Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Günümüz teknolojisinde bundan bırakın 3-5 ay ötesindeki sıcaklık-yağış vs. tahminini , daha 1 hafta sonraki sıcaklık-yağış vs. tahmini net bir şekilde bilemiyoruz.Bunu her sene uzun vade modellerinde ve yaz-kış tahminlerinde görüyoruz ,önümüzdeki onlarca yıllarda da görmeye devam edeceğiz.Atmosferin çok değişken olduğunu unutmamak gerek.

    En basitinden dünyanın en büyük iklim bilim şirketlerinden biri olan Accu geçtiğimiz kış tahmininde ülkemiz geneline warm demişti hatırlarsınız.Ne oldu ; Yurtta kar rekoru kıran yerler oldu.Uzun zamandır görmediği kar yağışını görenler oldu.IRI yi söylemeye gerek yok zaten kopyala yağıştır yapmışlardı ,çuvalladılar.
    Aldığımız ull de bile o kadar kar yağacanı son gününde bile tahmin edemedik onlarca yıl boyuncada net bir şekilde edemeyeceğiz.

    Daha önümüzde uzun bir sürek var geçen seneyi unutturan sistem de alabiliriz, ufak tefek mini sistemlerlede kapatabiliriz.Yaşayıp göreceğiz. :)

  • Her ne kadar mevsimler arasında saptanmış doğrudan bir bağıntı olmasa da,eğer bir bölgede sistem ısrarı devam ediyorsa bu pattern bozulmadan uzun süre devam edebiliyor.Mesela 2015 kışını hatırlayın.Sistemler Balkan ve Marmara ağırlıklı olmuştu.Öncesindeki 2014 yazında yağışlı sistemler hep Balkan Marmara ağırlıklıydı.2016 kışı Karadeniz'de Marmara'dan daha iyi geçmişti.Öncesindeki yazda sistemler Karadeniz'de ısrarcıydı hatta Hopa'da büyük bir sel olmuştu.Kısacası bir bağıntı zayıf da olsa olabilir.

  • Sistemler batılı geliyor hep böyle ısrarlı olmaya devam ederse hem yazı geçen sene olduğu gibi kurak geçiririz hem de kışın gidişatı için fikir verebilir.

    Verebilir evet batıya belki daha sık sistem gelir ama Allah bilir ne olacağını. Karadenize iki tane sistem gelir kışı efsane yapar. ;)

  • @Gray Cities

    Batı ağırlıklı olsun önemli değil. 2015 de batı ağırlıklıydı ama 8 Ocak sisteminde yıktık ortalığı o yetti. ^^

    1 tane olsun bizim olsun. Geçen kış Aralık da ki gibi 4 tane gelecekse de yerde kar yapmayacaksa anlamı yok. Zaten kalburüstü bir sistem olduğu zaman 30-40 cm rahat oluyor.

  • @Gray Cities

    Batı ağırlıklı olsun önemli değil. 2015 de batı ağırlıklıydı ama 8 Ocak sisteminde yıktık ortalığı o yetti.

    1 tane olsun bizim olsun. Geçen kış Aralık da ki gibi 4 tane gelecekse de yerde kar yapmayacaksa anlamı yok. Zaten kalburüstü bir sistem olduğu zaman 30-40 cm rahat oluyor.

    Ben de onu dedim hocam 1-2 tane sistem gelir kışı efsane yapar.2015 diyince duygulandım ne güzel kıştı? :S

  • 30 ocak 2017 ull sistemi için de boğaz soğuk mıknatısı gibi, sistemler bir yere gitti mi orayı alışkanlık yapar, o ull de batılayacak dendi ama sonuç ne oldu hepimiz gördük :) tarihin en yüksek ikinci kar örtüsünü aldık.

    Bundan dolayı, bu tür mesajların sinerji konusunda yazılması daha uygun olur. yoksa dediklerinizin hiç bir bilimsel kanıtı yok.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • 31 Aralık 2015 günü sistemin henüz ilk saatlerine ait :)

    Fotoyu ilk kez gördüğüm için paylaşmak geldi içimden :) Hatta o güne ait verileri de paylaşayım.

    Haber tarihi 1 ocak 2016 olduğu için 2016 yazılmış foto bana ait değil :)

  • İyi ki Samsun'da değildim dediğim bir sistemdi bütün dekler Bafra ve Çarşamba Ovas'ında birikmiş bir kütle bile vurmamıştı merkeze cepheden gelen 10 cm ile kapatmıştı koskoca efsaneyi.

  • 4 Temmuz 2012 de gece 2 ile 3:30 arasında 50 kg yağış düşmüştü merkeze.Totalde 150kg 'ın üstünde yağış vardı.Hayatını kaybedenler olmuştu maalesef.Extrem sayılacak cinsten yağış vardı.