Beiträge von buraksefer

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Sistem tam beklenildiği gibiydi. Havada kar göreceğimiz kesindi ancak tatmin etme düzeyi tartışmalıydı. -8'li geçiş sistemleri maalesef kıyı şeridi için yeterli olmuyor. Ki dün özellikle Rize'de yağan karın saf olmayıp geneli sulu kar olduğunu gördük. -9,-10 bandı harici çok tatmin etmiyor. 22-24 arası görülen sistem ise şu anlık batı merkezli duruyor. İzleyip göreceğiz.

    Bu tür durumlarda 10 yıllık "takip" tecrübeme dayanarak "genelde" ECMWF'nin kazandığını söyleyebilirim. Kaldı ki en başta MGM ve Meteoroloji Mühendisleri'nin ECMWF'yi baz almış olması resmiyette hepimize fikir vermiş olmalı. Sabah çıkacak olan ECMWF sonuçları büyük oranda sistemin gidişatı hakkında daha güvenilir bilgi verecektir. Burada kritik noktalar; Trabzon ve doğusuna yeterli soğuğun tam anlamıyla sokulabilme ihtimali ile sistemin biraz daha güneyli olmasıdır. Bunun haricinde çok büyük değişiklik olacağını beklemiyorum. Ki o küçük değişiklikler alacağımız karın kalitesini çok ciddi oranda belirleyeceğinden bölgemiz adına büyük değişiklik olarak da yorumlayabiliriz :D

    Gecen yil ki sistem tam bir hayal kirikligiydi rize icin insalah buda oyle olmaz hocam

    Geçen yılki sistemler ülke geneli değil de Doğu Karadeniz için tatmin etmiyordu. Bu sistem ülke geneli için baya bi gücünü azalttı. Kıyıların havada da olsa kar göreceği kesin. Ondan yana bir sıkıntı yok. Ancak ne kadar tatmin edeceği süreç yaklaştıkça daha net anlaşılır.

    Samsun- Ordu Giresun tarafı kısmen şanslı. Trabzon ve Doğusunda ise soğuk ve yağış kesişimi çok kısa. Dolayısıyla 100 metre ve üstü rakımlı yerlerde +20 cm örtü oluşması muhtemel. Kıyı şeridi için ise 10 cm yi geçen yerlerin çok olmayacağını düşünüyorum. Tabi şu anlık.

    Yani giresuna giren kütlenin 10 katı büyüklüğünde ama ısrarla girmiyor. Çünkü güneyli rüzgar yağışı 2 gündür mahvediyor. Diyoroum ya tamamen şansa bala 2 kütle aldı rize onda da 10 cm falan kar yaptı. 2017 sisteminde de böyle olmuştu. 5 saat kar yağdı 3 gün güneyli rüzgarı izledik. Sistem olur soğuk yetmez, soğuk olur rüzgar uygun olmaz. 3 yıldır böyle saçma sapan sistemlerle uğraşıyoruz :D

    Rize ve doğusunun yaşadığı şasnsızlığın haddi hesabı yok :D Resmen güneyli rüzgar mahvetti. Şansa bala 1-2 saatlik kütleler ile 10 cm kar aldı rize diğer türlü zevksiz kar yağışları oldu. Şuanda da rizenin 5 km batısında muazzam bir kütle var ama 20 km doğulu girse herhalde 10 cm kar olacak ama yağmıyor ısrarla :D

    Rize'nin doğusunun şanssız geçmesinin sebebi radarda açıkça görülüyor. Rüzgar nedeniyle aslında sağlam kar bile almıyor Rize. Tüm dekleri geri itiyor. Rize'nin en km batısında rüzgar batılıyken Rize ve doğusunda rüzgar iki gündür ya poyraz ya da güneyli.

    İşte sistem dediğin şey budur. -10 girişli sistem olacağı için soğuk da tam anlamıyla yeterli oluyor. 3 gün boyunca sadece saf kar yağışı alacağız. Ki şuanda cephe yağışı alıyoruz, burada henüz sağlam kütleler vurmadığı halde ciddi yağış söz konusu. Eğer cephe yağışı da iyi etki yaratırsa yarın sabaha +15 cm bile olabilir.

    rize olarak beklentimizi ne derecede tutmalıyız

    Son 3 yılın en güçlü sistemi şuanda. Zaten orta kuvvette kar başladı. Soğuk sınırda değil tam aksi saf karın en iyi yağacağı derecelerde. 3 gün boyunca tüm yağışlar saf kar şeklinde düşecek. Şöyle düşün; dağmaranda +50 cm kar olmasının sebebi soğuğun yeterli oluşu. Oradaki saf karın komple şehir merkezine yağdığını hayal et. Yani ilk defa +10 cm kar bekliyorum.