Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Güneydoğu olarak en şanslı il tabibi Diyarbakır ve Mardin olmasını bekliyorum aslında

    inşallah. ayın 28 inde kar gösteriyormu bu iki ile yani sizin attığınız bir site vardı yanılmıyorsam. belki yanılıyorum af buyurun

  • Arkadaşlar merhabalar.


    Bugün değerlendirmelerimi daha kısa ve sadece 3 bölgemiz özelinde tutacağım. Azor'a bugün girmeyelim dedim. :saint:


    Öncelikle ECMWF ile başlayalım; ECMWF ayın 27'si itibariyle bölgelerimizi etkilemeye başlayacak bir soğuk hava öngörüyor. 28 Aralık'ta Günedyoğu Anadolu'nun orta ve batısı, Doğu Akdeniz'de Hatay ve İskenderun Körfezi dışındaki kesimine Doğu Anadolu'da da bölgenin kuzey ve batısına 850hPa'da 0 dereceyi sokuyor. 28 Aralık'ta Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun tamamında 850hPa'da 0 derece etkili Doğu Akdeniz'de ise Maraş çevrelerinde 0 derece mevcut. 30 Aralık'ta 850hPa'da Doğu Anadolu'da Van Gölü havzası dışındaki bölgede, Güneydoğu'nun tamamında ve Doğu Akdeniz'de Maraş çevrelerinde 0 derece devam ediyor. Kar yağışı durumuna gelirsek; 26 Aralık'ta ise ECMWF'nin Güneydoğu'da Karacadağ ve Güneydoğu Torosları ile Doğu Anadolu'da Malatya-Elazığ çevresi dışında bölge genelinde yer yer yoğun kar yağışı beklentisine şimdiden dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. 27 Aralık'ta Karacadağ ve Güneydoğu Torosları ile Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yoğun kar devam ederken Malatya ve Elazığ'da ilk ciddi kar yağışını alabilecek gibi duruyor. Bunun dışında 27 Aralık'ta gün içinde Gaziantep için kar yağışı ihtimali artıyor. 28 Aralık'ta yağışlar çekilmeye başlarken son demlerinde Karacadağ, Güneydoğu Torosları ile Doğu Anadolu'da yağış alan yerler ve Mardin'in yüksek kesimleri için kar yağışı ihtimali mevcut.


    ECMWF özelikle 30 Aralık'ta kuzeyden bir polar atak sinyalini birkaç gündür olduğu gibi bugünde yakıyor bana kalırsa yeni yıla 850hPa'da Güneydoğu'da bile -6 ila -8'ler ile girebilme ihtimalimiz henüz zayfı olsa da mevcut.



    GFS cephesine bakarsak; ilk 192 saat için ECMWF'den çok daha iyi bir çıktı sunduğunu görüyoruz. ECMWF gibi GFS'de ayın 27'sinde zamanla soğuk havayı bölgelerimize sokmaya başlıyor. 27'yi 28'e bağlayan gece soğuk hava Doğu Akdeniz'de Hatay dışındaki bölge, Güneydoğu'nun orta ve batısıyla, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu dışındaki bölgeyi etkisi altına alıyor. 28'i sabah saatlerine geldiğimizde soğuk hava Doğu Akdeniz'in tamamı, Doğu ve Güneydoğu'nun tamamına yayılmış durumda. Ayın tek sıkıntı bu süreye kadar 27'si itibariyle bölgelerimizin batısından itibaren hızla çekilen yağış gibi duruyor. 27'si akşamı sıcaklıklar kar değerlerine inerken yağış eş zamanlı olarak çekiliyor. Yoksa 28'i sabah saatlerinde Güneydoğu'da 850hPa'da -4'ler mevcut. 28'i sabah saatlerinden sonra 29'u öğle saatlerine kadar 850hPa'da Doğu Akdeniz'de 0,-2 derece, Doğu Anadolu'da -8 ila -12 derece, Güneydoğu'da -2 ila -4 derece mevcut. Zemin sıcaklıklarında 29'u gecesi şuan için Doğu Anadolu'da yer yer -25 dereceler mevcut, Güneydoğu'da bölge geneli 0'ın altına inecek yer yer -6 ila -8'lerin ölçüleceği yerler olabilir. Kar için tek sıkıntı yağış durumu olarak devam ediyor. Yağış durumu rayın oturursa 28-29'unda Doğu-Güneydoğu'nun kara gömülmemesi için şuan için hiçbir sıkıntı yok.


    GFS sıcaklıklar konusunda çok daha iyimserken tek eksiği yağış gibi görünüyor yoksa 28-29'unda Hatay-Maraş ve tüm Doğu, Güneydoğu için kar yağışı görülebilir, tek eksik yağış.


    Değerlendirmeler tamamen son ECMWF-GFS güncellemesine göre yapılmış olup gelecek güncellemeler de durumun değişebileceği unutulmamalıdır.


