Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • AO 'nun eğilimi Kasım'ın ilk günleri için bölgemize umut veriyor.10 senaryonun yarısı polar vortexin zayıfladığını ,pozitiften nötre inmekte olduğunu söylüyor ,bu işimize gelen taraf,bir yarısıda pozitiften aşırı negatife iniyor bu da şuan dün akşamki ECMWF güncellemesinin sonunda olduğu gibi inecek salınımı fazla doğuya atar.
    NAO ay başında yüksek ihtimalle negatiften nötre eğilim gösteriyor yani Azor adalarında etkili ab göremeyeceğiz.Buda azor yb 'sinin yükselmesinin önündeki engeli kaldırıyor.Yani koridor açılır ve bize salınım inebilir demek . :)

    Edit: Modeller toparladı,her 2 ana modelde aybaşında hissedilir derecede soğukların olacağında hemfikirler , şimdilik.AO'da muhtemelen yarın daha iyi gelecek.

    2 Mal editiert, zuletzt von -Jupiter- (24. Oktober 2017 um 21:26) aus folgendem Grund: Güncelleme 2

  • bir sey dikkatimi cekti gecen yil ben bu zamanlar mugla da duruyordum bu bolgeler yagistan yikiliyordu adeta yanlis hatirlamiyorsam EKIM-KASIM doneminde en cok yagis alan bolgeydi ozellikle giresun ve dogusu...bu sene ise adeta gunubirlik hafif ya da orta siddette yagislar aliyoruz yanlissam duzeltin(Rize-Artvin haric)
    insallah kisa yaklastigimiz bu gunlerde yagislar artar ozledigimiz hasret kaldigimiz yagislara kavusuruz tabi sogugu da,gecen yil ki efsane sistemde burda degildim bi umit gorur muyuz diyorum ama su ana kadar ki duruma bakarak pek umut etmeyelim mi yoksa daha cok mu erken..?

  • @manik depresif kaynaksız bu şekilde bütün sezonu kapsayan yorumlar için atış poligonu mevcut . uluslararası modeller dahi bütün sezonu kapsayan kar örtüsü tahmini yapamazken sizin "kar örtüsü görememe ihtimalimiz yüksek" yorumunuzdaki amacınız nedir ? kaynaksız,verisiz bu şekilde tahmin ve yorum yapmayınız . iyi forumlar . . .

  • Körüklemek gibi olmasın ama sayfanın aşağısında yazan 11 şehrin hangisi veya hangileri ,hangi kışı örtüsüz kapattı.Ben bilmiyorum.

    @Ozzie senin soruna gelecek olursak , kışın gelecek bir sistemin tahminini yapmak için çook erken,hiç hesaba katmadığın anda ortaya çıkıyor öyle oluşumlar. :)

  • Accuweather Asya tahmini kurak başlangıç ancak devamında güzel bir kış demiş.Yazdıkları şeyleri detaylı inceleyince aklıma 1985 kışı geldi nedense.1985 kışındada ilk yarısı Avrupa'ya sistem kaptırdığımız olmuş ancak kışın devamı harika.

  • ***Nicholls: “Soğuk havanın kış ilerledikçe Batı Rusya, Hazar ve Karadeniz bölgelerine önemli derecede girmesi muhtemeldir.”


    ***Nicholls:” Kurak bir başlangıcın ardından, Kışın ortasından sonuna kadar Türkiye ve Kuzey İran’da ağır deniz etkisi kar yağışlarına sebep olması muhtemeldir.”

    ***Bu tür kar yağışları, seyahat koşullarında şehirler arasında büyük farklılıklar yaratabilir. Bir taraf yoğun karlarla etkilenirken, birkaç kilometre uzakta bu türden kar yağmayacaktır.

    Nicholls: “ Bazı soğuk atakları Ürdün, Suriye, Lübnan, İsrail, Kıbrıs ve Suudi Arabistan’ın kuzey kesimlerine de ulaşabilir. Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ın kuzey kesimlerinde de kar ve karla karışık yağmur görülebilir.” ”
    @SiberianTiger ın bloğundan alıntıdır.

  • Ben size söyleyeyim avrupa tahmininde dediklerimin arkasındayım. Önemli olan akdeniz çanağı orası kuruysa İskandinav da Yb alanı olacaksa endekslerin o anki hareketine göre tüm nimetlerden faydalanırız. Hatta şunu da söyleyeyim Aralık ayı boş geçmeyebilir kar görme ihtimalimiz fazla.

  • Nerede günlerce süren yağmurdan bezdik çürüdük mesajları? Nerede o hiç açılmayacak gibi kapanan havalar? Koskoca yaz mevsimi boyunca Marmara'yü izledik neyse dedik bu sefer onlar gülsün biz yanalım güz bizimdir dedik. Güz geldi biz hala Marmara'yı, Ege'yi, Akdeniz'i izliyoruz ne zaman bitecek bu kuraklık? Kıştan ümitli olmak istiyorum ama 4-5 aydır yaşadıklarımız anca avucunuzu yalarsınız diyor. En iddialı olduğumuz mevsimde bile sistem alamıyoruz nasıl olacak bu iş?

  • Radarda kütle yok ancak güzel bir yağış mevcut 15 dakikadır konumumda.Sıcaklık ise 13,6 derece.


    @Gray Cities Bu dediklerin Orta Karadeniz için geçerli.Trabzon dahil neredeyse tüm Karadeniz şehirleri şansızlıklarını kırdı.3,5 gün sonrada güzel hareketlilik ve soğukların bir tık kuvvetlisi var.

  • Radarda kütle yok ancak güzel bir yağış mevcut 15 dakikadır konumumda.Sıcaklık ise 13,6 derece.


    @Gray Cities Bu dediklerin Orta Karadeniz için geçerli.Trabzon dahil neredeyse tüm Karadeniz şehirleri şansızlıklarını kırdı.

    Duygusal olmaya gerek yok Rize ve Artvin dışında ciddi anlamda kuraklık var bölge genelinde aylık raporlardan özellikle ağustosa bakabilirsin. Eylül'de en iyi durumda olan Samsun. Günlerce süren yağışlar olmuyor sistemler 1-2 gün etkili olup Rize'ye çekiliyor.