Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 28 Nisan sistemi çok güçlü görünüyor. ULL olabilecek en uygun yere konumlandı. Rüzgarda güneybatılı. Bu durumda Çanakkale-Avşa Adası arasında ki süperhücreler İstanbula doğru yönelecek. Heyecanlı bir gün olacak gibi gözüküyor. Detayları modeller netleşince yarın yazarım.

    Süper hücre olacağını sanmıyorum heleki nisanda yaz ortasında zor oluyor ama etkili multicell (çok hücreli cb) olucaktır.

  • Son güncellemelerde ULL'nin batılaması ve 500 hPa rüzgarlarının zayıflaması sonucu Güney Marmara da oraj bakımından unutulmazlar arasına girebilecek bir sistem kılpayı kaçmıştır.

  • Ancak gene de Trakya ve Güney Marmara için Nisan ayına göre çok iyi bir kararsızlık mevcut. 1200 J/Kg+ bir CAPE ve saat 15:00(12z)'den itibaren 25 knotluk 0-6 km shear Çanakkale, Balıkesir ve Trakyada çok güçlü single cell'ler oluşmasına neden olacaktır.

    27_cape.png


    Alt katmanla üst katman arasında rüzgar hep güneybatılı. Rüzgar açısal dönüşü(SREH) düşük olduğundan süperhücre oluşumu pek görülmeyecek, akşam saatlerine doğru üst seviye rüzgarı hızlanırken single cell'ler yerini multicell hatına bırakacaktır. Bu esnada dolu riskide mevcuttur. Özellikle Edirnenin güneyi ve Çanakkale-Bandırma arası.

    19043018_2712.gif


    İstanbul'da yüksek CIN(konvektif engel) mevcut. Bunun kırılmasının mümkün olmayacağını ve Güney Marmaradan sürüklenen kütlelerle akşamın ilk saatlerinde şiddetli oraj alacağını düşünüyorum. Güney kıyılarında vurduğu yerlerde 10 mm+ yağış görülebilir. Hücrelerin, Marmara Denizinde ERİME İHTİMALİ DE VAR.

  • Süper hücre olacağını sanmıyorum heleki nisanda yaz ortasında zor oluyor ama etkili multicell (çok hücreli cb) olucaktır.

    İstatistiksel olarak İstanbulda süperhücreler daha çok yazın görülüyor ama bu baharda olmayacağı anlamına gelmez. Bahsettiğim sinoptikle nisanda da rahatça görülebilir.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2019042906_201904271953_1_stormforecast.xml

    gel oraj gel:) başlıyoruz..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Yarın oraj görülebilecek yerler. Ankarayı hücrelerin sıyırmasını bekliyorum ama belli olmaz. Doğu Anadoludan geçecek cephe konvektif olmayan şiddetli yağış bırakabilir. Konvektif destek az olduğundan orayı kırmızı işaretlemedim. Kayseri-Karaman arası düşük ihtimal bir tane süperhücre oluşabilir. Daha çok multicell görülecek.


    NnvQjL.png

  • İlkbahar yaz sezonuna özel olarak özel kategori ve başlık açılmıştır. Mevcut konumuz bu bölüme taşınmıştır. Bundan sonraki süreçte bol bol takip edeceğiz :)

  • 24 Nisan'dan beri herhangi bir tarihde:


    large hail

    Diyarbakır Çınar Turkey (37.72 N,40.42 E)


    Rapor edilmiş



    29 Nisan 2019:

    Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde aniden bastıran dolu yağışı hayatı felç etti.

    Çınar ilçesinde etkili olan sağanak yağış yerini bir anda dolu yağışına bıraktı. Dolu yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar bina saçaklarına sığınırken, ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı nedeniyle araçlar trafikte güçlükle ilerledi. Kısa süreli etkili olan dolu yağışı nedeniyle yollar beyaza büründü. Dolu yağışı nedenyle ekili araziler de zarar gördü.