    Hepinize hayırlı geceler dilerken yazımın başında kısa yazacağım dememe rağmen sizlere karşı duyduğum sorumluluk hissinin yine ne kadar baskın geldiğini görüyorum.:saint:


    :thumbup:'yi eksik etmezseniz sevinirim.

  • UmuTCaN hemşerim gerçi zor ama yinede sorayım kızıltepe de güzel bir kar yağışı olurmu

    Maşallah modeller çok iyi özellikle GFS sıcaklıklar konusunda çok daha iyimser. Kızıltepe'de 28 Aralık'ın ilk saatlerinden itibaren 29 Aralık sabah saatlerine kadar sıcaklıklar kar yağışı için uygun. 29'u sabahtan sonra da sıcaklıklar kky değerinde. Şuan tek eksik yağış gibi görüyor. Ancak değerlendirmem son verilere göre ve yarın olumlu, olumsuz değişime açık. ;)

  • UmuTCaN hocam Adıyaman nasıl etkilenir bu sistemden? bilgi verirseniz sevinirim șimdiden teșekürler.

    Şuan için erken ancak şuan ki verilere göre 27 Aralık akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklar kar sınırına inecek ve en azından yılbaşına kadar bu durum devam edecek gibi. Tek eksik yağış onun içinde birkaç gün daha zamana ihtiyaç var. ;)

  • UmuTCaN hocam 850hpa sıcaklığı nedir, 850 metre üstü rakım sınırı demek mi oluyor ? Birde 26,27 si gibi bölgemizde Akdeniz uzerinden gelen yağış sistemi var bunun o tarihlerde uzerimizde yesil ama çizgili şekilde kar şekline bürünmesi için nasil bir olay gerceklesmeli ? acaba dogu akdeniz yerine direk soğuk hava bolgemize girse sonra nasil olsa ab oluşacağı icin yağış ustune gelse daha mi iyi olur ? once neden yağış geliyor ? bu arada sorularimi mazur görün amacim sadece bilgilenmek. Güneydoğu Toroslar uzerindeyiz ama rakım 1250 karşımızda 1600 1700 metre rakimli daglarda kar görüp hevesleniyoruz :)

  • Arkadaşlar alınmayın kızmayında zaten genel bir açıklama yapıldı sistem hakkında bekleyip görecez inş bölgemiz öyle çok geniş bir coğrafyaya sahip değil zaten gelen sistem en fazla güney sınırlarına yakın yerlerde sorun çıkarabilir yükseltilerimiz belli konumumuzu biliyoruz şu an görünen sistem bölgenin hepsini etkileyecek dediğim gibi güney sınırlamız da sorun olabilir o sınırda urfanın güneyi bide kilis çevrelerinde sadece sıkıntı görünüyor şu an modellerde yağış görünmüyor inş oda önümüzdeki güncellemelerde gelen soğuk havaya yağış eşlik edecek bunu hep beraber yeni güncellemelerde göreceğiz inş

    Einmal editiert, zuletzt von buzmavisi ()

  • solent


    850hPa 1500m sıcaklığı demek oluyor.


    26-27'sinde Doğu Akdeniz'deki AB(alçak basınç) etkisine giriyoruz ancak 27'si akşamı maalesef yağış ve AB çekilmiş oluyor. Eğer 6 saat kadar bile gecikse bu süreç birçok yerde kar görülebilecek.


    Yağış varken kar görülmesi için ya AB'nin yani yağışın gecikmesi yada soğuk havanın daha doğulu veya daha hızlı inmesi gerekiyor. Bunun içinde bazı basınç dizilimlerinin o görünüm için gerekli konumlarda olması gerekli.


    AB daha önce geliyor çünkü genelde sistemler yani soğuk hava daha batılı geliyor bu nedenle sistem Balkanlar-Kırım arası bir bölgeden sarksa bile tepki AB dediğimiz basınç daha soğuk hava ülkemize girmeden oluşuyor, çok daha üst katmanlar diyebileceğimiz 500hPa'da ülkemizde soğuma başlarken AB oluşuyor. Soğuma da batılı gelince AB doğuya kaymaya başlıyor genelde mesela AB bölgemize girerken soğuk hava Marmara'ya yeni girmiş oluyor. AB'lerin ömrü çok derin değilse bölgemizde ortalama 24-30 saat kadar oluyor o süreçte AB etkisini yitirirken sistem Maraş-Antep arası bir yerden girmeye başlıyor böyle olunca da sistemi kaçırıyoruz maalesef.


    Çüngüş'te 27 Aralık akşam saatleri gibi sıcaklıklar kar değerlerine iniyor en azından yılbaşına kadar kar değerinde kalıyor ama yağış yok. Bu tahminin bugün ki güncellemeye göre yağıldığını lütfen unutmayalım. Yarın olumlu olumsuz değişim olabilir. ;)