Valla Trabzona çok sevindim. Görsellik olarak çok tatlı kar yağıyor. Bi de ciddi birikim yapmış
Posts by buraksefer
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Valla Vortex mahvetmiş karadenizi. Ciddi ciddi 50-70 cm leri konuşurduk. Bugün bi 5-7 cm eklenmiştir Rizeye ve hala yağıyor. Radar da fena değil.
-
-
Yani gerçekten şu karı gördükten sonra 5 günü bomboş geçirmişiz diyorum. Rüzgarıdır kütlenin gelişidir derken tüm günlerin geneli çöp olmuş. Neyse gider ayak iyi kar alıyoruz. Dün vortexte yağandan daha çok yağdı şu 1 saatte.
-
Rize Merkezde şu ana kadarki en güçlü kütle girdi ve en sağlam kar yağıyor. Sistemin 6. gününde en sağlam kar... Çok kayıplı oldu
-
Rize'de kar yağıyor ama kalites idüşük. Dün gece montumdaki karlar erimiyordu bile. Şimdiki direkt su oluyor. Silklon harici ilk defa bu kadar dolu bir radar görüyorum. O da yine tam vurmuyor ama belki 2-3 sağlam kütle yakalanır
-
Mgm olacak hadiseyi belirtir bu tip haritalarda bafrada yada çarşambada yoğun yağarken samsunda olmamışsa samsun ili sınırları içerisinde yoğun kar yaşandığı için tahmin doğru yapılmıştır. Her noktaya aynı seviye yağış düşecek diye bir durum yok tahmin doğru kabul edilir genel bir çizim ve paylaşım yapılır.
Hocam bunu çoğu zaman pek anlamıyoruz. Ben de çok geç anladım. Halbuki sitesinde her şeyi açıklıyor. Ben de duygusal davranıp çok kar yağsın isterim ama istatistik olarak adamlar tutturmuş oluyorlar. Bir de maalesef çok üstünde durduğum "muhtemelen, olabilir, düşünülüyor, düşünülmekte" gibi kelimelerin akademik olarak ne kadar kıymetli olduğunu bilmiyoruz. Bünyamin Sürmeli İstanbulu karış neredeyse tahmin etti, çok ağır eleştirildi. Şimdi Kadıköy'de 20 cm yağacak diyen adamı cimere şikayet ediyorlar 😂 Orhan Şen, adam İtü'nün profu. Perşembe tatile gerek yok kar beklenmiyor dediği için ünvanı sorgulandı. Full haklı çıktı. En sonunda da lise terk adamdan bilim mi öğreneceğim diyerek sağlam nokta koydu. Duygusallık ayrı, saygısızlık ayrı.
-
Mgm Samsun’dan Artvin’e kadar bölge geneline en az 15 cm kar vermiş şimdi bu gerçekleşmezse linçmi edeceğiz
Merhaba, yanlış bilgi. Mgm en az 15 diyorsa şehir ortalamasıdır. Yani buna Rize'nin 500 rakımlı tepesi de dahildir. Mesela diyelim Rize için en az 20 cm dedi. Rize merkez 10 cm, diğer bütün ilçeler 40 cm aldı. Mgm doğru tahmin yapmış oluyor. Ek olarak bahsettiğim bilim dili bu. "Beklenilen hadise" ibaresi yazar. Yani olması muhtemel... Ben mgm nin hiçbir uyarısında kesin 20-30 yağacak demiyorum ki. MGM nin çalışma prensibi ya da metroloji biliminin ölçüm yöntemi kıyı ile dağın ortalamasıdır. Sizler orayı çok kaçırıyorsunuz. Ayrıca bu 2+2 4 olmadığı için hep temkinli açıklamalar yaparlar. Benim kızdığım; arkana yaslan uçacaksınız, şöyle kopacak diyenler. Ve dikkatini çekerim hiçbiri meteorolog değil. Atıyorum adam besyo mezunu, iletişim mezunu, lise terk, geliyor ultra bilim denemeleri yapıyor. Kızsak da şu sistemde açık ara farkla MGM çok başarılıydı.
-
Yapılan eleştirilere karşın yazdığımı okudum. Adam Enesilden örnek verdi ben de merkezden. Yani birebir karşılaştırma yaptım. Genele vurulan bir şey de yok tüm kıyılarda yağan karın miktarı zaten belli. 2016-2017 ortalamasına yaklaşamaz bile. Ha soğuğun gücü, süre dikkate alındığında bu sistem zaten çok güçlü bir sistemdi. Bir şey demedik ki? Yani otomatik cevap vermenizin yanında bağlamından da kopartarak cevaplar veriyorsunuz. Binlerce kişi, neredeyse bütün meteoroloji mühendisleri ile amatör mühendisler üzülerek söylüyorum ki en başta havaforumu çok ağır eleştiriyor. Sizce de bi yerde bi yanlışlık yok mu?
