreyi, doğayı ve suyu yok edersek gelecek yıllarda daha büyük sıkıntı ve tehlikeleri yaşama endişesini taşıyoruz. Bu sene hakikaten ülkemiz ciddi bir süreçten geçiyor. Yeteri kadar kar yağışı da alamadık. Zaman zaman yağışlar oldu ancak bu yağışlar bekleneni karşılamadı" şeklinde konuştu.


    http://www.denizhaber.com/gunc…or-beklentisi-h74542.html

  • Bizim gibi extrem olayları sevenler için güzel ama nasıl güzel onu da göreceğiz ? Can ve mal kaybı olmadan yazın bol extrem olaylar yaşamak dileğiyle (Sıcak hava olarak tabi ki de değil) :D

  • Mart ayı bölgemiz adına çok iyi geçti yağış açısından.2017 mart ayından ve normallerden daha çok yağış aldık.


    Karadeniz
    Bölgenin Mart ayı yağış ortalaması 99.8 mm, normali 55.2 mm ve geçen yıl yağış ortalaması 46.8 mm'dir. Yağışlarda normale göre %81 ve geçen yıla göre %100'den fazla artma gerçekleşmiştir.




  • Nisan'nın ilk yarısı yağış görünmüyor. 2. yarısında da pek birşey görünmüyor. İnşallah bu durumlar gerçekleşmez. Bu aylar da normalde aylık 40 mm almamız lazım yoksa yazın çekeceğimiz var.

  • Nisanı mayıstan bile daha kurak geçiren bir iklimimiz var mevsim geçiş ayıdır iç kesimlerde kırkikindi yağışları kıyılarda sis olur normal karşılanmalı tabi tamamen yağmursuzda geçirelim demiyorum.

  • 1480 metreye -2 girmiş tarım ürünlerinin zarar görmesi için en az -2 derece olmalı 1500 metrede tarımın ne işi var olsa olsa arpa buğday olur onlarada zarar gelmez :) Geçen haftada buna benzer havalar yaşadık yani yine -2 girmişti ben tarımsal zarar olduğunu duymadım.