Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 6 ocak sisteminin kesinlikle galibi ecmwf ve ukmo,dur. Gfs,ye gore samsun ve orduya kar yagmayacaktı. Yeterli soguk girmiyodu, Ecmwf ise sogukları yeterli veriyodu. Ve kar yağdı. Gfs pek kaale alınacak model degil yağış modelleri çok daha tutarlı gfs,nin.

    Model takibi yapmayı ve sistem değerlendirmesi yapmayı bilmediğini çok iyi şekilde belirtmişsin,göstermişsin.

  • Eps yapım aşamasında o zaman Eps çok güzel çıktılar verebilir bu sefer ayrıca ecmwf nin sinoptigi güzel yani,tabi yine batılama var beya Karadeniz üstünde sistem bekliyoruz ama doguda YB işi bozuyor o YB ordan kaybolması gerekiyor artık bu sene soguklar Batı dan giriyor sebebini bi türlü anlayamıyoruz Batı Karadeniz Sinop Tarafından girse sistem Doguda YB yi kıracagını düşünüyorum kaç aydır YB yi montalamışlar sanki Doğuya, Basınçlar Azor daha bi sürü şey var model içinde ayrıca çok kararsızlar Ecmwf sistem verirken Gfs nin sistem vermemesi gibi sanki aralarında bi hüsumet var insanın aklında şöle bi algı oluşuyor Gfs Amerikan modeli Ecmwf Avrupa modeli sanki 2.dünya savaşı çıkmış gibi bu sene aralarında bişeylik var kontrat felan mı bitti naptı yada meteociel mi çöktü böle bişey varsa Gfs modeli kapansın Ecmwf,Ukmo.Gem,Eps ile yolumuza devam edelim.. Gfs sistem gelirken 18h de bile 10 takla atarken bu serin senaryolarda 120h de bile degişiklik göstermiyor hiç mi oynamaz basınçları Azorun konumu gerçekten Gfs Takip edilecek bi model degil diye düşünüyorum umarım Ecmwf haklı çıkar.. Ayrıca Ecmwf bi çift sözüm daha var 6 ocak sisteminde @BaFRaLı55 kardeşime katılıyorum yılın kazıgını atmıştır Karadeniz bölgesine o yüzden Ecmwf ye de pek güvencim kalmadı diyebilirim en iyisi ukmo ve Gem bu sene favorilerim olan bu modellerdir..

  • gfs yine sistemi hiç vermedi hatta 20 si sonrası içinde baya kötü. ....ukmo ise sistemi kafkaslara attı yine ecm yalnız kaldı bennde bu sistemden vazgeçtim. ..doğu karadeniz olarak olumsuzluklar bu yıl başımızı bırakmıyor. ..aralıkta metrelik karları kaçırdık şimdi ise bırak kaçırmayı yanımıza uğramıyor....

  • Gfs verilerine göre 20 sistemi ve ay sonu sistemi bize ugramayacak.ecm ye guvenmiyorum.Geçen sistemde ecm çuvallamıştı bölgemiz için.Her zaman diyorum bu kış sahillerde kardan adam yapabilecek kadar kar gorememe olasiligimiz çok yüksek.

  • gfsyi kaale almadığımızı söylüyoruz ama pek çok defa ecmwfnin ona uyduğunu gördük. Sistemi ecmwf harici gösteren bi model yok, ama suda bir gerçek Ecmwf uluslararası alamda kabul görmüş bi model.. Bekleyip göreceğiz yinede o kadar bel bağlamayın

  • 20 - 25 arası hala kuvvetli sistem alma ihtimalimiz var haritada 1 ile gösterdiğim soğuk cephe aşağı yönlü hareketi 2 ile gösterdiğiğim yb alanı ile tetiklenecek doğuya kayma ihtimali yada batıya inme ihtimali aşağıda azorun hamlesine bağlı olarak değişecek...burda en önemli faktör azorun hamlesinin iyi okunabilmesi farklı modeller farklı yorumladığı için 144 saat sonrası hemen hemen hepsi ayrı çıktı sunuyor...ecmwf artık benimde gözümden düştü bu yıl gfs kullandıpı teknolojiyi daha ileri taşımış yada ekip çalışanları kendilerini bu anlamda üst seviyelere çıkarmış herneyse birşeyler olmuş ... sonuşta ecmwf bu yıl gfs nin kuyruğuna takılmış gidiyor...
    forum.havaforum.com/attachment/21941/

  • Bence bu GFS ve ECMWF olayı biraz değişken.Yani farklı bölgelerde farklı modeller daha iyi tahmin yapabiliyor gibi.Örneğin Gfs bir çıktısında Marmara'ya normal bir sistem Karadeniz'e tırt bir sistem verdi.ECMWF'de Marmara efsanesi Karadeniz'e de normal sistem verdi.Sonuç olarak Karadeniz tırt bir sistem alsa GFS haklı çıkar ama Marmara o anda efsane yaşıyorsa ECMWF'de haklıdır yani bölgeden bölgeye değişir.Umarım anlatabilmişimdir.


    Not:Amacım tartışma çıkarmak değil sadece fikrimi söylüyorum.Yönetici arkadaşlar isterse silebilir :)

    Dediler ki “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur”
    Dedim ki “Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur.”

    MEVLANA

  • Midem bulandı model takip etmekten o kadar iğrenç ki ha diyeceksiniz +12 ile kurak fön yok en azından -4, -6 ile sistem var ama zaten biz bu manzaraları 1.5 aydır yaşıyoruz hep kılpayı kaçıyor şu an 168. saat güncellemesi var asıl bomba sistemi büyük ihtimalle yine Asya2ya yollayacak tabi azor izin verirse. Tiksindim artık gelmiyor Allah'ın cezası sistem. 2009'a vurgu yaptım durdum benzer gidiyoruz.

  • Ecmwf senin krallıgın 6 ocaktaki sistemde Karadeniz'e attıgın kazıkla bitmiştir aferin şaşırtmıyorsun bizi bu sene dilerim ALLAH'tan tahminleriniz tutmazda ALLAH'ım Bölgemize Yardım Ederde Bölgemiz Adına güzel kar yağışları görürüz hepiniz tırtsınız bu sene ben sistemleri modelden degil Artık Rabbim'den istiyorum ALLAH yardımcımız olsun belliydi Ecmwf körolasıcanın böle yapacagı..

  • şuanda resmen Karadeniz Kıyıları kış ortasında bahar yaşıyor, Bünyamin Sürmeli'nin her videosundaki söledigi Söz ''KÜRESEL İKLİM DEGİŞİKLİGİ'' gerçekten artık anormal kışlar yaşamaya başladık mgm desen zaten eco nun yamagı o ne derse o dur mantıgı var artık -20 de gösterseler inanmıyorum modellere 24h ye girmede..!!


  • Dinleyin biraz canınız sıkılsın iyice. Bu kış çok yordu bizi. :D


    Ocak çok güzel şeylere gebe. Takip edelim bakalım. O soğuklar orada ve Azor bir şeyler yapmaya istekliyken boş geçemez.