-
Kaçırdığınız nokta şu ki nenenin havaya bakarak yaptığı tahmin yanlış olamaz çünkü anlık değerlendirmedir 😂 Gökyüzünde ne görüyorsa odur. Yani radarda sana kütle geliyorsa kar yağacaktır 😂
-
vorteks konusunda Eynesil tarafında olsanız abartılacak birşey varmıymış yokmuymuş görürdünüz uyarı felan vermediler reziller
Hocam sana şöyle diyeyim. 2017 sisteminde 4-5 saatte 65-70 cm kar yağdı merkeze. Dün sizin aldığınız silkonun aynısını biz aldık. 2 saatte 10 cm yağdı işte. Muhtemelen eynesilde yağan karın 2 katıno da 2016 sisteminde aldık. Merkez 80 cm yağmıştı. Yani görmediğim bilmediğim bi şey değil yanlış anlama. Sadece metreleri hazırlayın, uçacağız kaçacağızlık bi şey yoktu. Standart kuvvetli ve yoğun kar işte.
-
MGM'yi nasıl buldunuz.
İlkten sistem hatalarını eleştirdim. Ama yüksek oranda tutturdular. MGM'nin çalışma prensibi farklı. Mesela Çayeli ilçesine yoğun kar yağdıysa Rize geneli için tahmin tutmuş demektir. Vortex konusunda ekstra hiçbir uyarı yapmadılar, ben de dahil eleştirdim ancak sistem yaşanırken gördüm ki abartılacak hiçbir şey yokmuş. Tamamen etkileşim için sosyal medyada şebeklik yapan bi kaç kişinin gazlamasıydı. Mesela 2017 sistemi vorteksin 5 katıydı. Haliyle mgm bence gayet başarılı oldu.
-
Sistemde Samsun ve Ordunun bir kısmı ile Rize'nin doğusu iyi kar aldı. Gerisi için orta seviye bir sistem. Yani kar haritaları ya da amatör meteorologların dedikleri genel hatlarıyla baya yanıltıcı oldu. Metroloji uzmanları ise neredeyse nokta atış yaptı. Mesela Bünyamin sürmeli kadıköy vs için 2-3 cm demişti, adamı ağır topa tuttular. Harbiden de 2-3 cm yağdı. İlin genelinde yüksek tahmin yüzdesi vardı. Ama maalesef özellikle heyecanlı siteler (biz de dahil) aşırı beklenti yükselttik ya da yükselttiler. Tahmin yaparken daha oturaklı olmakta fayda var.
-
Rize için genel hatlarıyla baya kötü ya da beklentinin altında kalan bir sistem. 19 şubattan bugüne kadar 7-8 saatlik kar yağdı. Bu gece de olduğu gibi gerisi kupkuru. En azından kar yoktu demeyiz ama hatırlanacak bir sistem hiç değil 😂
-
Beyler sakin olur musunuz? İş raydan çıktı facebook kavgalarına döndü. Hava olayları tahmini zor, anlık değişimlere gebedir. Modellere göre yorum yapılır. Uzatılacak bir şey yok.
-
Rize'ye turuncu kütle geliyor. Rüzgar rize için harika. Sistematik bant yakalarsak ciddi birikim olur
-
Yalnız şaka maka Rize merkez için baya fiyasko oldu sistem. Resmen 4 günde toplam 6-7 saat kar yağdı. Uzun soluklu hiç yağmadı. Koca vortex geldi o bile tırt çıktı anlatılanın yarısı etki yapmadı. Şimdi dekleri bekleyeceğiz o da gelirse
-
Mantık çerçevesinde düşünürsek en boş geçirenlerden biri de Rize oldu. Gerçekten 3-4 günde anca 15 santim aldı. 24 saatin 22 saati genelde boş geçti. Bugünkü silklon bile 2-3 saat anca yağdı. Dün 2 saat, ondan önceki gün yağmadı bile. Yani Rize koca 4 günde toplam 6-7 saat düzgün kar aldı. Şu an Rize Merkezde tahminimce 10-15 cm kar var. Normalde tüm haritalar, tahminciler vs herkes en az 40 diyordu. Ha şu vortex trolü çıkınca bleki daha iy ikar gelecektir
-
Tamamlansın tamamlansın soğuk dahada yayılsın bölgeye ohh
Evet soğuğun girişini de denildiği gibi engelliyor. DEK mekanizmasına göre kat kat güvenilir kaçma şansın yok
Ama dekin tadı da bi başka
Kesinlikle yayılsın. Rİzede 3 gündür öyle ya da böyle kar yağıyor. Trabzon vs faydalansın
-
Karadenizin doğusunda bu şekilde ender bir oluşum olduğundan tahmini zor olmuş. Girdap da beklenildiğinden biraz daha farklı yerde konumlanınca çok bi etkisi olmamış belli ki. Bunu da görmedik demeyiz
Girdap ömrünü tamamlıyor gibime geldi çünkü radarda Rize Trabzonun önü komple açıldı.