Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • UmuTCaN hocam merhaba. Biraz önce ntv de Malatya-Elazığ yoğun kar alacak dedi. Bu ihtimal var mı. Teşekkür ederim.

    Abartıldığı düşünüyorum. Kar var ama gün içinde beklentilere göre toplam 20 cm'i bile bulmayacak bir karın nesi yoğun oluyor. Memleketimizde öyle yerler var ki metreler alıyor.


    Malatya'da yarın

    ECMWFye göre 5 ila 7 cm kar bekleniyor.

    GFS'ye göreyse 12 ila 16 cm arası bir beklenti var.


    Elazığ'da yarın

    ECMWFye göre 9 ila 14 cm kar bekleniyor.

    GFS'ye göreyse 10 ila 15 cm arası bir beklenti var.

  • UmuTCaN hocam sivereeek bu saate kadar sizi bekledim valla inşallah örtü olur

    Hem ECMWF hem GFS öğleye kadar kar öğleden sonra ise yağışın kademeli şekilde kky ve zaman zaman yağmur şeklinde olacağını söylüyor. Özellikle sabah 8-9 gibi yağış başlayacak inşallah. Anın tadını çıkarın bence öğleye kadar örtü oluşabilecek öğleden sonra modeller karamsar kar sınırı 100-200 m ile üstünüze çıkıyor öğleden sonra o nedenle öğleden sonra her şeye gebe Siverek Karacadağ'ın komşusu ne yapacağı belli olmaz. ;)

  • hocam mgm siirte pazar günü için kar vermiş merkeze dahi vermiş doğrumudur bu gece geç saatlerde başlıyacakmış yarın öğleden sonraya kadar devam edicekmiş pazar günü için konuşuyorum eğer yağacaksa merkez de örtü olurmu ?

  • UmuTCaN hocam diyarbakır merkez kaç cm alır kayapinar rakım 678 civarı tatmin edecek örtü demişsiniz meraktan soruyorum kusuruma bakmayın ecmwf kaç cm diyor gfs kaç diyor

    Tatmin edecek örtü Diyarbakır Çüngüş ilçesi içindi. Kayapınar için değil lütfen hangi soruları yanıtladığıma, yanıtladığım üyenin konumuna dikkat edin.


    Diyarbakır yarın gün boyu kar sınırın da olacak sabah 8-9 gibi kar başlıyor. Öğleden sonra 800m'nin üstüne çıkma durumu var umuyorum bu durum gerçekleşmez yoksa 800-850 m üstü öğlen doğru en geç öğleden sonra yağışın cinsi KKY ve sulu kara döner ki bu da yağmurdan farksız bir durum demek. Onun dışında akşama doğru tekrar sıcaklık düşüşü olacağından kar devam edecek.


    GFS'ye göre GFS çok iyimser yoğun kar bekliyor ve min 20-25 cm kar beklentisine sahip.

    ECMWF ise karamsar ve evet yoğun kar olacak ama daha sonra yağış sulu kar ve yağmura dönebilir o nedenle öğleye kadar 3-5 cm kar olur daha sonrası muallakta, ha hocam sen ECMWF gün boyu ne kadar yağış bekliyor derseniz 15mm yağış bekliyor bunun hepsi kar olarak düşerse o zaman 15 ila 22 cm kar demek olur bu durum.


    Ancak burada cm'e takılmamak lazım kar sınırında ki en ufak değişiklik önem arz ediyor.

  • UmuTCaN hocam Kahramanmaraş yorumunuzu alabilir miyiz acaba?

    Maraş'ta sabah 6 civarı yağış başlayacaktır. Öğleye kadar yağış cinsi kar kky ağırlıklı olmak üzere yağmur şeklinde de zaman zaman görülebilir. Öğleden sonra GFS'de ECMWFde yağışın yağmura dönmesini bekliyor. Yağışların etkili olması bekleniyor. Hafif zaman zaman orta kuvvet totalde gün sonunda 4 ila 6 mm bir yağış birikmiş olacaktır.

  • hocam mgm siirte pazar günü için kar vermiş merkeze dahi vermiş doğrumudur bu gece geç saatlerde başlıyacakmış yarın öğleden sonraya kadar devam edicekmiş pazar günü için konuşuyorum eğer yağacaksa merkez de örtü olurmu ?

    Hem GFS hem ECMWF Siirt'te kar beklemiyor. Yağışın yarın 14-15 saatlerinden önce başlaması zor. ECMWF toplamda 2 mm yağış bekliyor GFS 8 mm kar ihtimali zor gibi belki geceye yağış sarkarsa seyirlik kar görülebilir. Tahmin tamamen GFS ECMWF'ye göre yapılmıştır. Siirt normalde böyle sistemleri boş geçmez bende şaşkınım MGM neye dayanarak böyle bir tahmin yaptı bilmiyorum inşallah tutar.

  • UmuTCaN Hocam merhaba Elazığ özelinde bir soru sormak istiyorum 3-4-5 ocak ab yüzünden sıcak cephe yağışı alıcaz yanılmıyorsam ve sıcaklıklar kar değerinde değil özellikle gündüz bunun değişme ihtimali var mıdır? O kadar kar almış ve alacakken araya yağmur girmesi çok üzecek bizi

  • UmuTCaN hocam ığdırda örtü olur mu önümüzdeki gunlerde

    GFS2ye göre yarın akşam 20-21 gibi kar başlıyor. ECMWFye göreyse 22 civarı. Her iki modelde aralıklarla yılbaşı gecesine kadar kar bekliyor. GFS totalde yılbaşı gecesine kadar 15-20 cm kar beklentisine sahip, ECMWF daha karamsar max 7 ila 11 cm arası örtü olur diyor.

  • Modeller göstermese bile Siirt yine sürpriz yapacaktır diye düşünüyorum. Bakalım yağmasa da sağlık olsun. İlk kar yağışını biz zaten aldık. Henüz hiç kar almayan yerler var ve yarın için yağma ihtimali söz konusu. Yarın gün boyu sizlerden gelecek kar haberleri sabırsızlıkla bekliyorum :)

  • UmuTCaN hocam bu sistemde sizce en çok hangi ilimiz kar görür

    Net bir yer il olarak söylemek zor ancak özellikle Diyarbakır'ın kuzeyi-Karacadağ ve Bingöl-Muş arasındaki Toroslar kara doyacak.


    Karacadağ'da yarım metre civarı bir beklentim var Toroslarda bu oran yarım metre ila 75 cm arası değişiyor. İl olarak Toroslara yakın iller Malatya-Elazığ-Bingöl-Muş-Bitlis hattı daha şanslı.